Mikroelektronika podepsala rekordní kontrakt pro Ukrajinský Lvov
Po několikaletém jednání získal český výrobce odbavovacích systémů největší kontrakt v historii firmy. Nejmodernějšími terminály vybaví dopravní podnik Lvivavtodor.

Po několikaletém jednání získal český výrobce odbavovacích systémů největší kontrakt v historii firmy. Nejmodernějšími terminály vybaví dopravní podnik Lvivavtodor.
Reklama
Po několikaletém jednání získal český výrobce odbavovacích systémů největší kontrakt v historii firmy. Nejmodernějšími terminály vybaví dopravní podnik Lvivavtodor.
Vysokomýtské Mikroelektronice se daří. Každý rok překonává předchozí rekordní výsledky. V loňském roce dosáhla nejvyšších tržeb a získala také největší zakázku ve své historii. Letos oba rekordy znovu padnou. Tržby se blíží jedné miliardě korun a podepsala další rekordní kontrakt na dodávku odbavovacího systému pro dopravní podnik ukrajinského města Lvov v hodnotě přes 230 milionů korun (9,2 mil. Eur). Pro zajištění výroby stále hledá nové zaměstnance, jejichž mzdy letos v únoru opět valorizovala.

Získání Ukrajinské zakázky předcházelo několikaleté jednání. Od roku 2017 probíhalo více kolové výběrové řízení, které bylo 12.3.2020  úspěšně zakončeno podpisem smlouvy s dopravním podnikem Lvivavtodor. Předmětem dodávky je vybavení více než 950 vozidel, tramvají, trolejbusů, autobusů a minibusů systémem pro platbu jízdného pomocí bezkontaktních bankovních karet EMV, mobilních telefonů i validaci papírových jízdenek pomocí 2D kódů. Podobný systém najdete i v Praze, Plzni nebo Ostravě. Ve Lvově bude navíc možnost odbavení pomocí 2D kódů (nejčastěji QR kódy) na displejích mobilních zařízení nebo papírových jízdenkách. Bude se jednat o jeden z nejmodernějších odbavovacích systémů v Evropě. Konkrétně se jedná o 3 168 vozidlový terminálů CVP a CVB, 953 terminálů řidiče OCT, které budou zajišťovat sledování polohy vozidel, přenosy dat, ovládat vozidlové informační systémy a další prvky.

Nový systém by měl zautomatizovat celý odbavovací proces a integrovat dílčí soukromé dopravce. Dle zkušeností z již realizovaných projektů se očekává, že pohodlnější odbavení zvýší zájem veřejnosti o využívání hromadné dopravy a spolu s efektivnějším výběrem jízdného přispěje ke zvýšení tržeb.

Cestující ve Lvově by nový způsob odbavení měli začít využívat na podzim příštího roku, což je u projektů takového rozsahu poměrně brzy. Jedná se totiž z velké části o projekt na míru s vývojem HW i SW. S realizací podobně rozsáhlých projektů má Mikroelektronika bohaté zkušenosti a může se opřít o léta optimalizované vnitřní procesy a organizaci výroby včetně materiálového zajištění.

Aktuálně největší kontrakt v historii firmy byl však uzavřen přesně v den vyhlášení nouzového stavu v ČR v souvislosti s nákazou Covid-19. Firma již nyní preventivně zavedla opatření jako práce z domu, jednání s partnery pouze přes prostředky neosobní komunikace, reorganizace pracovních směn a nová hygienická opatření. To jsou bezprecedentní okolnosti, které nepochybně budou mít na realizaci zakázky vliv. Proto je již nyní bere při plánování projektu v potaz.

Načasování se nezdá být ideální, ale Mikroelektronika to naopak bere jako pozitivum. „Podpis takového kontraktu přináší vítanou stabilitu a pomůže překonat nadcházející období určité nejistoty“, říká obchodní ředitel Jan Šilar. 

Zakázka pro Lvov není jediná. Firma má průběžně zajištěny zakázky v dlouhodobém horizontu a proto stále hledá nové programátory, softwarové analytiky a další pozice. V tom ji pomáhá i nově zřízené pracoviště pro SW pozice v Pardubicích.

Mikroelektronika je česká společnost založená v roce 1991. Vedle vývoje a výroby odbavovacích systémů pro veřejnou dopravu se zabývá i výrobou elektroniky na zakázku. Z toho důvodu disponuje pokročilými technologickým vybavením pro vývoj a výrobu elektroniky. Zaměstnává přibližně 280 lidí a její obrat se za poslední 4 roky téměř zdvojnásobil. Aktuální výhled přesahuje 900 milionů korun. Její produkty slouží cestujícím ve více než 40 zemích, především v Evropě, Jižní Americe a Střední Asii.

Mikroelektronika

Mikroelektronika podepsala rekordní kontrakt pro Ukrajinský Lvov