Nový MAN Lion´s Intercity LE
Společnost MAN Truck & Bus uvádí na trh nákladově efektivní modely Low Entry. Zástupce nové řady představí české zastoupení na veletrhu Czechbus. Foto MAN

Šest verzí nového modelu Low Entry nahradí postupně tři stávající řady. Jako první v roce 2022 vyjedou dva meziměstské Lion's Intercity LE 12 a 13 metrů. O rok později i městské provedení.
Šest verzí nového modelu Low Entry nahradí postupně tři stávající řady. Jako první v roce 2022 vyjedou dva meziměstské Lion's Intercity LE 12 a 13 metrů. O rok později i městské provedení.
S desítkami let zkušeností v a na základě nejnovější řady MAN Lion's Intercity a městského autobusu Lion's City společnost MAN Truck & Bus uvádí na trh nákladově efektivní model Low Entry. Inženýři MAN spojili konstrukci zadní části stávajícího úspěšného vysokopodlažního Lion's Intercity s nízkopodlažní přední částí současného Lion's City. Díky tomu mohli konstruktéři umístit vzadu více sedadel směřujících dopředu a zároveň jim to dovolilo použít méně složitou, a tedy i cenově výhodnější hypoidní nápravu. Tato modulární konstrukce posunula cenu autobusu výrazně pod cenu nízkopodlažních autobusů založených výhradně na nízkopodlažním městském autobusu. V tomto vysoce konkurenčním segmentu je právě cena klíčovým faktorem rozhodujícím o koupi. Přesto Lion's Intercity LE nepůsobí „lacině“: jeho tvůrci použili design „Smart Edge“, poprvé uvedený na trh v roce 2017 u zájezdového autobusu MAN Lion's Coach, který pro potřeby Intercity LE upravili tak, aby byl nadčasový a zároveň na první pohled jasně rozeznatelný.

Šest nových autobusů nahrazuje tři osvědčené řady


Šest verzí nového modelu Low Entry nahrazuje tři osvědčené řady: řadu LE, odvozenou z nízkopodlažního městského autobusu Lion's City; Lion's City Ü (A 20), také postavený na základě městského autobusu; a v neposlední řadě stále velmi populární Lion's City LE/Ü (A 78). Výroba prvních dvou jmenovaných řad bude ukončena na konci roku 2021, třetí pak na konci roku 2022.

Jako první se v roce 2022 začnou vyrábět dvě meziměstské verze - Lion's Intercity LE 12 (42 C, 12,44 m) a Lion's Intercity LE 13 (43 C, 13,14 m). Městské provedení Lion's Intercity LE (32 C/33 C) ve stejné délce začne sjíždět z výrobní linky na začátku roku 2023. Ve stejném roce se v nabídce objeví i osvědčený modul EfficientHybrid z nové generace městských autobusů vybavený vysoce účinným automatickým systémem start-stop a funkcí boost, což je na trhu stále ojedinělé a u zákazníků velmi oblíbené řešení. Dvě 14,46 metru dlouhé třínápravové verze Lion's Intercity LE 14 (34 C/44 C) budou následovat ve třetí výrobní fázi od roku 2024. Vůbec poprvé budou postaveny na zcela nové elektronické platformě a stejně jako ostatní varianty dostanou volitelnou opci EfficientHybrid.

Městský, nebo meziměstský koncept: maximální flexibilita konfigurace pro zákazníka


Charakteristickými městské i meziměstské varianty jsou typické prvky pro tento autobusový segment. Na první pohled sice vypadají úplně stejně, nicméně nabízejí jiné vlastnosti dané různým způsobem nasazení. Městská verze Lion's Intercity LE (32C/33C/34C) má nízkopodlažní konstrukci a je ve všech variantách vybavena pneumatikami 275/70 R22,5 (vstupní výška 320 mm). Meziměstská varianta Intercity nabízí tento formát pouze jako volitelnou možnost. Standardně „obouvá“ pneumatiky 295/80 R 22,5 (vstupní výška 380 mm). Také má vždy v přední části podestu pod sedadly (výška vpředu 1425 mm, vzadu 1875 mm), což znamená, že nabízí minimálně o deset míst více než její městský protějšek City. Model Intercity může přepravovat maximálně 102 cestujících, verze City až 107 cestujících.

