Platby kartou v ostravské MHD po dvou letech stále rostou

V ostravské MHD se prodá měsíčně více než 300 tisíc jízdenek přes platební kartu. O papírové jízdenky už ve městě lidé nestojí.
Reklama
V ostravské MHD se prodá měsíčně více než 300 tisíc jízdenek přes platební kartu. O papírové jízdenky už ve městě lidé nestojí.
Už dva roky je možné se v ostravské MHD odbavit pomocí bezkontaktních platebních karet přímo u terminálů ve vozidlech Dopravního podniku Ostrava (DPO). V červnu 2018 se takto prodalo rekordních 304 577 elektronických jízdenek. Od 30. června 2016 se prodalo celkem 4 315 200 ks jízdenek za více než 78 miliónu Kč.

„V letošním roce jsme dosáhli 75 % tržeb loňského roku, a to nás nejsilnější měsíce, červenec a prosinec, teprve čekají. Společně s růstem plateb kartou zaznamenáváme i postupný pokles prodejů papírových jízdenek,“ říká generální ředitel DPO, Daniel Morys.

Cestující v Ostravě nakupují jednotlivé jízdenky během dne podle svých potřeb a systém na konci dne vypočítá nejvýhodnější variantu jízdného. Nejvyšší cena za cestování samotného držitele karty nikdy nepřekročí 80 Kč, což je hodnota 24hodinové jízdenky.

Od února letošního roku je navíc možné zakoupit pomocí bezkontaktní platební karty také až 4 další jízdenky pro spolucestující, psa nebo zavazadlo. Pro dospělé spolucestující to jsou 45minutové přestupní jízdenky za 20 Kč, pro děti ve věku od 6 do 15 let, psa nebo zavazadlo lze pořídit zlevněné jízdenky za 10 Kč. Významnou novinkou je také možnost registrovat si v novém e-shopu karta.dpo.cz svou platební kartu do systému. Potvrzení registrace platební karty proběhne do 24 hodin a cestující si pak mohou jednoduše, ve stejném e-shopu, ke své kartě pořizovat dlouhodobé jízdenky z jejich široké nabídky.

Zdroj: DPO