PKM v Katovicích kupuje hybridy od Volvo
Hybridní kloubový autobus Volvo u nás provozuje už dva roky Dopravní podnik města České Budějovice. Sólo verze stejného typu vozidla jezdí v Kroměříži. V polských Katovicích bude 22 hybridů ve žluté barvě PKM. Ilustrační foto DPMČB

Do flotily autobusů značek MAN, Mercedes a Solaris se nově přidají článkové a sólo hybridní autobusy Volvo.
Do flotily autobusů značek MAN, Mercedes a Solaris se nově přidají článkové a sólo hybridní autobusy Volvo.
Cestující v Katovicích v polském Horním Slezsku se příští rok budou vozit novým typem autobusů. Společnost PKM Katowice podepsala smlouvu se společností Volvo na dodávku 22 hybridních autobusů, které kombinují dieselový a elektrický pohon. Půjde o první vozidla tohoto typu v barvách katovického dopravce. Vyrobena budou v závodě Volvo ve Vratislavi.

První autobusy by se měly objevit na silnicích do 9 měsíců. Zakázka za přibližně 43 mil. PLN (necelých 224 mil. korun) je částečně financována z fondů EU a zahrnuje 5 kloubových a 17 sólo vozidel.

Všechna objednaná vozidla budou nízkopodlažní. Kloubové autobusy mají mít obsaditelnost minimálně 130 míst a jednočlánkové 80. Spalovací motor hybridního pohonu bude splňovat normu EURO 6. "V centru města budou vozidla na vzdálenost až několika set metrů poháněna výhradně elektromotorem," uvedl Maciej Sylwanowicz, ředitel rozvoje městské elektromobility Volvo Bus Corporation. Vozidla budou vybavena dvouzónovou klimatizací, USB nabíječkami a Wi-Fi.

"V současné době stojíme před volbou, jak bude doprava v budoucnu vypadat. Fosilní paliva, která po mnoho desetiletí poháněla vozidla, byla relativně levná, ale škodlivá pro životní prostředí. Dnes se objevují metody alternativního pohonu a kombinace několika typů. Stále se neví, jaký systém bude v budoucnu dominovat, ale nyní je nejdůležitější snížit produkci škodlivých částic do atmosféry, aniž by se zhoršila základní funkce našich vozidel," říká Roman Urbańczyk, prezident PKM Katowice. "Jako dopravce hledáme stále novější a lepší řešení, protože jako jeden z největších v regionu musíme jít příkladem, takže tlak na nás je dvojnásobný. Vždy však volíme ta řešení, která jsou s přihlédnutím k široké škále možností v danou chvíli nejoptimálnější."

V Katovicích zatím působí tři značky – MAN, Mercedes a Solaris. Autobusy jsou nejčastěji ve dvou délkových verzích - 12 a 18 m. 12 vozidel má délku 15 m. V červnu získal PKM 5 nových MAN Lion's City 12. Celkový počet autobusů katovického dopravce je 247.

V současné době dopravce provozuje 60 linek. Před pandemií, v roce 2019, přepravil přes 50 milionů cestujících. V loňském roce ujely autobusy PKM 17,3 milionu km. Za volantem sedí přibližně 520 řidičů a tak jako všichni dopravci, i PKM shání další.

Většina autobusů jezdí konvenčně. Téměř polovina splňuje požadavky normy Euro 6. 20 vozidel má elektrický pohon, první - osmnáctimetrový Solaris, začal jezdit v roce 2018, stejné značky jsou i ostatní. Všechny vozy ve flotile jsou nízkopodlažní, přes 200 má klimatizaci, 125 Wi-Fi a 140 USB nabíječky.



PKM v Katovicích kupuje hybridy od Volvo
PKM Katowice zařadil do své flotily v červnu 2022 pět nových dvanáctimetrových autobusů MAN Lion's City. Na rozdíl od hybridních je pořídil plně ze svých finančních prostředků. Foto PKM