Třínápravové modely pojmou 115 (Intercity) a 121 (City) cestujících. Všechny verze Lion's Intercity LE mohou být vybaveny moderními horními držadly, nebo (volitelnými) výškově nastavitelnými stropními zavazadlovými koši s otevřeným, nebo uzavřeným dnem. Druhá verze zároveň zahrnuje i moderní servisní sety se světly, výdechy ventilace a servisním tlačítkem. Stropní koše lze velmi flexibilně rozdělit mezi přední a zadní část, resp. pravou a levou stranu autobusu.

Verze Intercity je osazena sedadly v provedení „MAN Intercity Basic“, která jsou v závislosti na klasifikaci k dispozici buď bez bezpečnostních pásů, nebo volitelně s dvou-, nebo tříbodovými pásy. Pro model City jsou k dispozici tři varianty sedadel City s různými povrchovými úpravami a čalouněním a jako alternativu lze místo nich zvolit sedadla „MAN City Comfort“ vybavená břišním pásem.

Verze City je standardně osazena dvoukřídlými dovnitř výkyvnými dveřmi vpředu a uprostřed. Intercity má standardně dveře otvírané ven: jednokřídlé, nebo dvoukřídlé vpředu, uprostřed jsou vždy dvoukřídlé. Všechny modely Lion's Intercity LE mohou být volitelně vybavené dvoukřídlými elektrickými křídlovými/posuvnými dveřmi založenými na modulárním technologickém systému MAN. Třetími dveřmi jsou standardně vybavené pouze třínápravové modely City, ale jako speciální požadavek zákazníka mohou být i u ostatních provedení.

Moderní design „Smart Edge“


Moderní design „Smart Edge“, poprvé představený v roce 2017 u modelu Lion's Coach, jasně identifikuje Lion's Intercity LE coby nový základní model v současné rodině MAN. Styl „Smart Edge“ charakterizují trvale čisté, dynamické linie, zkosení a hrany na celém vozidle. Ty ale zároveň nikdy nevedou k agresivním nebo rušivým tvarům, ale spíše plynou harmonicky a vytvářejí holistický a uzavřený koncept designu. Přídi a zádi vozidla je přisuzována zvláštní důležitost - koneckonců právě tyto části navazují na hranatou prostřední část a svou dynamickou a dominantní přítomností mají za úkol přátelsky oslovit cestující. Ukažme to na jednom příkladu: přechod A-sloupku do střechy není tvořen v jednoduchém úhlu 90 stupňů, jak je obvyklé na trhu. Tvůrci použili stejně řešení jako v autobusu Lion's City – nejprve jde dynamicky vzhůru a poté se „rozpustí“ do horizontální line střechy. Střešní oblouk, ohraničující horní hranici bočního panelu, je navíc ozdoben precizním obrysovým okrajem procházejícím po celé straně autobusu jako ochranný a uzavírací pás. „To vytváří vizuální strukturu a jasné proporce, které dodávají autobusu typický a nadčasový designový jazyk MAN jak zvenku, tak i zevnitř,“ vysvětluje Stephan Schönherr, který jako Více President Styling Bus odpovídá za design značek MAN a NEOPLAN

Čelní partie je záměrně udržována sportovně štíhlá a vodorovná, což vytváří působivý vzhled. Černé plochy kolem moderních, volitelně i plně LED světlometů protékají jednotlivými světly a vkládají je do typického stylu značky. Jsou vytvarovány kolem předních rohů, protékají do bočních stěn a do jisté míry rozbíjejí klasický vzhled autobusu. Typická černá maska MAN má nyní mnohem šípovitější tvar směrem dolů, který skvěle ladí se silně zvýrazněným horizontálním povrchem. Ten směrem dolů přechází do trojrozměrné podoby v pásech pod světlomety. Malý přední spoiler v barvě karoserie už jen podtrhuje tento „sportovní“ design přední části a stává se jakýmsi exkluzivním podpisem současného stylu značky MAN.

