Příští týden začíná v Madridu veletrh FIAA 2022

Čtrnáctý mezinárodní veletrh autobusů a autokarů zaměřený převážně na španělský trh se koná od 18. do 21. října v IFEMA Madrid. Vyhlášen bude třetí ročník soutěže minibus roku.

Čtrnáctý mezinárodní veletrh autobusů a autokarů zaměřený převážně na španělský trh se koná od 18. do 21. října v IFEMA Madrid. Vyhlášen bude třetí ročník soutěže minibus roku.

Program FIAA 2022 odstartuje první den veletrhu v úterý 18. října dopoledne tiskovou konferencí. Své novinky představí TEMSA - Marín Ayala, Evobus Ibérica, Iveco, Somauto, VDL Bus & Coach, Anadolu Isuzu, Karsan a Solaris Bus & Coach. Na závěr tiskové konference bude ve 14 hodin předána prestižní evropská cena Minibus of the Year 2023.

Evropskou soutěž Minibus Euro Test pořádají veletrh FIAA 2022 a španělský časopis Autobuses & Autocares. Letos se účastní výrobní značky Aveuro International, Car-Bus.net a Isuzu. Všechny jsou přítomny na většině evropských trhů a přijely do Madridu se svými nejlepšími minibusy pro soukromou a turistickou dopravu s úmyslem získat ve svém segmentu nejprestižnější ocenění v Evropě. Testy budou probíhat od 15. do 17. října v okolí výstaviště IFEMA. Vítěz Minibus Euro Testu se bude titulem Minibus of the Year 2023 pyšnit celý příští rok.

První Minibus Euro Test se konal na jaře 2017 a trofej byla udělena během FIAA v květnu téhož roku. Cenu Minibus roku získalo Iveco Daily Tourys a cenu převzal Sylvain Blaise, prezident Iveco Bus. Zúčastnilo se sedm vozidel značek Car-Bus.net, Ferqui, Indcar, Integralia, Iveco Bus, Temsa a Unvi.

V roce 2019 se ocenění předávalo podruhé. Tentokrát se euro test zaměřil na čisté městské minibusy a zúčastnily se výrobci Ferqui, Indcar, Iveco Bus, MAN a Mercedes-Benz, který získal cenu se svým modelem Sprinter City 75.

Ve středu 19. října 2022 se na FIAA bude konat kulatý stůl na téma „Efektivní a zisková údržba vozového parku autobusů a autokarů“ pořádaný Aftermarket VI Club (organizace složená ze čtyřiceti společností z oblasti náhradních dílů a údržby průmyslových vozidel).

Dne 20. října dopoledne bude ITS hostit sérii konferencí, na kterých se bude diskutovat o nových technologiích ve veřejné dopravě pod vedením šéfů dopravních podniků, institucí a profesionálů v dopravě. Ve stený den uspořádá UITP, Mezinárodní asociace veřejné dopravy, spolu s představiteli dopravní společnosti EMT sérii uzavřených setkání s dalšími zapojenými účastníky o iniciativách JIVE (společná iniciativa pro vodíková vozidla v Evropě)a CBEP (Clean Bus Europe Platform). Na 14. ročníku mezinárodního veletrhu autobusů a autokarů FIAA bude hrát důležitou roli testování produktů.