Nákup CNG autobusů pro Karlovarský kraj
Jedním z provozovatelů autobusové dopravy v integrovaném krajském systému IDOK je v současné době společnost Autobusy Karlovy Vary. Foto AKV

Na krajských linkách by mělo od ledna 2023 vyjet 170 nových příměstských autobusů o maximálních délkách 8,5 a 11 metrů. Provozovatele vybere kraj ve výběrovém řízení.
Na krajských linkách by mělo od ledna 2023 vyjet 170 nových příměstských autobusů o maximálních délkách 8,5 a 11 metrů. Provozovatele vybere kraj ve výběrovém řízení.
Karlovarský kraj nakoupí pro provoz na linkách ve čtyřech oblastech, na nichž hradí dopravní obluslužnost, celkem 170 příměstských nízkoemisních autobusů. Vozidla na CNG EURO VI mají mít v budoucnu příznivý ekonomický dopad do krajského rozpočtu.

Účelem nadlimitní veřejné zakázky je uzavření kupní smlouvy na dodávku příměstských CNG autobusů a smlouvy o poskytování služeb full-service CNG autobusů po dobu 10 let. Uchazeč musí dodat také 8 sad revizorských zařízení.

Z celkem 170 autobusů na CNG má být 109 o délce maximálně 8,5 m pro minimálně třicet osob (min. 20 sedadel), přičemž 11 těchto malých autobusů bude vybaveno tažným zařízením, a dalších 61 velkokapacitních nejméně Low Entry CNG autobusů o délce nejvíce 11 m pro minimálně 65 osob (min. 30 sedících), 13 bude vybaveno tažným zařízením a dalších 13 bude vybaveno přípravou na montáž skiboxu a nosiče kol. Současné vybavení tažným zařízením a přípravou na montáž skiboxu a nosiče kol se nepřipouští. Vozidla s dvěma dveřmi budou přizpůsobena pro příměstský provoz a vybavena budou kromě jiného klimatizací, USB zásuvkami a WiFi.
Nové  autobusy budou provozovány několika provozovateli, které Karlovarských kraj teprve vybere a autobusy mu pronajme (nebo jinak zapůjčí). Zahájení plnění bude až po ukončení tohoto zadávacího řízení a všechny autobusy bude kraj požadovat do 15 měsíců od účinnosti příslušné kupní smlouvy.

Uchazeč o zakázku musí doložit, že v posledních 5 letech dodal nejméně 80 autobusů EURO VI (nejméně 10 o délce maximálně 8,5 m a 20 s pohonem na CNG v rámci několika samostatných dodávek) a zajišťuje komplexní servisní služby po dobu nejméně 3 let.

Pro účely stanovení nákladů na pohonné hmoty musí všichni účastníci provést pro každý typ autobusu měření v akreditované zkušebně společnosti TÜV SÜD Czech.

Nabídky budou hodnoceny podle základního hodnotícího kritéria ekonomická výhodnost s váhou  70%, spotřeba malých i středních autobusů má po 15%.

V uveřejněné zakázce není uvedena předpokládaná hodnota. V květnu kraj informoval, že počítá s investicí 800 milionů korun, z toho 600 milionů bude financováno z prostředků Evropské unie prostřednictvím 4 projektů.

Termín pro nabídky je 19. července.