Boční grafika zachycuje dynamický tok černých prvků na přídi, přenáší je do pásu za předními dveřmi a poté horizontálně směrem dozadu. „Svalnatě“ vypadající podběhy kol vylepšují boční panely, ohraničují kolo do kruhového tvaru a výrazně posilují trojrozměrný výraz vozidla. Jejich celkový dojem zdůrazňuje nosnou roli kol. Low Entry autobus, stejně jako jakýkoli jiný model, musí na první pohled vypadat, jako by byl odlit z jedné formy, a to se u tohoto modelu rozhodně povedlo. A to i díky nízko sahajícím skleněným segmentům v zadní části. Zadní partie harmonicky odráží moderní designový jazyk MAN: široké, robustní zadní sloupky s výraznými liniemi směrem dolů vyvolávají dojem svalnatých zad. Spolu s typickým zadním střešním spoilerem nahoře představují výrazné stylistické akcenty, zároveň ale vizuálně vyvolávají pocit bezpečí a účinnosti. Velká zadní světla tvořená technologií LED z modelu Lion's Coach jsou umístěna nad třídílným zadním nárazníkem a vozidlu dodávají zřetelný charakter většího zájezdového autobusu a zároveň vytvářejí světelný podpis, který je v noci snadno rozpoznatelný i na dálku. I zde se osvědčil designový styl, kdy zadní zaoblená LED světla cíleně narušují hranatý styl vozidla. Zadní klapka je standardně lakována v barvě karoserie, přičemž horní černá část navazuje na linii bočních oken. Kryt motoru lze na přání objednat v černé barvě v elegantním vzhledu rodiny autobusů MAN. Designér Schönherr komentuje celkový koncept: „Společné vylepšení našeho úspěšného designu MAN Smart Edge dává cenově citlivému segmentu Low Entry zcela nový stylový vzhled. Praktické autobusy lze i nadále navrhovat atraktivním způsobem podle vysokých standardů kvality. Nový MAN Lion's City LE kombinuje to nejlepší z obou světů tím nejlákavějším způsobem!

Interiér: Funkce se setkává s nadčasovou elegancí

Interiér MAN Lion's Intercity LE byl také zcela přepracován s důrazem na maximální užitek pro zákazníky. V závislosti na jeho požadavcích je dodáván s podestou v nízkopodlažní části nebo bez ní. Flexibilně konfigurovatelné zavazadlové stropní koše jsou výškově nastavitelné, aby se k nim dostali i menší cestující. Sedadla ve zvýšené zadní části se svažují postupně nahoru a vytvářejí „divadelní“ sedací styl připomínající prémiové autobusy. Celý design interiéru je světlý, uhlazený a přátelský: „Každý viditelný prvek jsme navrhli s velkou péčí! Interiérový design „Smart Edge“ spolu s barevně sladěnou koncepcí obložení činí z interiéru moderní, světlý a prostorný zážitek, který cestujícím poskytuje příjemný a přátelský dojem jasnosti a vizuálního uspořádání,“ komentuje Stephan Schönherr. Zvláštní pozornost byla věnována vysoce kvalitnímu a profesionálnímu vzhledu všech viditelných povrchů. Barevné schéma je typické pro značku MAN. Kontrastní odstíny vytvářejí dojem prostornosti a rozlišují různé funkční oblasti. Nové uspořádání sedadel a moderní horní madla s oválným průřezem dotvářejí celkový koncept designu interiéru. Ve verzi City jsou všechna sedadla a držadla, pokud možno připevněna k bočním stěnám, aby bylo zajištěno co nejsnazší čištění podlahy.

Díky nejmodernějšímu konceptu osvětlení – vůbec poprvé použité v linkové autobusové dopravě - s přímým a neděleným světlem, působí interiér velmi prostorně, příjemně a světle. Přímé LED osvětlení v teple bílém odstínu zajišťuje rovnoměrné osvětlení a vytváří teplé a harmonické prostředí. Na přání je k dispozici i výkonnější systém osvětlení 100 luxů, nebo stylové integrované servisní sady na spodní straně stropních zavazadlových košů, které jsou k dispozici také s lampičkami pro čtení, větracími otvory a tlačítkem servisního volání. Na přání je k dispozici také diskrétní ambientní osvětlení.

