MAN na Summitu UITP 2023 ukazuje své řešení pro budoucnost
MAN Truck & Bus na UITP Global Public Transport Summit v Barceloně představuje plně elektrický Lion's City 10 E. Foto MAN

V Evropě je v provozu více než 450 městských autobusů MAN s čistě elektrickým pohonem. Do budoucna se MAN Truck & Bus zaměří na bateriové elektrické autobusy, se spalovacími motory skončí do roku 2030.

V Evropě je v provozu více než 450 městských autobusů MAN s čistě elektrickým pohonem. Do budoucna se MAN Truck & Bus zaměří na bateriové elektrické autobusy, se spalovacími motory skončí do roku 2030.

MAN Truck & Bus na letošním UITP Global Public Transport Summit, který se koná od 4. do 7. června v Barceloně, představuje plně elektrický Lion's City 10 E. Verze midibusu o délce 10,5 metru, která se vyrábí v polském závodě MAN na městské autobusy ve Starachowicích od začátku roku 2023, má se svou délkou využití zejména v zákaznicky orientovaných službách „on-demand“ a pro posílení spojů ve vysokofrekvenčních časech nebo jako kyvadlová doprava do centra města. Městský autobus má podobnou kapacitu pro cestující jako většina 12metrových sólo autobusů, ale vyžaduje podstatně menší prostor v úzkých centrech měst a vozovnách a je také mnohem lépe ovladatelný.

Lion's City 10 E je založen na konstrukci Lion's City 12 E, který 23 evropských odborných novinářů loni v irském Limericku zvolilo mezinárodním „Busem roku 2023“. Ocenili především celkový koncept městského autobusu, který boduje dojezdem, spolehlivostí, komfortem a především udržitelností. Autobus je také dostupný v 18metrové verzi.  

Šířka, výška a převisy Lion's City 10 E zůstaly ve srovnání s Lion's City 12 E nezměněny, stejně jako koncepce bezvěžové zadní části motoru, která poskytuje další čtyři místa (maximálně 33 míst a 80 cestujících celkem). Karoserie byla „zkrácena“ výhradně mezi nápravami, kde byl odstraněn okenní modul. Výsledkem je zkrácení celková délky na 10,5 metru a ušetření asi 350 kilogramů hmotnosti. I přes toto výrazné zkrácení je na plošině pro stání stále místo pro invalidní vozík nebo kočárek. Možné jsou i třetí dveře, se kterými je stále k dispozici 29 sedadel.

Od roku 2018 nabízí MAN zákazníkům svůj tým, který pomáhá přeměně jejich vozového parku na elektromobilitu. Součástí je sledování celého procesu přechodu pomocí 360° analýzy. Cílem je zajistit úspěšný přechod na elektromobilitu s co nejmenším úsilím dopravců. Celkově tým již úspěšně dokončil více než 250 projektů v 19 evropských zemích v odvětví nákladních automobilů, autobusů a dodávek. Podporu mohou poskytovat i následně pomocí digitálního nástroje eManager pro správu baterií vozového parku a další parametry vozidel.

Po celé Evropě je v provozu 450 městských autobusů s čistě elektrickým pohonem MAN Lion's City E a objednávky se v roce 2022 ve srovnání s rokem 2021 více než ztrojnásobily. Sériová výroba MAN Lion's City byla zahájena v roce 2020 a bylo již objednáno více než 1 000 eBusů MAN. Například společnost Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH (VHH) nedávno uzavřela rámcovou smlouvu až na 100 MAN Lion's City 12 E, pro eBusy MAN se rozhodla počtvrté. Od roku 2020 dopravce objednává pro oblast Hamburku výhradně autobusy s bezemisním pohonem. Prvních 48 z nové rámcové smlouvy s MAN má být dodáno na přelomu roku 2023/2024.

Za jednoho z průkopníků v elektromobilitě je považována Skandinávie. Do konce roku 2023 zde má být v provozu více než 370 elektricky poháněných městských autobusů MAN. Jedna z posledních objednávek je na 45 autobusů MAN Lion's City 12 E od VIKINGBUS Danmark A/S. Dopravní společnost bude v budoucnu provozovat trasy v Kodani a dalších městech v Dánsku. Anchersen A/S si již v roce 2021 objednala od MAN 25 eBusů, které jsou v provozu na trase 7A v centru Kodaně. MAN Lion's City E je také úspěšný v Norsku a Švédsku. Například norský dopravce Unibuss si objednal 76 autobusů MAN Lion's City E.

V budoucnu bude MAN Truck & Bus i nadále důsledně následovat cestu k udržitelné mobilitě a bude plně spoléhat na elektrický pohon. "Chceme na silnice nasadit výrazně více elektrických autobusů. Do roku 2025 bude polovina našich nových městských autobusů elektrická a jen o pět let později bude až 90 procent našich autobusů v Evropě s bateriovým pohonem. Zaměřujeme se také na elektrifikaci meziměstských autobusů a autokarů,“ říká Barbaros Oktay, ředitel autobusové divize MAN Truck & Bus.

Celkově se podíl prodaných eBusů pohyboval kolem dvanácti procent městských autobusů prodaných MAN v Evropě. Znamená to, že MAN loni dodal každý osmý městský autobus v Evropě jako variantu s bateriovým pohonem. Z hlediska elektromobility je autobusový byznys vnímán jako předchůdce těžkých eTrucků, jejichž výroba v Mnichově je plánována na rok 2024.

MAN se i do budoucna zaměří na bateriový pohon. Nová generace baterií má od roku 2025 zvýšit dojezd jeho eBusů o 25 %. Technologie baterií má podle výrobce větší prostor pro zvýšení nabíjecího výkonu než vodíková technologie, která má podle MAN místo na trhu ne více než deset procent. V příštím roce má být také uvedeno na trhu nabíjení pomocí pantografu. Prvním zákazníkem MAN Lion's City E s obráceným pantografem má být španělské měto San Sebastian. Ve Španělsku již také MAN představil první Lion's City E třídy II.

"Do roku 2030 již nebudeme v Evropě prodávat žádné městské autobusy se spalovacím motorem. A nevidíme, že by plynové autobusy měly v budoucnu prostor na trhu," uvedl na tiskové konferenci na Summitu UITP Heinz Kiess, marketingový manažer pro autobusy MAN.

Vysokonapěťové baterie pro elektrické autobusy a nákladní automobily MAN se budou sériově vyrábět v Norimberku od začátku roku 2025, kde MAN v příštích pěti letech investuje přibližně 100 milionů eur. Cílem je rozšířit výrobní kapacity na více než 100 000 baterií ročně. Kromě toho má být rozšířena nabíjecí infrastruktura v rámci společného podniku Milence skupiny TRATON Group s dalšími průmyslovými partnery: Plánuje se zřízení nejméně 1 700 vysoce výkonných nabíjecích bodů na dálnicích nebo v jejich blízkosti a také logistických uzlů po celé Evropě v průběhu několik dalších let.

Dalším tématem, které hraje zásadní roli v transformaci sektoru dopravy na summitu UITP, je automatizace. „Skutečnost, že mobilita městských autobusů bude v budoucnu nejen bezemisní a propojená, ale také automatizovaná, není obecná otázka, ale pouze otázka času,“ říká Barbaros Oktay, Head of Bus v MAN Truck & Bus. Společnost proto prosazuje automatizaci svých autobusů a společně s Mobileye, specialistou na technologii autonomního řízení, se zaměřuje na vývoj městského vozidla s vysoce automatizovanou jízdou připraveného pro sériovou výrobu. První společný cíl společností MAN a Mobileye: pilotní provoz prvního automatizovaného městského autobusu s bezpečnostním řidičem je plánován od roku 2025 v rámci výzkumného projektu MINGA v Mnichově.