První obchodní řetězec používá pro zásobování prodejen elektrické nákladní vozidlo
Elektrickým Volvem FE Electric zaváží společnost C.S.CARGO prodejny Lidlu v centru Prahy. Během jednoho dne dokáže vozidlo zásobit z distribučního centra v Buštěhradu dvě pražské prodejny a jednu prodejnu v blízkosti buštěhradského skladu. Foto Volvo

LIDL bude ve spolupráci s C.S.CARGO z distribučního centra v Buštěhradu zavážet zboží do svých prodejen v centru Prahy elektrickým nákladním vozidlem Volvo FE Electric.

Reklama

LIDL bude ve spolupráci s C.S.CARGO z distribučního centra v Buštěhradu zavážet zboží do svých prodejen v centru Prahy elektrickým nákladním vozidlem Volvo FE Electric.

Dlouhodobou prioritou společnosti Lidl je udržitelné podnikání a snaha o snížení uhlíkové stopy. Do roku 2030 má cíl snížit provozní emise ve srovnání s rokem 2019 o 80 %. Nákladní vozidla na alternativní pohony jsou pro to velmi důležitým nástrojem. Pro zásobování prodejen Lidl již v loňském roce společnost C.S.CARGO intenzivně testovala Volvo FL Electric a po vyhodnocení všech kritérií se rozhodla verzi Volvo FE Electric v chladírenském provedení zařadit do své flotily.

První elektrické nákladní vozidlo v našich službách znamená zlomový moment v naší logistice. Již v loňském roce se nám podařilo do naší flotily zapojit vozidlo na pohon zkapalněným zemním plynem – LNG. Nyní se však posuneme v našem cíli ohledně omezování emisí zase o krok dál. Těší nás, že se společnost Volvo Trucks odhodlaně pustila do vývoje těchto unikátních vozidel, s jejichž pomocí naše logistika omezí dopady na životní prostředí. Jsme rádi, že máme tak silného partnera jako společnost C.S.CARGO, s nímž spouštíme zásobování našich prodejen prvním nákladním elektrovozem, který bude v České republice v našem oboru jezdit,“ uvedl tiskový mluvčí společnosti Lidl, Tomáš Myler.

Se společností Lidl spolupracujeme již řadu let. Pravidelně diskutujeme o možnostech přepravy tak, aby mohla být splněna interní a dlouhodobá strategie klienta a zároveň to bylo v souladu s provozními a ekonomickými podmínkami. Po pečlivém testování nám pro vybrané trasy a obchody elektrické nákladní vozidlo dává smysl a Volvo FE Electric bylo, oproti testované variantě FL, zvoleno především pro svou větší užitečnou hmotnost. Dobíjení pak probíhá přímo u nakládací rampy v Buštěhradu či u vybraných prodejen Lidl,“ vysvětluje spolupráci generální ředitel společnosti C.S.CARGO a.s. Petr Volák.  

C.S.CARGO je pro Volvo Group Czech Republic důležitým zákazníkem. Náš obchodní vztah začal v roce 1999 a do dnešního dne jsme uzavřeli smlouvy na 322 nových nákladních vozidel. Předávka prvního BEV do C.S.CARGO je pod číslem 323. C.S.CARGO je inovativní poskytovatel přepravy a my se budeme těšit na další společnou spolupráci na cestě k udržitelnější přepravě.“ řekl John Muldoon, generální ředitel společnosti Volvo Group Czech Republic, s.r.o.

Elektrické nákladní vozidlo Volvo FE Electric o celkové hmotnosti 19,5 tuny a užitečném zatížení přes osm tun ujede na jedno nabití 150–200 km v závislosti na intenzitě provozu chladicího agregátu, který je též zcela bezemisní a je napájen z trakčních baterií vozidla. Nulové emise a dostatečný dojezd představují ideální řešení pro distribuci zboží ze skladu Buštěhrad do vybraných pražských prodejen. Během jednoho dne dokáže vozidlo zásobit dvě pražské prodejny a jednu prodejnu v blízkosti buštěhradského skladu. Vozidlo s elektrickým pohonem i chlazením je navíc velmi tiché, což představuje další plus pro provoz v centru města, jelikož zásobování prodejen probíhá zpravidla v nočních hodinách.