První elektrobusy do polské Vratislavi budou značky Mercedes
Na konci roku 2020 převzali ve Vratislavy poslední nový kloubový dieselový autobus Citaro G Euro VI. Foto MPK Wrocław

11 eCitaro G bude obsluhovat linku K, vedoucí ze čtvrti Gaj přes centrum na sever hlavního města Dolního Slezska. EvoBus Polska zajistí pro MPK Wrocław také systém nabíjení.
11 eCitaro G bude obsluhovat linku K, vedoucí ze čtvrti Gaj přes centrum na sever hlavního města Dolního Slezska. EvoBus Polska zajistí pro MPK Wrocław také systém nabíjení.
Na základě smlouvě podepsané MPK Wrocław a EvoBus Polska 8. března se ve Wrocławi (Vratislavi) objeví první elektrobusy. 11 eCitaro G bude obsluhovat linku K, vedoucí ze čtvrti Gaj přes centrum na sever hlavního města Dolního Slezska. EvoBus Polska zajistí pro MPK také systém nabíjení a proškolí 25 řidičů a 18 mechaniků.

První nové kloubové autobusy přijedou do června příštího roku. "S velkou radostí mohu konstatovat, že díky příznivé ceně nabídnuté společností EvoBus Polska ve výběrovém řízení budeme moci vypsat výběrové řízení na další dva autobusy," říká Krzysztof Balawejder, prezident MPK Wrocław. "Doufám, že se nám brzy podaří podniknout i další kroky, například nakoupit vodíkové autobusy."

Do výběrového řízení MPK byly předloženy dvě nabídky: od EvoBus Polska  (44 155 210,35 PLN, přibližně 230 mil. Kč) a od společnosti Solaris Bus & Coach (46 002 000 PLN). Obě byly pod předpokládanou hodnotou zakázky. Peníze městský dopravce získal z Národního fondu ochrany životního prostředí a vodního hospodářství (NFOŚiGW).

Mercedes eCitaro G je určen pro přepravu 41 sedících a 75 stojících cestujících. Vozidlo je stoprocentně nízkopodlažní. 11 moderních elektrobusů je dalším krokem v obnově vozidel ve Vratislavy. Dopravce v minulých měsících podepsal smlouvu s PESA  Bydhošť na dodávku až 40 nových plně nízkopodlažních tramvají z řady Twist. MPK Wrocław také realizuje zakázku na nákup 46 moderních tramvají Moderus Gamma 2 od Modertrans Poznaň. Celková částka těchto tří zakázek přesahuje 750 milionů PLN.

Ve flotile MPK jezdí autobusy s hvězdou od roku 2008 a 2009 (100 vozidel). Další dodávky následovaly v letech 2017 a 2018 (60 ks Citaro) a 2019 - 2020 (60 kloubových Citaro G).


První elektrobusy do polské Vratislavi budou značky Mercedes
Autobusová vozovna MPK na ulici Obornická se příští červen rozroste o elektrické autobusy Citaro. Foto MPK Wrocław