Praha má druhou nejlepší MHD na světě
Praha měla i v roce 2023 nejkvalitnější MHD. Průzkum provádí Time Out. Ilustrační foto DPP Petr Hejna

Vydavatel turistických průvodců Time Out každoročně provádí průzkum o kvalitě veřejné dopravy v největších světových městech. Pražané jsou se svou veřejnou dopravou velmi spokojeni. Hlavní město skončilo opět na druhém místě. Podívejte se na další pořadí. 

Vydavatel turistických průvodců Time Out každoročně provádí průzkum o kvalitě veřejné dopravy v největších světových městech. Pražané jsou se svou veřejnou dopravou velmi spokojeni. Hlavní město skončilo opět na druhém místě. Podívejte se na další pořadí. 

Hodnocení prvních třech měst:

1. Berlín

Pohodlná, bezpečná a vždy na včas, veřejná doprava v Berlíně je potěšením, 97 procent Berlíňanů chválí dopravní síť svého města. Místní obyvatelé i cestovatelé maximálně využívají U-Bahn, S-Bahn a autobusy. Obzvlášť si lidé pochvalují metro U-Bahn. I když má na devíti linkách 175 stanic, díky navigačnímu systému je orientace velmi jednodách.  je obzvláště nádherný, efektivní bludiště vlaků, které od rána do večera přepravují lidi z očí do očí. Masivních 175 stanic na devíti linkách může znít impozantně, ale navigace U-Bahn je úžasně jednoduchá.

2. Praha

"Česká metropole je jedním z nejkrásnějších měst v Evropě a síť veřejné dopravy tomu jen nahrává. V našem průzkumu 96 procent Pražanů uvedlo, že jejich město je snadno dostupné veřejnou dopravou. A není to jen pohodlné, je to také docela velkolepé. Praha by nebyla Prahou bez pohledu na tramvaj uhánějící před gotickým kostelem nebo renesančním skvostem – ale metro je ještě lepší. Praha má tři linky metra a pokrývá téměř každou část města. Každá řada má svůj vlastní estetický charakter, od fotogenických bublinkových fasád na linii A (zelená) až po futuristický design na konci C (červená). Žlutá linka B se vede mezi nimi a pro každého, kdo se o toto období zajímá, má několik kuriózních komunistických pozůstatků," uvádí Time Out.

3. Tokio

New York má nejvíce stanic, Šanghaj má nejvíce tratí, ale žádná veřejná doprava na planetě nepřeveze tolik lidí jako ta tokijská. Labyrint rozsáhlé sítě využívá velké množství obyvatel japonské metropole i nejaponsky mluvících cestujících, pro které je snadno využitelná. 94 procent místních svou veřejnou dopravu chválí. Jen by se možná vyhnuli dopravní špičce.

Na dalších místech se umístila města:

4. Kodaň, Dánsko

5. Stockholm, Švédsko

6. Singapur

7. Hongkong

8. Taipei, Tchaj-wan

9. Šanghaj, Čína

10. Amsterdam, Nizozemsko

11. Londýn, Spojené království

12. Madrid, Španělsko

13. Edinburgh, Spojené království

14. Paříž, Francie

15. New York City, USA

16. Montreal, Kanada

17. Chicago, USA

18. Peking, Čína

19. Bombaj, Indie