Karlovy Vary: K situaci okolo 'dolního nádraží'
Zdroj: Wikipedia

Informace Svazu cestujících ve veřejné dopravě.
Informace Svazu cestujících ve veřejné dopravě.
Karlovy Vary - Spolu s nedávno dokončenou moderní halou letiště a snad již brzy zahájenou přestavbou budovy horního nádraží mají Karlovy Vary jedinečnou příležitost přeměnit tyto vstupní brány do města podle parametrů odpovídajícím trendům 21. století. Avšak nechybělo mnoho a Karlovy Vary mohly přijít o důležitý dopravní terminál veřejné dopravy u dolního nádraží v těsné blízkosti centra města.

“Svaz cestujících ve veřejné dopravě vítá pozastavení přípravy projektu revitalizace areálu dolního nádraží v Karlových Varech. Investorská společnosti Gamma Properity nedostatečně řeší klíčovou oblast - zapracování dopravního terminálu do projektu”, říká Miloslav Zítka, člen prezídia Svazu cestujících ve veřejné dopravě a dodává: „Dle našich informací by mělo být zredukováno kolejiště stávajícího nádraží na pouhou zastávku na jednokolejné trati. Tím by došlo ke snížení možnosti dopravy cestujících přímo do centra města.“ Stejně tak měl být zrušen terminál autobusů pro příměstskou dopravu. Uvažované ponechání pouhých čtyř zastávek rozhodně nelze nazvat jinak než pokusem o likvidaci veřejné dopravy v centru města. V souvislosti se souběžně chystaným projektem dostavby Národního domu a zrušením terminálu MHD u Tržnice může dojít k naprostému vytěsnění veřejné dopravy z centra Karlových Varů se všemi negativními důsledky – zvýšení provozu individuální automobilové dopravy, zvýšení potřeby parkovacích míst v centru, zhoršení přístupu k úřadům, školám, zdravotnickým zařízením, a to nejen pro obyvatele města, ale celého Karlovarského kraje.

“Představitelé města by měli od investorů požadovat garanci na zapracování takové varianty přestavby terminálu dolního nádraží, aby v něm návštěvníci města z okolí i ze zahraničí mohli pohodlně přestoupit na další druh dopravy, který je odveze do místa, kam potřebují”, říká Miroslav Vyka, prezident Svazu cestujících ve veřejné dopravě.

TZ Svazu cestujících ve veřejné dopravě.
BUSportál si vzhledem k tomu, že se tématu věnujeme poprvé, vyžádal další informace. Ředitel společnosti Autobusy Karlovy Vary Zdeněk Suchan informace Svazu cestujících ve veřejné dopravě potvrdil a Miloslav Zítka ze Svazu cestujících ve veřejné dopravě nám včera napsal:
"Nádraží, na které jezdí regionální vlaky od Mariánských Lázní a vlaky ze SRN přes Krušné hory - Potůčky - Nejdek, leží na okraji obchodní části centra města. Zároveň slouží jako terminál dálkové a příměstské autobusové dopravy ze všech směrů a přímo na něm končí i jedna linka MHD, další 4 linky mají zastávky v bezprostřední blízkosti a přestupní terminál MHD je vzdálen cca 5 minut pěšky.
V celé kauze jde dle mého především o lukrativní pozemky v blízkém centru města.
Bývalé vedení města připravilo projekt popsaný například zde: vary.idnes.cz: Část karlovarského Dolního nádraží se má proměnit v moderní čtvrť.
Součástí příprav byla i snaha o zastavení provozu osobní železniční dopravy, kterou jsme odhalili v půlce loňského roku - viz můj článek Zánik veřejné dopravy v Karlových Varech.
Na jeho základě byla kauza medializována v tisku (např. Karlovarský deník) i televizi, v Nejdku vznikla petice a podařilo se zatím zachovat zajíždění vlaků do centra. Po komunálních volbách se záležitostí již dvakrát zabývalo zastupitelstvo města a na jeho žádost investor požádal krajský úřad o přerušení procesu EIA. Nové vedení města má problém právě v naší í tiskové zprávě (viz výše) popsané nedotažené části ohledně dopravy.
Záležitost je velmi podivná, protože minulé vedení stále tvrdilo, že se naopak do prostoru dolního nádraží přesune i terminál MHD od tržnice, kde vadí případné dostavbě areálu Národního domu. Byl plán, kdy mělo dojít k zakrytí současného terminálu dálkových autobusů s tím, že nahoře bude terminál MHD (plus vlakové nádraží - z hlediska cestujících ideální kombinace). Tento projekt dostavby Národního domu běží, zrovna dnes proběhla zpráva že je již zažádáno o stavební povolení. A když k tomu přidáme to, že velká část pozemků kolem stávajícího nádraží je již prodána a bývalé vedení města chtělo prodat zbytek s budovou, vychází jasně, že se s dopravou v centru nepočítá. Obdržel jsem poslední studii, kde se píše o 4 zastávkách pro autobusy a jednu kolej v nádraží ... Tedy potvrzují se mé obavy vyjádřené již v červenci. Vzledem k tomu, že se současné vedení města postavilo k záležitosti tak, že se snaží najít řešení a to předložené se mu nelíbí, rozhodli jsme se "za cestující" formálně podpořit zachování možnosti cestovat do centra ..."

www.svazcestujicich.cz


Informace o Dolním nádraží také ve Wikipedii, odkud byly převzaty dva obrázky.
Celá záležitost jistě stojí za pozornost. Rádi uveřejníme i další informace.

Karlovy Vary: K situaci okolo 'dolního nádraží'
Horní záběr - Zdroj: Wikipedia, dolní BUSportál
Karlovy Vary: K situaci okolo 'dolního nádraží'
Části dolního nádraží na záběrech BUSportálu z nostalgické akce Florenc 13:30 v roce 2007