Mezinárodní cestovní ruch hlásí zotavení
Do Evropy přijelo od ledna do května 2022 čtyřikrát více turistů než za stejné období roku 2021. Pořád je to až o 40 % méně než v roce 2019. Ilustrační foto BP

Podle nejnovějšího turistického barometru Světové organizace cestovního ruchu se mezinárodní cestovní ruch v prvních pěti měsících roku 2022 podstatně zvýšil. A to i přes rostoucí nepříznivou ekonomickou a geopolitickou situaci.

Reklama
Podle nejnovějšího turistického barometru Světové organizace cestovního ruchu se mezinárodní cestovní ruch v prvních pěti měsících roku 2022 podstatně zvýšil. A to i přes rostoucí nepříznivou ekonomickou a geopolitickou situaci.

Během prvních pěti měsícců roku 2022 bylo podle Světové organizace cestovního ruchu OSN UNWTO registrováno po celém světě téměř 250 milionů mezinárodních příjezdů, oproti 77 milionům v roce 2021. Znamená to, že turistický ruch dosáhl téměř poloviny (46 %) úrovně před pandemií v roce 2019.

Oživení cestovního ruchu v mnoha částech světa zrychlilo a překonalo výzvy, které mu stojí v cestě,“ řekl generální tajemník UNWTO Zurab Pololikashvili. Zároveň však varuje před před ekonomickými a geopolitickými výzvami, které by mohly mít na sektor dopad zbývající část roku i v dalším období. 

Nejvíce mezinárodních návštěvníků přivítala Evropa a Amerika

V Evropě bylo registrováno od ledna do května více než čtyřikrát více mezinárodních příjezdů než v prvních pěti měsících roku 2021 (+350 %) díky silné poptávce v regionu a rušení pandemických omezení. Zvlášť pozitivní vývoj byl během velikonočnícho měsíce dubna (+458 %). V Severní a Jižní Americe se příjezdy celkově více než zdvojnásobily (+112 %). Vývoj se však porovnává proti slabým výsledkům v roce 2021 a příjezdy zůstávají v obou regionech celkově o 36 % a 40 % pod úrovní z roku 2019.

Stejný vzorec se opakuje i v jiných regionech. Mezinárodní cestovní ruch na Středním východě (+157 %) a Africe (+156 %) zůstal o 54 % a 50 % pod úrovní roku 2019. V Asii a Tichomoří se počet příjezdů téměř zdvojnásobil (+94 %), čísla však byla o 90 % nižší než v roce 2019, protože hranice některých zemí pro běžné turisty zůstaly uzavřeny. Lepší výsledky jsou vidět po uvolnění restrikcí v dubnu a květnu.

Zotavení na 70 až 80 % úrovně před pandemií hlásí Karibik a Střední Amerika, následované jižním Středozemím, západní a severní Evropou. Některé destinace jako Americké Panenské ostrovy, St. Maarten, Moldavsko, Albánie, Honduras a Portoriko dokonce překonaly úroveň roku 2019.

V souladu s oživením rostly výdaje turistů z Francie, Německa, Itálie a Spojených států, Indie, Saúdské Arábie a Kataru. Příjmy z mezinárodního cestovního ruchu dosáhly úroveň před pandemií v zemích jako Moldavská republika, Srbsko, Seychely, Rumunsko, Severní Makedonie, Svatá Lucie, Bosna a Hercegovina, Albánie, Pákistán, Súdán, Turecko, Bangladéš, Salvador, Mexiko, Chorvatsko a Portugalsko.

Během letošní letní sezóny na severní polokouli se očekávají stále pozitivní výsledky, na které bude mít vliv zmírnění nebo zrušení cestovních omezení ve stále více destinacích. K 22. červenci nemělo 62 destinací (z toho 39 v Evropě) žádná omezení související s COVID-19 a stále větší počet destinací v Asii je začal zmírňovat.

Výhled UNWTO naznačuje, že mezinárodní příjezdy dosáhnou v roce 2022 55 % až 70 % úrovně před pandemií. Výsledky závisí na vývoji souvisejích okolností, měnících se omezení v cestování, pokračující inflaci, včetně vysokých cen energií, a celkových ekonomických podmínkách a vývoji války na Ukrajině. Mezinárodní cestovní ruch by mohly ovlivnit i současné problémy, například s nedostatkem personálu.

Scénáře podle regionů ukazují, že nejlepší výsledky v roce 2022 zaznamenají Evropa a Amerika, zatímco Asie a Tichomoří budou z důvodu restrikcí zaostávat. Mezinárodní příjezdy turistů do Evropy by se mohly v roce 2022 vyšplhat podle aktuálních podmínek na 65 % nebo 80 % úrovně z roku 2019, zatímco v Americe by mohly dosáhnout 63 % až 76 %. V Africe a na Středním východě by mohly dosáhnout asi 50 % až 70 % úrovně před pandemií, zatímco v Asii a Tichomoří předpovídá UNWTO v nejlepším případě 30 % úrovně z roku 2019 kvůli přísnějším politikám a omezením.