Vždy nejlepší klima a hygiena na palubě

Nejmodernější ventilační a klimatizační systémy jsou pro MAN Lion's Intercity k dispozici v různých variantách. Originální antivirové vzduchové filtry MAN poskytují spolehlivou hygienickou ochranu. Mikrofiltry aktivně chrání před přenosem virů výrazným snížením koncentrace virových aerosolů uvnitř vozidla. To je možné díky struktuře systému s několika vrstvami filtrů. Tyto vrstvy účinně filtrují škodlivé plyny, anorganické a biologické částice a aerosoly, zachycují je a neutralizují. Jejich koncentrace ve vzduchu je také výrazně snížena díky vysoké úrovni filtrace, kterou zajišťují první dvě vrstvy. Antivirový účinek třetí biofunkční vrstvy téměř úplně deaktivuje všechny zbývající viry. V době zvýšených hygienických požadavků v důsledku pandemie koronaviru je k dispozici také oddělení kokpitu řidiče jednovrstvým bezpečnostním sklem (ESG) nebo polykarbonátem, které účinně chrání řidiče před jakoukoli kapénkovou infekcí při výkonu jeho práce. Navíc lze do vstupních prostor nebo na volitelnou toaletu namontovat vysoce kvalitní dávkovače dezinfekčních prostředků.

Základní varianta ventilace obsahuje jednoduchá, velkoryse dimenzovaná větrací okna zajišťující optimální větrání za všech okolností i v případě, pokud není nainstalován žádný klimatizační systém. Volitelný přední klimatizační box pro řidiče je nyní díky hliníkovému výměníku tepla odlehčený o 10 kilogramů. Nabízí chladicí výkon 7,5 kW, maximální topný výkon je 19 kW. Nově je osazený snímačem kvality vzduchu (AQS), který v případě příliš znečištěného venkovního vzduchu jednotku automaticky přepne do režimu recirkulace vzduchu. Prostor pro cestující příjemně vyhřívá ventilátorový konvektor po celé délce interiéru spolu se stropním vyhříváním. Osvědčený přídavný 30kW ohřívač na naftu nebo topný olej lze samostatně aktivovat, aby poskytoval špičkový výkon. Volitelně lze dokonce objednat i přídavná topení na schůdcích a vzduchové clony u dveří.

Další úrovní jsou dva střešní topné systémy bez klimatizace od společností Valeo nebo Konvekta, které poskytují 40 kW topného výkonu a ve srovnání s kompletními klimatizačními systémy ušetří přibližně 50 kilogramů. Od obou dodavatelů jsou k dispozici i malé klimatizační systémy s chladicími výkony 32 a 33 kW, resp. 40 a 39 kW u větších provedení. Modulární jednotky Valeo jsou o 30 milimetrů nižší než verze od firmy Konvekta, které jsou zase plně recyklovatelné a poněkud úspornější.

Nejmodernější kokpit znamená pro řidiče skvělé pracoviště

Nový MAN Lion's Intercity LE poskytuje svému řidiči moderní pracoviště, které svými elegantně zakřivenými dveřmi kabiny dokonale zapadá do koncepce designu. „Recepce“ pro cestující nyní připomíná hotel a výklopné dveře s polykarbonátovou tabulí slouží i jako bezpečnostní prvek. Barevné schéma odpovídá prostoru pro cestující. Světlé barvy výš, tmavší odstíny převládající níže nebo tam, kde je zvýšené riziko znečištění, nebo kde jsou umístěny technické systémy. Pracoviště řidiče bylo ve srovnání s klasickým nízkopodlažním autobusem zvýšeno o podstatných 120 milimetrů, takže řidič sedí v úrovni očí cestujících. Předchozí „Euro box“ nad řidičem ustoupil novému IT prostoru se standardizovanými 19palcovými stojany pro elektrickou instalaci nebo router WLAN a RIO box. Stropní prostor nad řidičem a vchodem lze v případě potřeby osadit „teplým“ světlem směřujícím dolů na platební pult.

K dispozici jsou dvě verze přístrojové desky: klasická ze současného Lion's Intercity a nové pracoviště plně kompatibilní s VDV z nové generace Lion's City. Jeho spodní část lze nastavit společně s volantem podle potřeby řidiče. Se zaměřením na ergonomii, pohodlí a bezpečnost bylo pracoviště řidiče VDV optimalizováno také z hlediska uživatelské přívětivosti, a to díky rozmístění ovládacích spínačů a nástrojů. Ty jsou uspořádány do tří zón podle frekvence používání a na volitelný pomocný držák na pravé straně lze umístit další jednotky DIN nebo monitory. Držák na šálek a USB port jsou umístěny na bočním ovládacím panelu, stejně jako nápadně umístěná páčka pro uvolnění provozní brzdy. Mezi další ukládací prostory patří uzamykatelná kapsa, odpadkový koš nebo síť na noviny ve dveřích řidiče dostupné v několika variantách.

