Institut Jana Pernera, obecně prospěšná společnost akreditovaný Svazem spedice a logistiky ČR pro odbornou výchovu v oblasti spedice a Dopravní fakulta Jana Pernera Univerzity Pardubice nabízejí
Reklama
Institut Jana Pernera, obecně prospěšná společnost akreditovaný Svazem spedice a logistiky ČR pro odbornou výchovu v oblasti spedice a Dopravní fakulta Jana Pernera Univerzity Pardubice nabízejí
Institut Jana Pernera, obecně prospěšná společnost akreditovaný Svazem spedice a logistiky ČR pro odbornou výchovu v oblasti spedice a Dopravní fakulta Jana Pernera Univerzity Pardubice nabízejí licenční studium Spediční expert. Absolvováním tohoto studia získá posluchač základní znalosti vyžadované FIATA pro získání diplomu spedičního experta
  • Zahájení: 13. října 2004
  • Přihlášky: Regionální středisko Institutu Jana Pernera Praha Hybernská 5, ll0 00 Praha l
  • tel/fax: 224 22 87 98
  • email: milena.foglarova@perner.cz
  • Termín závazných přihlášek: 15. září 2004
1/ Základní charakteristika a cíle studia
Odpovědnost speditéra organizovat přepravu zboží všemi druhy dopravy klade zcela výjimečné nároky na kvalitní plnění všech úkolů před, během i po provedení zasílatelského úkonu. Pro vykonávání těchto činností musí být speditér seznámen s množstvím právních požadavků a vládních předpisů ve vlastní zemi i v cizině, které mu umožňují obstarávat tuto přepravu včetně celního odbavování, dopravního pojištění i platebních transakcí. Současně jsou nezbytné i znalosti o technologických a technických možnostech jednotlivých druhů dopravy, geografických poměrech v cílových i tranzitních zemích a celkový rozhled o organizaci a uspořádání oboru.

Obsah i rozsah studia byl připraven s ohledem na standard, vyhlášený FIATA pro udělení diplomu "Spediční expert", kterým jsou na mezinárodní úrovni potvrzovány znalosti, schopnosti a dovednosti jeho nositelů. Na základě úspěšného ukončení studia proto může absolvent prostřednictvím Svazu spedice a logistiky ČR požádat o vydání zvláštního diplomu FIATA podepsaného presidentem této celosvětové organizace se sídlem v Ženevě.

Základním cílem studia je tedy rozšířit znalosti pracovníků pohybujících se v oblasti spedice, zvýšit profesionální úroveň jejich firem a zvýraznit jejich kompetentnost dokladem uznávaným po celém světě.
2/ Obsah studia
  • Všeobecná znalost oboru - mezinárodní speditér a spediční činnost, organizace podniku, finanční požadavky, profesní organizace, doklady a formuláře, speciální oblasti. Požadavky na balení. Spolupráce s ostatními obory služeb. Dopravní a všeobecná geografie.
  • Železniční doprava - právní požadavky na národní a mezinárodní železniční dopravu, způsoby a prostředky dopravy. Nákladní listy a doprovodná dokumentace, tarify.
  • Silniční nákladní doprava - právní požadavky na dálkovou a mezinárodní kamionovou dopravu. Dopravní prostředky v sil. dopravě. Nákladní listy a doprovodná dokumentace. Tarify a kalkulace.
  • Vnitrozemská plavba - právní požadavky na vnitrozemskou plavbu. Dopravní prostředky. Konosamenty a doprovodné doklady. Kalkulace dopravného.
  • Námořní doprava základní předpisy pro námořní dopravu zboží. Typy a druhy námořní dopravy. Konosamenty a doprovodné doklady. Kalkulace dopravného v nám. dopravě. Geografie námořní dopravy.
  • Doprava námořních kontejnerů - všeobecné znalosti o přepravě kontejnerů. Typy a specifikace nejpoužívanějších kontejnerů. Předpisy o fixaci nákladu. Konosamenty a doprovodná dokumentace. Kalkulace vnitrozemského a námořního dopravného.
  • Letecká doprava - všeobecné podmínky přepravy, typy a specifikace nejužívanějších letadel a let. palet. Nákladní listy a doprovodná specifikace. Kalkulace leteckého dopravného. Přípravné kurzy FIATA. Geografie letecké nákladní dopravy.
