Mercedes-Benz eCitaro je Electric Bus Champion 2023
eCitaro je podle vybraných novinářů z Německa i zahraničí a zástupců dopravců šampionem v elektrických autobusech pro rok 2023. Foto Omnibusspiegel

Ve srovnávacím testu elektrických autobusů časopisu Omnibusspiegel získalo eCitaro z šesti uchazečů nejvíce bodů. Na UITP Global Public Transport Summitu v Barceloně představuje Daimler Buses ve světové premiéře eCitaro s palivovými články.

Ve srovnávacím testu elektrických autobusů časopisu Omnibusspiegel získalo eCitaro z šesti uchazečů nejvíce bodů. Na UITP Global Public Transport Summitu v Barceloně představuje Daimler Buses ve světové premiéře eCitaro s palivovými články.

Mercedes-Benz eCitaro je šampionem v elektrických autobusech pro rok 2023. V srovnávacím testu elektrických autobusů, pořádaném německým časopisem Omnibusspiegel, zvítězila současná verze nízkopodlažního autobusu s třícípou hvězdou s vysoce účinnými bateriemi NMC°3 proti pěti soupeřům (další účastníky testu zatím nevíme). Přibližně 20 odborných novinářů a stejný počet zástupců dopravních společností mělo po čtyři dny možnost vyzkoušet si současné elektrobusy v segmentu 12 metrů na pátém ročníku renomovaného srovnávacího testu na konci dubna v Bonnu. Kromě testovacích jízd na náročném testovacím okruhu byla součástí také jízda v pozici cestujících. Servisními techniky byl také hodnocen proces servisu a oprav. Body se udělovaly za pohodlí cestujících, ovládání vozidla řidiče, zpracování a snadnou údržbu vozidel. Nejvíce bodů získal Mercedes-Benz eCitaro. Elektrické autobusy by hodnoceny ve srovnávacím testu vůbec poprvé.

Velmi nás těší, že Mercedes-Benz eCitaro dokázal obstát v tak silné konkurenci a je vůbec prvním elektrickým autobusem, který získal ocenění Electro Bus Champion,“ říká Till Oberwörder, generální ředitel společnosti Daimler Buses. „Toto vítězství potvrzuje, že se nám s eCitaro podařilo vytvořit moderní, hospodárný, pohodlný, řidičsky a servisně nenáročný elektrobus s nezávislým designem, který je také zasazen do komplexního konceptu e-mobility, založeného na osvědčeném Citaro. Toto ocenění vnímáme jako závazek k neustálému vývoji eCitaro, aby naši zákazníci mohli i nadále těžit z nejnovějších technologií baterií a nejlepších bezpečnostních a komfortních funkcí.“

Mercedes-Benz eCitaro ve své aktuální verzi s lithium-iontovými bateriemi třetí generace (NMC°3) představuje nejvyšší úroveň elektromobility městských autobusů. Kombinuje osvědčenou platformu Citaro s modulární baterií, technologií nabíjení a pohonu a bezkonkurenčními bezpečnostními standardy. eCitaro je k dispozici s nejnovějšími bateriemi NMC 3 od konce roku 2022. Za zkratkou NMC°3 se skrývá nová generace vysoce výkonných baterií. Jejich největší výhodou je enormní kapacita, která umožňuje vozidlu překonat dlouhé vzdálenosti bez možnosti nabíjení. Vylepšená chemie článků v kombinaci s optimalizovanou baterií vede ke značnému zvýšení kapacity o přibližně 50 % při stejné hmotnosti. Nová generace baterií již splňuje bezpečnostní požadavky ECE R 100-3, které vstoupí v platnost na podzim 2023. Možné jsou různé konfigurace výbavy jak pro sólo, tak pro kloubový autobus eCitaro G. eCitaro solo bus je k dispozici s minimálně čtyřmi a maximálně šesti bateriovými sadami s celkovou kapacitou až 588°kWh. Kloubový autobus eCitaro G je vybaven minimálně čtyřmi a maximálně sedmi bateriovými sadami a celkovou kapacitou až 686° kWh.

Uspořádání prostoru pro cestující eCitaro je totožné s uspořádáním v konvenčně poháněném modelu Citaro. Přizpůsobovat se nemusí ani řidič, téměř stejné ovládání ve srovnání s Citarem se spalovacím motorem umožňuje rychlejší změny řidiče. eCitaro také podporuje řidiče v energeticky úsporné jízdě ovládáním zrychlení: při rozjezdu z autobusové zastávky nebo semaforů, se točivý moment sníží na pohodlnou úroveň. To vede k šetrnému stylu jízdy k cestujícím a zároveň ke snížení spotřeby energie. Obecně lze říci, že jízdní vlastnosti jsou optimalizovány pro maximální efektivitu, aniž by řidič musel dávat pozor na zásadní rozdíly oproti Citaru se spalovacím motorem. Například v základním nastavení jede autobus energeticky úsporným způsobem, když řidič sundá nohu z plynového pedálu.

Daimler Buses zdůrazňuje, že bezpečnost je u autobusů Mercedes-Benz vždy nejvyšší prioritou. Testovaný autobus byl vybaven novým 360° kamerovým systémem. Poskytuje zásadní pomoc řidičům, když je vyžadováno přesné manévrování, v depu, v garáži nebo na úzkých úsecích trasy. Active Brake Assist, Sideguard Assist a systém sledování tlaku v pneumatikách jsou již samozřejmé. Bezpečnost a podporu pro řidiče znamenají také akustický výstražný systém vozidla a také nastavitelný rychlostní limit 33 km/h – výrazná úleva při jízdě v oblastech s omezenou rychlostí.

Na letošním Sumitu UITP v Barceloně představuje Daimler Buses ve světové premiéře autobus Mercedes-Benz vybavený palivovými články pro prodloužení dojezdu. Podle informací Daimler lze novinku objednávat od okamžiku představení a sériová výroba začne v Mannheimu tento měsíc. První vozidla budou vyrobena pro Rhein-Neckar-Verkehr GmbH.


Mercedes-Benz eCitaro je Electric Bus Champion 2023
eCitaro získalo ocenění Electric Bus Champion 2023. Mirko Sgodda, vedoucí marketingu, prodeje a zákaznických služeb Daimler Buses, Dieter Hanke a Kirsten Krämer, redakční tým Omnibusspiegel, Till Oberwörder, generální ředitel Daimler Buses
Mercedes-Benz eCitaro je Electric Bus Champion 2023
Na Sumitu UITP v Barceloně představuje Daimler Buses ve světové premiéře autobus Mercedes-Benz vybavený palivovými články pro prodloužení dojezdu. Foto Daimler Buses