Pražské metro je kopletně pokryto vysokorychlostní mobilní sítí LTE
V metru byly instalovány stovky kilometrů kabelů, více než tisíc antén a přes 2 500 dalších pasivních prvků. Díky tomu mohou cestující využívat vysokorychlostní mobilní signál. Foto: DPP – Petr Hejna.

Cestující mohou využívat mobilní signál v celém metru, na nástupištích, ve vestibulech i v tunelech. Většina stanic má 5G signál.
Cestující mohou využívat mobilní signál v celém metru, na nástupištích, ve vestibulech i v tunelech. Většina stanic má 5G signál.
Těsně před Vánoci připojilo konsorcium operátorů O2 Czech Republic, T-Mobile Czech Republic, Vodafone Czech Republic a společnosti CETIN ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy (DPP) poslední úsek metra Rajská zahrada – Černý Most na trase B k vysokorychlostnímu mobilnímu signálu LTE. Jako první získal síť v dubnu 2015 nově vybudovaný a zprovozněný úsek na trase A Dejvická – Nemocnice Motol. Původně měly práce trvat do konce roku 2022, i přes pandemii covid-19 se se podařily urychlit o jeden rok.

Díky instalovaným stovkám kilometrů kabelů, více než tisícovce antén a přes 2 500 dalších pasivních prvků, jako jsou DC bloky, splittery apod. mohou cestující pražského metra využívat vysokorychlostní mobilní signál LTE (4G) kdekoliv na nástupištích, v přestupních chodbách, ve vestibulech, v eskalátorových nebo traťových tunelech bez ohledu na jejich délku či velikost stanice. Jedinou výjimkou je stanice metra Jiřího z Poděbrad, kde DPP buduje výtahy a celou ji zrevitalizuje. Signál LTE i 5G se do ní dostane až po dokončení stavebních prací.

Z vlastní iniciativy operátoři začali do pražského metra zavádět také signál 5G, kterým je v současnosti pokryta naprostá většina, celkem 56 ze 61 stanic. Ostatně pražské metro byla první podzemní dráha v Evropě, ve které byl signál 5G spuštěn. Vyjma zmiňované stanice Jiřího z Poděbrad chybí 5G signál na trase A v úseku Bořislavka – Nemocnice Motol, na které operátoři plánují potřebou technologii doinstalovat v průběhu prvního čtvrtletí příštího roku. Pražské metro by mělo být kompletně pokryto i 5G sítí od dubna 2022.

Celkové náklady projektu pokrytí pražského metra vysokorychlostním mobilním signálem činí více než půl miliardy korun a jedná se čistě o investiční náklady konsorcia operátorů a společnosti CETIN.

Chci poděkovat operátorům za nasazení a parádní finiš v pokrývání pražského metra vysokorychlostním signálem LTE v loňském i letošním roce. Vždyť ze 61 stanic se jim povedlo loni připojit 23, tj. téměř 38 % a letos zbylých 21, tj. více než třetinu. Díky kompletnímu pokrytí signálem LTE a většinově i 5G se pražské metro může směle zařadit ke špičce v Evropě. Kupříkladu londýnská podzemní dráha bude kompletně LTE a 5G signálem pokryta na konci roku 2024. Rozhodně se nemáme za co stydět, v mnoha projektech jsme v Praze dál než v řadě metropolí i na západ od nás,“ uvedl Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

Zajímavá fakta z pokrývání pražského metra vysorychlostním signálem LTE a 5G:

  • Technici v traťových tunelech naistalovali téměř 114 km vyzařovacího kabelu a dalších více než 120 km kabeláže pro antény a propojky do tunelů
  • Vyzařovací kabely v tunelech drží více než 114 tisíc úchytek
  • Signál na nástupištích a ve vestibulech stanic šíří téměř 1200 antén
  • Součástí sítě je dalších více než 2500 pasivních prvků jako DC bloky, splittery, tappery, couplery, MBC1 konvertory apod.
  • Na celém projektu pracovalo celkem 25 projektantů a více než 200 montážníků a dělníků, rozdělených do pracovních čet o cca 8 až 10 lidech
  • Ve stejnou chvíli v metru pracovalo na 6 různých místech 6 pracovních čet s celkem až 70 pracovníky
  • Stanice s nejmenším počtem antén: Pražského povstání – 9 antén
  • Stanice s největším počtem antén: Můstek – 36 antén
  • Nejjednodušší tunel na pokrytí: obecně ty nejkratší, tj. Muzeum – Hlavní nádraží (425 metrů)
  • Nejsložitější tunel na pokrytí: Nádraží Holešovice – Kobylisy (2748 metrů)
  • Nejjednodušší stanice na pokrytí: I. P. Pavlova
  • Nejsložitější stanice na pokrytí: Hlavní nádraží z důvodu vysokých stropů a rozděleného nástupiště
  • Hlavní projektový manažer celého projektu, Martin Štébl z T-Mobile Czech Republic, v průběhu instalací nachodil po stanicích a tunelech přes 700 km

Veškeré práce na výstavbě LTE sítě probíhaly pouze během pravidelných nočních výluk metra, které trvají přibližně tři hodiny. Po dobu lockdownu a zkráceného provozu metra mohli technici pracovat zhruba o hodinu déle, nicméně obdobně jako jiné profese se museli popasovat také s pandemií covid-19 a personálními výpadky, kvůli kterým se zkomplikovala práce a někdy i odsunulo spouštění stanic do provozu. Instalace neprobíhaly každou noc, přednost někdy měly rekonstrukce, opravy stanic či tunelů a veškeré činnosti nezbytné pro zachování plné provozuschopnosti metra.

Instalace ve stanicích nebo tunelech není jediná činnost, kterou operátoři museli zajistit. K technologii bylo potřeba propojit všechny stanice optickými propoji, nainstalovat switche, zaintegrovat technologii do sítě operátorů. Bylo nutné splnit veškerou legislativu spojenou s instalací technologie do prostředí pražského metra, protipožární předpisy a další.