První elektrické autobusy E-WAY ve Španělsku
První E-WAY ve Španělsku v provozu v Seville. Foto TUSSAM

IVECO BUS dodává pět elektrických autobusů E-WAY pro městskou dopravní společnost Transportes Urbanos de Sevilla (TUSSAM) pro provoz v Seville.

IVECO BUS dodává pět elektrických autobusů E-WAY pro městskou dopravní společnost Transportes Urbanos de Sevilla (TUSSAM) pro provoz v Seville.

TUSSAM, která působí v hlavním městě Andalusie, se rozhodla obnovit svůj vozový park 100% elektrickými autobusy od IVECO BUS.

"Jsme velmi hrdí, že první 100% elektrické autobusy na našem trhu byly dodány do Sevilly. Bezpochyby nás spojuje závazek k udržitelné přepravě cestujících a snižování znečištění v provincii. E-WAY jsou správnou možností, jak reagovat na výzvy v městské dopravě, jako je zlepšení kvality ovzduší v našich městech a tichý provoz při zachování a zvyšování efektivity a nejmodernější technologie. Naši zákazníci jsou potěšeni vysokou úrovní autonomie, výkonu a chováním obecně a jsme si jisti, že tomu tak bude i v případě TUSSAM,“ řekl Fabrizio Toscano, obchodní ředitel IVECO BUS ve Španělsku a Portugalsku.

Pět 12metrových vozů je nabíjeno v noci a je vybaveno kamerami místo zrcátek a bezpečnostními systémy. Díky nízké podlaze po celé délce je snadno přístupných pro osoby se sníženou pohyblivostí a pro cestující s dětskými kočárky nebo invalidními vozíky. Infrastrukturu pro elektrifikaci zabezpečuje Endesa X.

TUSSAM s flotilou přibližně 420 autobusů využívá především pohon na CNG a hybridní CNG/elektro.

IVECO BUS nabízí E-WAY v délkách 9,5, 10,7, 12 a 18 metrů a s nočním pomalým nebo rychlým dobíjením pantografy. E-WAY je vybaven synchronním elektrickým trakčním motorem o jmenovitém výkonu 160 kW, který je schopen pohánět vozidlo velmi efektivně díky vysokému točivému momentu až 2 500 Nm. Je vybaveno bateriemi Forsee Power ZEN NMC (nikl, mangan, kobalt) s kapacitou až 460 kWh integrovanými jak ve střeše, tak v zadní části vozidla, aby se snížilo jeho těžiště. Proces dobíjení je prostřednictvím zásuvky Combo2 (CCS2), která poskytuje výkon asi 100 kW, což umožňuje dokončit nabíjení za méně než čtyři hodiny. Výrobce také nabízí telematické služby IVECO ON pro zlepšení provozuschopnosti a celkových nákladů na vlastnictví při současném zajištění bezpečnosti, poskytování informací o chování autobusového parku v provozu, spotřebě, hodnocení stylu jízdy atd.

 


První elektrické autobusy E-WAY ve Španělsku
IVECO E-WAY pro lepší životní prostředí v Seville. Foto TUSSAM
První elektrické autobusy E-WAY ve Španělsku
V létě 2021 pořídila TUSSAM 41 hybridních autobusů se systémem na stlačený zemní plyn a elektřinu. Foto TUSSAM