Pro lepší ergonomii založenou na optimální poloze sezení je horizontální nastavení sedadla řidiče prodlouženo o 50 milimetrů více než u stávajícího modelu MAN Lion's Intercity. Panel s palubními přístroji se pohybuje synchronně s pohybem volantu (+/- 110 mm; náklon 20 °). Optimální viditelnost je zajištěna 4palcovým barevným monitorem „Highline“ s vysokým rozlišením a standardním zobrazením nabídky zastavení, který nyní přichází v novém stylu podobném ze zájezdových autobusů a který je ještě lépe čitelný. Vlevo od přístrojové desky lze nyní nainstalovat další monitor pro zobrazení obrazu ze zadní kamery nebo jiných zdrojů.
Optimalizovaná zrcátka poskytují nejlepší výhled směrem dozadu a do stran. Jsou k dispozici s předním pozorovacím zrcátkem, nebo bez něj, a u školního autobusu i se samostatným zrcátkem na druhých dveřích. Zrcátka jsou standardně montována ve výšce přes dva metry. Vedle klasického uchycení jsou na vyžádání k dispozici také špičková integrální zrcátka z Lion's City.

Pevná lehká konstrukce pro vyšší účinnost

Inženýři věnovali zvláštní pozornost úspoře hmotnosti, která přímo ovlivňuje spotřebu paliva. Při navrhování vozidla proto byla provedena řada opatření vedoucí k výraznému snížení hmotnost, což má za následek nižší spotřebu, vyšší účinnost a také větší udržitelnost. Cílové hmotnosti meziměstských variant, které se začnou vyrábět v roce 2022, jsou 11,7 tuny (42C) a 12 tun (43C). Jsou tedy lehčí než srovnatelné konkurenční modely. Tyto úspory však nemají v žádném případě dopad na bezpečnost. Dokonce i hmotnost přepracované integrální zadní části s pevnějším ochranným rámem v souladu s nejnovějším nařízením o převrácení ECE-R 66.02 byla plně kompenzována jinými opatřeními. Nové modely mají také známou sendvičovou střechu z Lion's City vyrobenou z kompozitního materiálu. S hmotností přibližně 150 kg je přibližně o čtvrtinu lehčí než ocelová střecha.

Úspora hmotnosti na zadním skeletu je ještě výraznější. Ačkoli je v zásadě založen na žebřinovém rámu MAN Lion's Intercity, byl výrazně optimalizován a přizpůsoben integrálnímu designu. Vynechání některých pevných ocelových profilů ušetřilo zhruba 300 kg hmotnosti při zachování stejné stability a ovladatelnosti. Na přání dostupné segmentované plastové boční panely z městského autobusu dokážou ušetřit ještě více kilogramů, v případě poškození je lze navíc velmi rychle vyměnit, a dokonce je lze předem nalakovat i požadovanou barvou. V neposlední řadě byla také snížena hmotnost komponent, jako je kryt motorového prostoru a přední víka, a to díky vypuštění ocelového rámu a použitím velmi pevné tenkovrstvé struktury GRP (skleněnými vlákny vyztužený plast).

Výkonné motory s minimálními emisemi

Nový meziměstský autobus zaujme i svým pohonem. Díky šestiválci D1556 LOH převzatému z nové generace městských autobusů City se Lion's Intercity LE může pochlubit výkonným a komfortním hnacím ústrojím, které je vhodné jak pro městský provoz, tak pro občasné zájezdové trasy nebo náročnější topografii. Vysoce účinný 9litrový šestiválec je k dispozici ve výkonových variantách 280 k (206 kW), 330 k (243 kW) a 360 k (265 kW) s maximálním točivým momentem 1 200 až 1 600 Nm. Nejmodernější vstřikovací systém Common Rail nyní pracuje s talkem 2 500 barů. Díky tomuto výkonovému rozsahu je Intercity LE vhodný i pro náročnou topografii.

