Nejhezčí stavby jižní Moravy jsou Dopravního podniku města Brna
Moderní hala denní očisty a ošetření v Pisárkách získala první místo v kategorii Průmyslové a technologické stavby v soutěži Stavba Jihomoravského kraje 2020. Foto DPMB

Moderní vozovna v Pisárkách a tramvajová trať s květinovou loukou na Nových sadech získaly první místa v soutěži Stavba Jihomoravského kraje v roce 2020.

Moderní vozovna v Pisárkách a tramvajová trať s květinovou loukou na Nových sadech získaly první místa v soutěži Stavba Jihomoravského kraje v roce 2020.

Porotci v soutěži Stavba Jihomoravského kraje 2020 hodnotili stavby v šesti kategoriích. Uspěly projekty Dopravního podniku města Brna - vozovna v Pisárkách a tramvajová trať s květinovou loukou na Nových sadech.

Obě stavby jsou důkazem toho, že i objekty sloužící pro provoz městské hromadné dopravy mohou nejen plnit svůj účel, ale i dobře vypadat. Rekonstrukci tramvajové trati na Nových sadech podpořilo město Brno investiční dotací ve výši 45,8 milionů korun, která pokryla náklady na celý projekt. Těší mě, že tak město získalo 730 metrů nové trati a Nové sady díky zatravnění tramvajového pásu i daleko příjemnější atmosféru,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Ocenění si velmi vážíme, jedná se o mimořádný úspěch. V projektech jsme využili moderní postupy a technologie a k tomu přidali něco navíc – provedení, které vzbuzuje zájem, vnáší do města jiskru a dělá jej ještě příjemnějším místem k žití. Tam, kde to budou podmínky umožňovat, chceme v tomto duchu pokračovat i nadále. Oba projekty se mohly uskutečnit díky dotacím, které jsme obdrželi, v případě haly z Operačního programu Doprava a v případě Nových sadů od města Brna,“ řekl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Moderní hala denní očisty a denního ošetření v Pisárkách získala první místo v kategorii Průmyslové a technologické stavby. Dopravnímu podniku města Brna umožní kvalitnější očistu a údržbu tramvají, také má větší kapacitu než předešlé prostory.  Stavba za 414 miliónů korun byla dokončena loni v létě okamžitě upoutala pozornost nejen místních obyvatel, ale i médií, architektů a stavařů. Červený portál odkazuje na barvu města Brna, pyramidové hliníkové opláštění pohlcuje hluk projíždějících tramvají a prosklená část umožňuje pohled z ulice do haly, kde se o vozy pečuje i v nočních hodinách.

Stavbu navrhlo studio DK architekti, s.r.o., zrealizovala Společnost Pisárky, hala vozovny (FIRESTA – Fišer, rekonstrukce, stavby a.s., Dopravní stavby, s.r.o., IMOS Brno) od září 2018 do listopadu 2020. Náklady 414 milionů Kč bez DPH

Druhým místem v kategorii Dopravní a inženýrské stavby byl oceněn projekt rekonstrukce tramvajové trati na Nových sadech nazvaný Zelené plíce města Brna. 730 metrů dlouhý úsek získal bělem loňských letních prázdnin kompletně nový kolejový svršek, a kromě standardních protihlukových opatření zde hluk z tramvajové dopravy tlumí i travnatý pás s lučními květinami. Právě barevná náhrada nevzhledných keřů vzbudila ohlas cestujících a stala se terčem fotografů.

Tramvajová trať získala novou podobu během července a srpna 2020, obnova stála 45,8 miliónů Kč bez DPH a provedla ji společnost Dopravní stavby Brno s.r.o., projekt zpracovala PRODOZ road s.r.o.



Nejhezčí stavby jižní Moravy jsou Dopravního podniku města Brna
Zelené plíce Brna získaly druhé místo v kategorii Dopravní a inženýrské stavby. Foto DPMB