IVECO BUS a ENEL X zajistí elektrickou mobilitu v Turíně
Iveco Bus dodá do Turína elektrické autobusy vyrobené v Itálii. Foto Iveco Group

Dodání 225 elektrických autobusů pro Gruppo Torinese Trasporti v hlavním městě italského Piemonte a na domácí půdě Iveco Group bude v Evropě prvním systémem „na klíč“ pro ebusy Iveco. Zahrnuje nejen vozidla, ale díky spolupráci s Enel X a IVECO Orecchia také služby dobíjení a dodávek náhradních dílů.  

 

Dodání 225 elektrických autobusů pro Gruppo Torinese Trasporti v hlavním městě italského Piemonte a na domácí půdě Iveco Group bude v Evropě prvním systémem „na klíč“ pro ebusy Iveco. Zahrnuje nejen vozidla, ale díky spolupráci s Enel X a IVECO Orecchia také služby dobíjení a dodávek náhradních dílů.  

 

225 nových plně elektrických autobusů s dodávkou a instalací nabíjecí infrastruktury a akumulačních systémů za více než 150 milionů eur, s očekávaným financováním z italského národního plánu obnovu a odolnosti (PNRR), a kompletní servis náhradních dílů po dobu 10 let na základě  samofinancování za více než 15 milionů eur: to jsou čísla z výběrového řízení zveřejněného 10. února 2023, které skončilo 12. července oficiálním otevřením nabídek a návrhem na zadání zakázek. 

První v žebříčku všech tří částí je IVECO BUS (vozidla a dobíjecí systémy), společně s Enel X (Enel Group), která se věnuje vývoji inovativních služeb a řešení energetické účinnosti (design a energetická infrastruktura), a IVECO Orecchia (dodávky náhradních dílů) v dočasném sdružení (Temporary Association of Enterprises). Výběrového řízení se zúčastnily významné společnosti v oboru: BYD Europe, EvoBus Italia, Irizar a YES-EU-AS. Konečné rozhodnutí je naplánováno po uplynutí „standstill“ období na konec srpna.

Rámcová dohoda bude zahrnovat dodávku 225 autobusů IVECO E-WAY takto: 135 ks 12metrových autobusů, 62 ks 18metrových autobusů a 28 ks 18metrových autobusů Bus Rapid Transit (BRT). BRT vozidla jsou prostornější než klasické kloubové autobusy a s karosérií podobnou tramvaji pojmou více lidí, in-line systémy dobíjení a vyhrazenými tratěmi: ty budou použity na nové trase linky 2 v Turíně. Předpokládá se, že výroba autobusů s bateriovými sadami sestavenými v Turíně bude dokončena v novém závodě IVECO BUS ve Foggia v Itálii.

Jsme obzvláště potěšeni, protože toto výběrové řízení je pro GTT velmi strategické a zaznamenalo účast hlavních hráčů v tomto sektoru,“ říká Serena Lancione, generální ředitelka GTT. „Proces výběrového řízení byl uzavřen včas díky koordinované týmové práci, která nám umožnila dodržet časový rámec stanovený PNRR pro získání finančních prostředků. Tyto autobusy v příštích letech radikálně změní tvář městské hromadné dopravy v Turíně a umožní celkovou obnovu vozového parku: 63 procent autobusů GTT bude elektrických a s posílením systému tramvají a metra více než 80 procent cestující v Turíně se bude pohybovat v elektrických vozidlech, tudíž bez znečištění."

Jsme hrdí na to, že jsme byli vybráni společností GTT pro Turín,“ říká Domenico Nucera, prezident Bus Business Unit, Iveco Group. „Především jsme prokázali konkurenceschopnost našeho produktu tváří v tvář silným soupeřům, po úspěších, které jsme již dosáhli na mezinárodní úrovni. Tato dodávka pro GTT bude v Evropě prvním příkladem smlouvy „na klíč“ pro naše elektrobusy: zahrnuje nejen naše vozidla, ale také služby dobíjení a náhradních dílů, a to díky týmové spolupráci s Enel X a IVECO Orecchia. Přirozeně nás naplňuje hrdostí, že v ulicích města, kde má Iveco Group sídlo, budou jezdit nejmodernější elektrobusy vyrobené naší společností.

Jsme velmi potěšeni, že se můžeme podílet na tak důležitém projektu pro město Turín, který dále podporuje šíření udržitelné dopravy v naší zemi,“ říká Armando Fiumara, ředitel E-Bus Italia ve společnosti Enel X. "Jsme přesvědčeni, že doprava tichými a méně znečišťujícími vozidly je pro obyvatele a návštěvníky ještě výhodnější, protože konkrétně reaguje nejen na cíle snížení dopadu na životní prostředí, ale také na zlepšení městské mobility.“

Iveco Group