Přehled autobusových veletrhů v roce 2023
Busworld 2023 letos opět v Bruselu. Historie výstav Busworld sahá až do roku 1971, kdy se první akce zaměřená výhradně na autobusy a autokary konala v belgickém městě Kortrijk. V roce 2019 se veletrh přesunul do Bruselu.

Z velkých akcí se letos uskuteční v Evropě jen Busworld a Czechbus, většina veletrhů proběhne až v roce 2024. Některé je pro vystavovatele výhodné rezervovat už teď, například BUS2BUS v Berlíně.

Z velkých akcí se letos uskuteční v Evropě jen Busworld a Czechbus, většina veletrhů proběhne až v roce 2024. Některé je pro vystavovatele výhodné rezervovat už teď, například BUS2BUS v Berlíně.

Výrobci nejen autobusů, ale také veškerého příslušenství, a odborná veřejnost, se letos sjedou do Bruselu na veletrh Busworld. Busworld Europe je největší mezinárodní komerční platformou pro sektor autobusů a autokarů. 50. ročník, který byl původně plánován na rok 2021, musel být odložen kvůli obavám o zdraví a bezpečnost související s pandemií COVID-19. Busworld Europe 2023 se bude konat na bruselském Expo od 7. do 12. října 2023.

Bruselské bienále představí nabídky přibližně 500 výrobců vozidel, karoserií a interiérů, dodavatelů komponentů, elektroniky a IT systémů, jakož i poskytovatelů údržby a služeb. Potenciálními zákazníky jsou provozovatelé autobusů a autokarů, společností ve veřejné dopravě, letiště a velcí odběratelé v automobilovém průmyslu. Očekává se 40 tisíc návštěvníků.

Za šest dní veletrhu proběhne pestrý doprovodný program, kde si odborní návštěvníci mohou vyměnit know-how a zkušenosti s inženýry, pracovníky výzkumu a vývoje, členy automobilových federací, vzdělávacími institucemi a úřady. Mezinárodní autobusová konference upozorní na nejžhavější témata v autobusovém průmyslu, jako je vývoj směrem k autonomním autobusům, digitalizaci a nízkoemisní dopravě, dovozní předpisy pro autobusy a komponenty, zlepšení bezpečnosti silničního provozu prostřednictvím přizpůsobené infrastruktury a další.

První výstava v rámci Busworld proběhne už od 4. do 6. února 2023 v Detroitu v USA. V centrální Asii v Kazachstánu od 18. do 20 května a Latinské Americe v Buenos Aires od 14. do 16. června.  

Letos nás opět čeká také domácí autobusová show. CZECHBUS se připravuje na 21. až 23. listopadu 2023. V listopadu 2022 přišlo na PVA EXPO přes 6 tisíc návštěvníků a proběhla řada (nejen) autobusových premiér. Těšíme se, čím nás organizátoři ze společnosti ABF a také vystavovatovatelé na konci roku v PVA EXPO v Letňanech překlapí.

Převážná většina evropských výstav se koná jednou za dva roky. COVID-19 a restrikce s ním spojené ovlivnily termíny veletrhů a část z nich se tak konala v roce 2022, kdy již bylo možné cestovat a pohybovat se prakticky bez omezení. Uvádíme proto také veletrhy pro příští rok, na některé z nich je možné se již hlásit a získat i výhodné slevy.

Mezi první akce, kam můžeme vyrazit hned v dubnu 2024, patří oborová platforma pro evropský a německý autobusový a dodavatelský průmysl se zaměřením na budoucnost udržitelné a inovativní mobility BUS2BUS, uskuteční se 24. a 25. dubna v Berlíně. Do středy 11. ledna 2023  je možné využít slevu ve výši 35% na výstavní plochu. Včasnou registrací lze zajistit zvýhodněnou cenu za účast, závaznou se stává až po upozornění Messe Berlín, zřejmě na konci roku 2023.

IT-Trans v Karlsruhe se bude konat od 14. května do čtvrtka 16. května 2024 v Rheinstettenu. Jde o jeden z předních veletrhů svého druhu na světě. Vystavovatelé zde představují nejnovější vývoj produktů a služeb pro sektor veřejné dopravy.

IAA TRANSPORTATION 2024 se uskuteční od 17 do 22. září 2024 v Hannoveru. Na minulý ročník v roce 2022 se na celosvětový veletrh odvětví dopravy a logistiky do Německa přihlásilo přes 1,4 tisíce vystavovatelů ze 41 zemí. Účast byla jak osobní, tak přes sociální sítě, které přilákaly ve velké míře média z USA, Kanady, Indie, Číny, Japonska a Jižní Koreji.

17. mezinárodní veletrh veřejné dopravy TRANSEXPO v Targi Kielce by měl proběhnout také na podzim příštího roku. Ten minulý, v roce 2022, přilákal 4 tisíce návštěvníků a 100 vystavovatelů z 9 zemí. V roce 2024 zve do Polska ve dnech 16. až 18. října.

Patnáctý mezinárodní veletrh autobusů a autokarů FIAA 2024 připravuje IFEMA MADrid v Recinto Ferial od 22. do 25. října 2024 a obnovuje tak také svou původní dvouletou frekvenci. V roce 2022 se zúčastnilo přes 7 tisích návštěvníků z 28 různých zemí a 70 vystavovatelů z 15 zemí.

IBE (Intermobility and Bus Expo) v italském Rimini Fiera proběhne na podzim příštího roku, už letos ale proběhne od 24. do 25 října IBE Driving Experience na světovém okruhu v Misanu – Marco Simoncelli. Jde o dvouletou akci organizovanou IBE Intermobility and Bus Expo a Italian Exhibition Group pro autoubusový průmysl.

Další zajímavé akce budeme monitorovat a do seznamu přidávat.