MD ČR: Do oběhu jdou nové kontrolní nálepky technických kontrol a emisí
Nový (nahoře) a starý hologram (v prostřední části známky)

Od čtvrtka 28. března 2013 jdou do oběhu nové kontrolní nálepky prokazující platnost technické kontroly a měření emisí. K jejich distribuci dojde prostřednictvím stanic technické kontroly (TK), stanic měření emisí (ME) a pracovišť odborů dopravně správních agend na obcích. Novinkou je unikátní číslování jednotlivých archů, které zabrání jejich případnému zneužití. Až do vyčerpání skladových zásob se budou vydávat nálepky také od původního dodavatele, jejichž platnost zůstává beze změn, tedy do data vyznačeného na nálepce.

Základní design i forma užití nálepek TK a ME se nemění. Novinkou je unikátní identifikátor, který slouží k jejich podrobnému sledování v oběhu. Jedná se o jedno ze systémových opatření ministerstva dopravy proti neoprávněnému užití a pohybu kontrolních nálepek.

Kontrolní nálepky budou distribuovány v balení po 500 kusech, přičemž každé balení bude opatřeno unikátním identifikátorem ve formě textu a čárového kódu. Nálepky budou umístěny v arších po 20 kusech a unikátní identifikátor bude mít rovněž každý arch. V budoucnu se dále počítá s tím, že unikátní značení bude mít každá kontrolní nálepka a v informačním systému CIS STK se povede evidence.

Nové nálepky byly testovány ve zkušebně a jsou odolnější proti poškození, přesto je ale nezbytné dbát několika zásad. Nálepky nesmí být ošetřovány agresivní chemikálií narušující jejich integritu (např. organickým rozpouštědlem či koncentrovaným odmašťovadlem), vystaveny mechanickému poškození (např. suchému čištění od nánosů zaschlého bláta nebo posypových materiálů) ani dlouhodobému působení vysokotlakého paprsku vody. V případě porušení integrity nebo nečitelnosti kontrolní nálepky její výměnu zajišťuje vlastník či provozovatel motorového vozidla.
Kontrolní nálepky jsou vymezeny vyhláškou č. 302/2001 Sb., o technických prohlídkách a měření emisí vozidel, a oprávněné osoby (technik STK, mechanik ME) je umisťují na zadní tabulku registrační značky motorového a přípojného vozidla. Kontrolní nálepka technické způsobilosti vozidla slouží k označení vozidla, které úspěšně absolvovalo technickou prohlídku ve stanici technické kontroly, kontrolní nálepka měření emisí označuje vozidlo s úspěšně absolvovaným měřením emisí ve stanici měření emisí. Perforace kontrolních nálepek vyjadřuje měsíc a rok, kdy se má vozidlo podrobit následující technické prohlídce ve stanici technické kontroly, nebo měření emisí ve stanici měření emisí.
TZ MD ČR