Nejnovější generace motoru D15 nabízí ještě více výhod: mnoho pomocných jednotek, jako je čerpadlo chladicí kapaliny a nové alternátory s rozhraním LIN, je řízeno podle okamžité potřeby, což přispívá k výraznému zvýšení účinnosti. Intervaly výměny oleje a filtru pevných částic jsou velmi dlouhé, 80 000 a 470 000 kilometrů, což zajišťuje nízké TCO. Kromě třínápravových verzí jsou volitelné všechny varianty pohonných jednotek (k verzím 33C/43C nelze objednat motor o výkonu 280 k). Nové motory MAN jsou vhodné pro palivo FAME i pro hydrogenované rostlinné oleje a syntetická paliva (XtL), a to bez dalších úprav.

Od roku 2023, kdy se začne nabízet verze City, může být motor D15 pro varianty City a Intercity volitelně spojen se systémem MAN EfficientHybrid, který výrazně přispívá ke snížení spotřeby paliva, a tím i emisí. V tomto segmentu je to novinka. Standardní funkce start-stop MAN EfficientHybrid navíc zajišťuje extrémně tiché fáze zastavení na autobusových zastávkách a semaforech. Jádrem systému je 12kW startovací generátor (pohání klikový hřídel), elektrický stroj, který při brzdění přeměňuje mechanickou energii na elektrickou. Rekuperovaná energie je uložena v modulu s vysokokapacitními kondenzátory UltraCap namontovaném na střeše s kapacitou 40 watt hodin (Wh), což je výrazně lehčí a kompaktnější než klasické baterie podobné kapacity. Energie uložená v UltraCap dodává palubní energii nezávisle na hnacím ústrojí, což nejenže snižuje zátěž naftového motoru, ale zároveň umožňuje jeho vypnutí, když vozidlo stojí. Tím, že se obrátí způsob, jakým funguje startér, lze motor MAN D15 během několika okamžiků znovu nastartovat a při následném zrychlování posílit maximem točivého momentu 220 Nm, což opět výrazně ulehčí zatížení motoru, zejména během rozjezdu.

Nejmodernější automatické převodovky pro ještě větší účinnost a komfort

Všechny motory MAN pro Lion's Intercity LE mohou být vybaveny buď automatickou převodovkou Voith DIWA.6 (čtyřstupňová), nebo novou převodovkou ZF Ecolife 2 (šestistupňovou), aby byl zajištěn nejefektivnější a nejkomfortnější chod. Tato konstrukce převodovky je velmi oblíbená u zákazníků v segmentu City a je ideálně přizpůsobena různým aplikacím. MAN se v tomto segmentu poprvé zcela obejde bez manuální šestistupňové převodovky. Vedle extrémně plynulého řazení je další působivou vlastností těchto vyzkoušených a osvědčených automatických převodovek energické, nepřerušované dávkování výkonu.

Aktivní podvozek vyrobený ze špičkových komponentů

Hnací ústrojí nového Intercity Low Entry má v sobě geny zájezdových coachů, nabízí přední nezávislé zavěšení kol a také standardní stabilizátory, které zajišťují široký úhel natočení kol 56 stupňů, čímž je zajištěn kompaktní poloměr otáčení (53 stupně s pneumatikami 295/80 R 22,5 Intercity). Jako hnací náprava je použita osvědčená hypoidní náprava MAN HY-1350-B-03 se specifikací pro autobus, která může být dodávána s různými koncovými převodovými poměry v závislosti na převodovce. Nic tedy nestojí v cestě optimálnímu přizpůsobení ke konkrétnímu použití. Vlečená náprava obou třínápravových modelů MAN Lion's City Intercity LE 14 (34C/44C) je řízena elektrohydraulicky, což omezuje opotřebení pneumatik a výrazně snižuje poloměr otáčení (23,76, resp. 24,36 m).

Stejně jako všechny autobusy MAN jsou instalovány adaptivní tlumiče PCV (Premium Comfort Valve), které spojují obzvláště bezpečnou a pohodlnou ovladatelnost s nízkými nároky na údržbu. Díky novému designu průtoku oleje je k dispozici mnohem více parametrů pro specifické vyladění každé varianty nápravy, což zase vede k mnohem komfortnějšímu řízení.

Komplexní bezpečnostní vybavení na palubě

Jako každý autobus MAN má i Lion's Intercity LE komplexní bezpečnostní vybavení. Autobus díky výrazně zesílenému ochrannému rámu vzadu vyhovuje změněnému bezpečnostnímu standardu karoserie ECE R66.02. Standardně má také ABS/ASR, účinný brzdový asistent a elektronický stabilizační program ESP. Při prudkém nouzovém zpomalování brzdová světla LED pulzují, aby upozornila vzadu jedoucí vozidla. Adaptivní tempomat ACC a systém hlídání jízdního pruhu LGS jsou volitelně k dispozici v haptickém (vibračním), nebo akustickém provedení.

