Jednodušší cestování v Jihomoravském kraji
Od čtvrtka 14. září bude spuštěna nová verze webu s aktuální polohou spojů v JMK. Foto KORDIS

KORDIS JMK v souvislosti s kolonami na silnicích kolem Brna přizpůsobil volbu trasy na elektronických předplatních jízdenkách pro snadnější využití vlaků. Aktualizuje mapu a mobilní aplikaci IRIS s aktuálními polohami vozidel.

KORDIS JMK v souvislosti s kolonami na silnicích kolem Brna přizpůsobil volbu trasy na elektronických předplatních jízdenkách pro snadnější využití vlaků. Aktualizuje mapu a mobilní aplikaci IRIS s aktuálními polohami vozidel.

Už řadu let spravuje koordinátor veřejné dopravy v Jihomoravském kraji data o aktuálních polohách vozidel všech dopravců v IDS JMK – regionálních autobusů, vlaků i městských doprav. Tato data nevyužívá jen pro potřebu řízení provozu, ale dodává je i do informačních panelů na zastávkách nebo do své mobilní aplikace IRIS. Každý tak má možnost si před odjezdem zjistit, kde se jeho spoj aktuálně nachází.

Kromě mobilní aplikace si mohou lidé najít aktuální polohu spojů, výluky nebo polohy kontaktních center na webu. Od čtvrtka 14. září
je spuštěna nová verze, která je nyní lépe přizpůsobená prohlížení v mobilních telefonech, má šikovnější menu a obecně se s ní dá lépe pracovat. Nově také zobrazí návazné spoje včetně jejich zpoždění nebo zastávkové jízdní řády.

Tyto nové úpravy jsou spojeny mimo jiné i s plánovaným zobrazením mapy v nových eletronických validátorech umožňujících koupi elektronické jízdenky instalovaných na vlakových zastávkách v IDS JMK od začátku příštího roku.

S aktualizací mapy je spojena i aktualizace aplikace IRIS pro Android. Novinky v ní budou také obsaženy.

Rozšířený seznam alternativních trasy pro elektronické jízdenky

Od začátku září se dojíždějící do Brna potýkají s přetíženými komunikacemi zejména od jihu. Jednou z cest, jak se kolonám vyhnout, je využít moderní vlaky IDS JMK. KORDIS jde v tomto cestujícím vstříc a držitelům elektronických předplatních jízdenek zjednodušuje volbu trasy.

V e-shopu IDS JMK si zákazníci už od zahájení prodeje elektronických jízdenek pro celý kraj v roce 2020 mohou pořídit jízdenky s tzv. alternativními trasami. Od 8. září KORDIS JMK seznam alternativních tras znatelně rozšířil s cílem umožnit cestujícím vyhnout se kolonám vznikajícím na jih a sever od Brna.

Zavedení alternativních tras bylo vedeno snahou řešit případy, kdy je možné zejména mezi Brnem a cílovou destinací jet dvěma různými trasami a projeté zóny se přitom liší. S papírovými jízdenkami to nebylo řešitelné. Cestující se museli rozhodnout, kterou z tras budou jezdit častěji. Když potřebovali použít tu druhou, museli si doplatit.

Zavedení elektronických předplatních jízdenek, které jsou navíc levnější než papírové, toto vyřešilo.  A tak už teď mohou cestující například mezi Hodonínem nebo Kyjovem a Brnem využívat jak vlaky, tak autobusy jezdící přes různé zóny. Získali tak mnohem větší flexibilitu při cestování bez nutnosti cokoli připlácet.

S cílem nabídnout cestujícím možnost vyhnout se při cestě do Brna kolonám od jihu i severu přidal KORDIS od 8.9.2023 další alternativní trasy. Pozitiva pocítí nejvíce obyvatelé Mikulova a okolních obcí, kteří mohou do Brna jet nejen autobusem 105, ale i svést se do Šakvic nebo Vranovic a zde přestoupit na rychlé a komfortní vlaky do Brna.

Výhodu rovněž získají cestující z oblasti Kunštátska, Letovicka a Olešnicka, kteří budou moci pro cestu do Brna využívat nejen páteřní linku 301, ale budou moci vyzkoušet i krátké svezení autobusem do Letovic, Skalice či Rájce-Jestřebí a odtud komfortní spojení moderními vlaky Moravia do centra Brna.

Třetí oblastí, které se výhody dotknou, budou Jedovnice a dalších obce ležící směrem ke Studnici. Jejich obyvatelé nyní budou moci volit, jestli to Brna pojedou autobusem 201 nebo vlakem přes Blansko.

Alternativní trasy se postupně automaticky nastaví i pro stávající držitele předplatních jízdenek. Při koupi nové jízdenky již budou rovnou automaticky zadány.

KORDIS JMK