Nový vlajkový projekt UITP: eBRT2030
Jedním z příkladů BRT dopravy je R-net v Randstadu v Nizozemsku. Autobusy, tramvaje, metro a vlaky R-net v červeno-šedých barevách s logem R-net se snadnými přestupy spojují města v provinciích Flevoland, Severní Holandsko, Jižní Holandsko, Metropolitní region Rotterdam, Haag a Amsterdam Transport Region. R-net provozují dopravci Allgobus, Arriva, Connexxion, EBS, GVB, HTM, NS, Qbuzz a RET.

Mezinárodní asociace veřejné dopravy UITP oznámila zahájení eBRT2030, nového projektu EU a významného milníku v elektrické mobilitě pro podporu udržitelné městské dopravy formou elektrického Bus Rapid Transit (BRT) systému.

Mezinárodní asociace veřejné dopravy UITP oznámila zahájení eBRT2030, nového projektu EU a významného milníku v elektrické mobilitě pro podporu udržitelné městské dopravy formou elektrického Bus Rapid Transit (BRT) systému.

eBRT2030 byl představen během dvoudenní konference v Bruselu 1. a 2. února 2023. Spojuje 45 partnerů v oblasti veřejné dopravy po celém světě, kromě Evropské Komise, POLIS, TMB Barcelona, ​​​​Volvo, ARRIVA a další.

Změna klimatu a znečištění ovzduší jsou hlavním problémem v Evropě i na celém světě a veřejná doprava je základem úsilí o dosažení udržitelné mobility a zlepšení její ekologické stopy. Jednou z největších inovací v tomto ohledu jsou právě systémy BRT, uvádí UITP.

Rozvoj systémů eBRT zaměřených na cestující v rámci eBRT2030 bude úzce spojen s koncovými uživateli a pomůže směrovat zavádění těchto systémů tak, aby zpepšily služby a podpořily služby pro cestující. V návaznosti na to se projekt výrazně zaměří na zlepšení zkušeností cestujících a zlepšení dostupnosti mobility v málo obsluhovaných oblastech nebo regionech se zvýšenou dopravní potřebou.

Řešení eBRT2030 budou testována v reálných podmínkách v Evropě i mimo ni a přivede ke spolupráci provozovatele veřejné dopravy, výrobce autobusů, poskytovatele technologií a akademickou obec. Projekt eBRT2030 je v souladu s cíli UITP pomoci při rozvoji elektrické mobility pro čistší a udržitelnější města.

"Nadcházející roky budou klíčovým okamžikem pro dosažení našich závazků v oblasti klimatu a cílů Zelené dohody EU. Nová generace systémů BRT s pokročilými funkcemi automatizace a konektivity znamená velký skok k dosažení těchto cílů. Jako UITP jsme hrdí na to, že můžeme usnadnit tolik potřebnou spolupráci celého sektoru, aby se tak stalo," uvádí Umberto Guida, Head of Projects Strategy UITP

Podrobnosti o projektu eBRT budou k dispozici na webu UITP.

UIPT sdružuje více než 1 900 členů ze 100 zemí a je jedinou celosvětovou sítí zúčastněných stran ve veřejné dopravě a všechn udržitelných druhů dopravy.