Pro efektivní protipožární ochranu jsou všechny vnitřní materiály certifikovány v souladu s novým předpisem EHK č. 118.03 a v motorovém prostoru a dalších neuralgických instalačních místech je standardně instalován hasicí systém. A v neposlední řadě lze všechny pneumatiky a jejich tlaky monitorovat pomocí příplatkového systému TPM (monitorování tlaku v pneumatikách).

Jako účinné opatření k prevenci nehod způsobených slepým úhlem může být Lion´s Intercity LE vybaven aktivním výstražným systémem s detekcí chodců při odbočování. Přední kamera a kamery na jedné nebo obou stranách vozidla neustále monitorují provoz a výrazně snižují tlak na řidiče v nebezpečných situacích při zatáčení. Řidiči jsou aktivně upozorňováni na jakékoli nebezpečné situace nebo hrozící kolize prostřednictvím několika úrovní výstrahy, přičemž v jejich zorném poli jsou instalována vizuální varování ze dvou displejů a přídavný akustický výstražný signál.

Světlomety a koncová světla na novém MAN Lion's Intercity LE jsou příkladem vysokých bezpečnostních standardů. Zadní LED světla jsou součástí standardní výbavy spolu s LED světly pro denní svícení. Přední světlomety jsou volitelně k dispozici také jako full LED. Tato technologie ve všech funkcích osvětlení nejenže podtrhuje charakteristický design nového MAN Lion's Intercity LE vytvořením vlastního speciálního „světelného podpisu“, ale zároveň přispívají k bezpečnosti a pomáhají snižovat provozní náklady. Kromě vysoké energetické účinnosti mají LED světla dlouhou životnost až 10 000 provozních hodin, což eliminuje potřebu nákladných výměn žárovek. Zároveň zlepšují viditelnost: potkávací a dálková světla LED jsou přibližně o 50 % jasnější než halogeny. LED světlo je také více rozptýlené a má mnohem větší dosah, navíc jasné bílé světlo je pro řidiče méně únavné.

Digitální a analogové služby


Společnost MAN nabízí pro nový autobus Low Entry řadu analogových a digitálních služeb, které řidičům a provozovatelům autobusů usnadňují každodenní život. Správný čas na další návštěvu servisu monitoruje dynamická kalkulačka intervalu údržby. Ta ukazuje, kdy je v závislosti na typu nasazení a zatížení nebo době chodu motoru nutná další údržba. Smlouvy o servisu a údržbě, které jsou přizpůsobeny konkrétnímu nasazení a optimalizovány z hlediska TCO, lze samozřejmě uzavřít i pro Lion's Intercity LE. Ale je toho víc: RIO Box umožňuje rozsáhlé digitální služby MAN, které mimo jiné zajišťují bezpečný přenos dat z vozidla na platformu RIO. Od října 2019 je integrovaný modul konektivity standardem ve všech městských i meziměstských autobusech MAN, NEOPLAN, a to pro státy EU 27+3. Zákazníkům autobusů je zatím k dispozici šest digitálních služeb a další aplikace specifické pro sběrnice se v současné době připravují. Služby „Essentials“, „MAN ServiceCare“ a aplikace Pocket Fleet, jež umožňuje snadné monitorování celého autobusového parku na smartphonu nebo tabletu, jsou zdarma. Všechny ostatní zpoplatněné služby lze zrušit každý den. Díky tomu mají zákazníci bezrizikový způsob testování služeb a mohou je jednotlivě přidávat nebo odebírat na platformě RIO podle potřeby každého vozidla. Přesně tak, jak by to u vysoce flexibilního autobusu mělo být.

MAN Truck & Bus


Nový MAN Lion´s Intercity LE
Nový MAN Lion´s Intercity LE
Nový MAN Lion´s Intercity LE
Nový MAN Lion´s Intercity LE
Nový MAN Lion´s Intercity LE
Nový MAN Lion´s Intercity LE
Nový MAN Lion´s Intercity LE
Nový MAN Lion´s Intercity LE
Nový MAN Lion´s Intercity LE
Nový MAN Lion´s Intercity LE