S prodloužením dosavadní lhůty ve středu souhlasili poslanci. Až dosud platilo, že o nový doklad si musí ještě letos požádat všichni držitelé nejstarších průkazů, což vedlo k zahlcení dopravních odborů obecních úřadů.

Na návrh ministerstva dopravy se termín výměny nově posouvá pro nejstarší průkazy do prosince 2007, pro starší doklady až do roku 2010 a až do roku 2013 mají na výměnu čas majitelé řidičských průkazů, kteří je dostali loni. Prodloužení termínů už dříve schválil i Senát.

Vedoucí agendy řidičů a vozidel na olomoucké radnici Michal Urbášek proto předpokládá, že fronty u přepážek teď opadnou. "V tuto chvíli není třeba spěchat na to, aby se lidé snažili vyměnit si řidičský průkaz co nejdřív, i když na druhé straně bychom byli rádi, kdyby se ty průkazy vyměňovaly v takovém tom normálním režimu, kdy tam nestojí 120 lidí."

Schválená novela silničního zákona, která termíny prodlužuje, je ale především reakcí na problémy s nepoctivými pražskými taxikáři. Norma taxikářům ukládá podmínky spolehlivosti a bezúhonnosti, jejichž porušení připraví provinilce na dva roky o průkaz způsobilosti. Bez průkazu přitom nebudou moci svou profesi ve městě vykonávat.

Novele silničního zákona nyní chybí už jen podpis prezidenta republiky.
Marika Táborská, Milada Richterová 18.05.2005 12:35 iŽurnál