  • Celní řízení - všeobecné informace o národní celní administraci. Národní celní tarif. Národní celní řízení. Ručení speditéra vůči celnímu úřadu. Mezinárodní konvence. Ostatní možné povinnosti celních úřadů.
  • Skladování - práva a povinnosti provozovatele skladu a zákazníka. Sklady, skladové doklady skladové platby a nájmy.
  • Dopravní pojištění - pojistné smlouvy všeobecně. Typy krytí. Povinnosti speditéra v případě škod. Všeobecná havárie.
  • Pojištění odpovědnosti) - pojistka pojištění odpovědnosti. Odpovědnost různých stran.
  • Logistika - význam a účel. Logistické koncepty. Systémy rozdělování hmotných rezerv. Podsystémy (SCM). Informace o pohybu a řízení nákladu. Přidaná hodnota služeb.
  • Nebezpečné zboží - role stran v dopravním řetězci. Pravidla. Třídění. Označování nebezpečného nákladu. Školení. Dokumentace.
  • Informační a komunikační technologie v dopravě (ICT) - základní porozumění počítačům a jejich prostředí. Úloha informační technologie v dopravě. Uchovávání dat, správa, báze dat. Principy vytváření sítí a sdílení dat. Telekomunikace a její aplikace. Elektronická výměna dat (EDI) a Value Added Network (VAN). Čárkové kódy a jejich aplikace. Internet a webová technologie. Elektronické obchodování (EO). Webové aplikace a místa elektronického obchodování. Zabezpečení (ochrana). Elektronický přenos hotovosti a elektronické platby.
3/ Organizace studia
  • Studium trvá tři semestry a má celkový rozsah cca 200 hodin včetně závěrečných zkoušek. Před zahájením studia obdrží posluchači upřesněný rozvrh hodin.
  • Výuka se uskutečňuje lx za čtrnáct dnů vždy ve středu od 9,00 do 16, 30 s malou přestávkou pro oběd.
  • Ukončení výuky každého předmětu je spojeno s prověřením získaných znalosti formou testů, na jejichž základě obdrží posluchači klasifikovaný zápočet.
  • Vědomosti získané za dobu studia a jejich schopnost používat je při řešení teoretických a praktických problémů se ověřují závěrečnou prací. Témata prací vycházejí z potřeb praxe a jsou předběžně projednána s vysílající organizací. Garant studia určí k jednotlivým tématům vedoucího práce, příp. i konsultanta a před jejich odevzdáním i recenzenta.
  • Zásady vypracování závěrečné práce, termíny odevzdání a další náležitosti budou předány posluchačům společně s upřesněným zadáním práce po ukončení prvního semestru.
  • Při ukončení studia skládají posluchači závěrečné zkoušky spojené s obhajobou závěrečné práce před komisí jmenovanou děkanem Dopravní fakulty Jana Pernera.
  • O absolvování studia a o provedení závěrečné zkoušky obdrží posluchači doklad vydaný děkanem DF JP.
  • Počet posluchačů studia je z důvodu intenzity výuky omezen na 20 - 25 účastníků.
  • Místo konání je Regionální středisko Institutu Jana Pernera, o.p.s. Praha, Hybernská 5, 110 00 Praha l nebo jiné, posluchačům lépe vyhovující místo.
4/ Podmínky pro přijetí
Kurz je určen všem zájemcům o problematiku spedice. Zejména je však určen zájemcům o získání mezinárodního titulu, udělovaného FIATA "spediční expert".
5/ Studijní náklady
Náklady studia jsou hrazeny posluchači formou vložného ve výši 10 000 Kč vč. DPH za semestr. Ve vložném je obsažena úhrada lektorů, základní studijní literatura a další náklady spojené s organizací a ukončováním studia (zkoušky a testy, administrativně-organizační zajištění). Na základě závazné přihlášky obdrží posluchači fakturu k provedení úhrady.
6/ Odborná a organizační gesce
Odbornou gesci nad studiem má Institut Jana Pernera, obecně prospěšná společnost, nositel osvědčení Svazu spedice a logistiky ČR pro provádění odborné výchovy v oblasti spedice ve smyslu standardu znalostí, vydaného Mezinárodní federací spedičních svazů FIATA a podle odborných manuálů SSL, schválených FIATA. Výuku budou zajišťovat pracovníci a externí spolupracovníci Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice.