Největší zámořská objednávka pro ebusy FOTON z Chile
70 elektrických autobusů FOTON připlulo do Santiaga z Číny v květnu. Následovat budou stovky dalších. Foto FOTON

Zakázka na více než tisíc elektrických autobusů pro hlavní město Santiago je pro čínský FOTON rekordní.
Zakázka na více než tisíc elektrických autobusů pro hlavní město Santiago je pro čínský FOTON rekordní.
Výběrové řízení z prosince 2020 zahrnovalo více než 150 služeb pro systém Red Metropolitana de Movilidad (dříve Transantiago). V únoru 2022 bylo přijato rozhodnutí o trasách a zónách, které umožní příjezd 1 637 autobusů do ulic hlavního města Santiaga. Většina bude elektrických a od čínské značky FOTON. Dosud dominuje na trhu elektrobusů v Latinské Americe i v Santiagu již několik let BYD. Kromě elektrických dodá nové dieselové autobusy také Volvo a Mercedes-Benz.

Celková hodnota smlouvy na dodání 1 022 elektrických městských autobusů FOTON činí podle výrobce 1,6 miliardy RMB (5,6 miliardy korun). Jde o největší objednávku na v Číně vyráběné elektrické autobusy ze zámořského trhu a katapultuje FOTON na první místo na chilském trhu nových vozidel s elektrickým pohonem. Po objednávce 1 000 elektrobusů pro Indii v roce 2020 vytvořil FOTON opět nový rekord pro čínské elektrobusy na zámořských trzích.

V lednu 2021 se FOTON oficiálně připojil k projektu Zero Emission Bus Rapid-Deployment Accelerator (také známému jako ZEBRA), který společně zahájila International Council on Clean Transport (ICCT) a síť měst C40. ZEBRA s celkovou investicí přes jednu miliardu dolarů má za cíl uvést na silnice v Brazílii, Chile, Mexiku a Kolumbii více než 3 000 kusů elektrických městských autobusů. Jedním z dodavatelů je FOTON. Například Chile si klade za cíl mít celou síť veřejné dopravy do roku 2040 poháněnou pouze elektřinou.

V současné době v metropolitní oblasti hlavního města Chile funguje více než 300 kusů elektrických autobusů FOTON, které představují téměř 40 % flotily elektrických autobusů Santiaga. Po příjezdu 1 022 kusů se flotila této značky stane největší v Latinské Americe. FOTON získal první objednávku v Chile na 215 nových ebusů v listopadu 2019, v roce 2021 následovala další na 138 kusů a tím se stal jedním z předních hráčů na místním trhu s elektrobusy.

Podle výrobce se v silně konkurenčním prostředí podařilo získat nové zakázky na více než tisíc vozidel díky hloubkové analýze provozních podmínek, výhod a nevýhod konkurenčních produktů, náročnosti provozovatelů a rizikových míst a připravil tak přizpůsobené řešení v kombinaci technologie, produktů, služeb a financí.

Až budou nové autobusy dodány získá Santiago zpět první místo v Latinské Americe ve velikosti vozového parku s nulovými emisemi. O první místo se přetahuje s Bogotou, která očekává 830 vozů BYD pro síť Transmilenio.