První objednávka na 13metrové eBusy BYD v Ibérii
13m eBus BYD nasadí Arriva, resp. Empresa De Blas y Cía, na meziměstské linky z Alcorcónu (cca 15 km) a Mostoles (cca 20 km) do Madridu. Foto BYD

Empresa De Blas y Cía. S.A., dceřiná společnost Arrivy, objednala od čínské BYD kromě standardních i 13metrové eBusy pro provoz v metropolitní oblasti Madridu na delší trasy.

Empresa De Blas y Cía. S.A., dceřiná společnost Arrivy, objednala od čínské BYD kromě standardních i 13metrové eBusy pro provoz v metropolitní oblasti Madridu na delší trasy.

Objednávka od Arrivy ve Španělsku zahrnuje 12 kusů 12metrových a tři 13metrové nízkopodlažní eBusy BYD. Dodávka je plánována na rok 2023 pro provoz na městských linkách v Alcorcónu, asi 10 km od Madridu. 13metrové autobusy bude Arriva nasazovat na meziměstské trasy z Alcorcónu a Mostoles do Madridu.

Přestože v Madridu již elektrické autobusy od BYD jezdí, jedná se o první objednávku na třináctimetrové vozy jak z hlavního španělského města, tak i z Pyrenejského poloostrova. Arriva Madrid se touto smlouvou stala novým zákaznkem BYD. K elektrifikaci flotily Arrivy Madrid přispěje brzy 15 plně elektrických a 40 hybridů na nejdelší trasy.

Nejprodávanější typ autobusu BYD je nízkopodlažní 12metrový s lithium-železo-fosfátovými bateriemi (LFP) o kapacitě 422 kWh a údajným dojezdem 300 km. 13metrový nízkopodlažní eBus je také poháněn LFP bateriemi, které BYD označuje jako novou generaci baterií s delším dojezdem, optimalizovanou životnost a dodatečnou záruku ultra bezpečného výkonu. Řídící jednotka 6 v 1 má integrovat celý ekosystém a zlepšit spolehlivost a efektivitu údržby. Technologie Battery Thermal Management System je vhodná do extrémně horkých podmínek, které na Pyrenejském poloostrově panují. Vozidla mají zesílenou vnitřní konstrukci a inteligentní varovný systém zvyšující bezpečnost a stabilitu vozidla. Pro komfort cestujících zvolila Empresa De Blas y Cía kromě jiného ambientní LED osvětlení, USB porty a zvukotěsnou podlahovou krytinu. Řidič má kabinu z nově vyvinutého bezpečnostního skla.

BYD má nyní v provozu nebo na objednávku na Iberijském poloostrově více než 200 elektrických autobusů, zatím ujely přes 8,5 milionu kilometrů a snižily podle výrobce emise CO2 o 9 000 tun. Minulý měsíc oznámila BYD svou první objednávku na 18metrové kloubové elektrobusy ze Španělska. Provozovatel veřejné dopravy Moventis si jako nový zákazník objednal čtyři elektrické kloubové autobusy, které budou dodány na konci roku 2022 a budou využívány v oblasti Vallés Occidental nedaleko Barcelony.