Autoklub ČR k senátnímu návrhu novely zákona o silničním provozu.
Autoklub ČR k senátnímu návrhu novely zákona o silničním provozu.
23. října 2012 projednala Poslanecká sněmovna v 1. čtení senátní návrh novely zákona o silničním provozu (sněmovní tisk č. 759) a přikázáním výborům jej propustila do dalšího čtení.

Cílem návrhu je liberalizovat věkové hranice pro pravidelné lékařské prohlídky řidičů – seniorů. Podle zákona ve stávajícím znění platí, že držitel řidičského oprávnění je povinen se podrobit pravidelné lékařské prohlídce nejdříve šest měsíců před dovršením 60, 65 a 68 let věku a nejpozději v den dovršení stanoveného věku, po dovršení 68 let věku pak každé dva roky (§ 87 odst. 3 zákona o silničním provozu). Senátním návrhem se navrhuje limity 60 a 65 let vypustit, takže by se pravidelné lékařské prohlídky týkaly až řidičů od 68 let věku.

Autoklub ČR vítá zahájení diskuze na toto téma, byť v souladu s některými kritiky návrhu považuje věkový limit 68 let za příliš vysoký; za vhodnější by považoval stanovení věkového limitu 65 let. Právě tato legitimní diskuze jistě bude vedena v průběhu dalšího projednávání návrhu v Parlamentu.

V souvislosti se senátním návrhem novely však Autoklub ČR upozorňuje i na další nedostatky stávajícího zákona, jež souvisejí s pravidelnými lékařskými prohlídkami a zasluhovaly by si legislativní řešení, a předkládá tímto k odborné diskuzi své věcné návrhy řešení.
Podrobněji: AUTOKLUB_K_PROHLIDKAM_2012.doc
TZ Autoklub ČR, říjen 2012