MAN a ABB E-mobility se dohodly na spolupráci v MCS
MAN Truck & Bus a ABB E-mobility spolupracují na zajištění nabíjecí kapacity v rozsahu megawattů pro dálkovou přepravu těžkého zboží a cestujících. Foto MAN Lion’s City E

MAN Truck & Bus a ABB E-mobility podepsaly exkluzivní smlouvu o spolupráci. Cílem strategického partnerství je úzká spolupráce, zejména v oblasti výzkumu a vývoje. Zaměří se na megawatový nabíjecí systém (MCV) pro dálkovou přepravu cestujících a zboží.

Reklama

MAN Truck & Bus a ABB E-mobility podepsaly exkluzivní smlouvu o spolupráci. Cílem strategického partnerství je úzká spolupráce, zejména v oblasti výzkumu a vývoje. Zaměří se na megawatový nabíjecí systém (MCV) pro dálkovou přepravu cestujících a zboží.

Thomas Nickels, Senior Vice President Engineering ve společnosti MAN, vidí spolupráci jako specialitu na trhu: "Spolupráce v oblasti výzkumu a vývoje je v našem oboru spíše vzácná. Společně s ABB E-mobility usilujeme o důvěryhodnost, závazné a transparentní partnerství. Již začínáme s vývojem produktů a norem a zaměřujeme se na speciální požadavky průmyslu užitkových vozidel."

Důležitost meziodvětvové spolupráce pro celý sektor je zvláště zaměřená na megawattový nabíjecí systém (MCS): „V MCS pracujeme s hráči z celého sektoru, abychom v budoucnu umožnili nabíjecí kapacity v rozsahu megawattů a tedy udržitelnou a hospodárnou dálkovou přepravu těžkého zboží a cestujících. Díky spolupráci s ABB E-mobility se můžeme vypořádat s výzvami nové technologie v rané fázi a rychleji posouvat standardizaci kupředu."

Mezi výzvy patří komunikační standard ISO15118-20 a nové způsoby přenosu signálů. Základem pro megawattové nabíjení je ethernetová komunikace, která se v elektromobilitě používá vůbec poprvé. Včasné testy softwaru a interoperability s vozidly a nabíjecími stanicemi by měly pomoci co nejrychleji zavést spolehlivé produkty v prostředí vznikajícího trhu. Spolupráce, která je zatím naplánována na tři roky, se proto hned od začátku zaměřuje, kromě interního vývoje a dalšího vývoje nabíjecích stanic, vozidel a softwaru, na zákaznickou zkušenost.

"Vysoký nabíjecí výkon, spolehlivá technologie a důvěra zákazníků – to jsou předpoklady úspěchu elektromobility v těžké nákladní a dálkové osobní dopravě. Díky spolupráci s MAN již od rané produktové fáze můžeme ještě lépe reagovat na potřeby. Do roku 2025 chceme přinést na trh produkt, který splňuje požadavky logistiky,“ říká Floris van de Klashorst, Senior Viceprezident pro produkty a hardwarové platformy společnosti ABB E-mobility.

"Trh potřebuje ekosystém, který se vzájemně propojí a spolehlivě funguje. Proto chceme společně vyvinout koncept pro interakci MCS a CCS, který by řešil problémy, jako je prostor, dodávky energie a rozšiřování sítě. Rozsáhlé odborné znalosti společnosti MAN nám pomáhají rozvíjet zákaznicky orientovaná řešení – jak pro použití v depu, tak na trase,“ říká van de Klashorst s vysvětlením budoucích projektů.

Spolupráce se neomezuje pouze na logistiku: "MCS bude v budoucnu využíváno také v cestovním sektoru, například pro obytné vozy a autokary. To přinese další výzvy a změnu v chování uživatelů".

ABB E-mobility je globální lídr v řešení nabíjení elektrických vozidel (EV). Je partnerem největších světových výrobců OEM elektromobilů a celostátních provozovatelů dobíjecích sítí. Nabízí různé portfolio nabíjení, od chytrých nabíječek pro domácnost až po vysokovýkonné nabíječky pro dálniční stanice budoucnosti, řešení pro elektrifikaci vozových parků a nabíjení pro elektrické autobusy a nákladní automobily. S přibližně 1 500 zaměstnanci po celém světě prodala ABB E-mobility více než jeden milion nabíječek pro elektromobily na více než 85 trzích, včetně více než 50 000 DC rychlonabíječek.

MAN Truck & Bus je jedním z předních evropských výrobců užitkových vozidel a poskytovatelů dopravních řešení s ročním obratem kolem 11 miliard eur (2022). Portfolio produktů zahrnuje dodávky, nákladní automobily, autobusy, dieselové a plynové motory a také služby pro osobní a nákladní dopravu. Elektrický pohon je nedílnou součástí standardní nabídky autobusů a dodávek MAN, ucelené portfolio sériově vyráběných elektrických nákladních vozidel je v prodeji od října 2023. Spolu s digitalizací a automatizací v silniční nákladní dopravě je přechod na jízdu bez emisí CO2 klíčovým pilířem strategie NewMAN pro budoucnost, se kterou se společnost do roku 2030 transformuje z výrobce užitkových vozidel na poskytovatele inteligentních a udržitelných dopravních řešení. MAN Truck & Bus je společností TRATON GROUP a celosvětově zaměstnává přibližně 33 000 lidí.

.


MAN a ABB E-mobility se dohodly na spolupráci v MCS
Thomas Nickels (vlevo), Senior Vice President Engineering společnosti MAN, a Floris van de Klashorst, Senior Vice President Products & Hardware Platforms ABB E-mobility, při podpisu smlouvy o spolupráci na testovací dráze MAN v Mnichově. Foto MAN