Indický ministr silniční dopravy a dálnic ve Škoda Group v Plzni
Indický ministr silniční dopravy a dálnic navštívil 2. října 2023 Škoda Group v Plzni a prohlédl si výrobu tramvají , vozů metra a trolejbusů. Foto Nitin Gadkari

Ministr Nitin Gadkari vyzkoušel v Praze vodíkový autobus, v Plzni si prohlédl výrobu tramvají, souprav metra a projel se tříčlánkovým bateriovým trolejbusem.

Ministr Nitin Gadkari vyzkoušel v Praze vodíkový autobus, v Plzni si prohlédl výrobu tramvají, souprav metra a projel se tříčlánkovým bateriovým trolejbusem.

V pondělí 2. října 2023 se uskutečnila oficiální návštěva ministra silniční dopravy a dálnic Indické republiky Nitina Gadkariho ve Škoda Group. Návštěvu zahájil v Praze, kde si osobně vyzkoušel nejnovější technologie, a to jízdou ve vodíkovém autobusu Škoda H'CITY nové generace. Z hlavního města, kde je indický ministr na Světovém silničním kongresu, pokračoval do Plzně, kde navštívil oba výrobní závody skupiny Škoda. Během prohlídky se seznámil s výrobními procesy trolejbusů, motorů, tramvají a souprav metra a získal tak hodnotné poznatky o odborných technologických znalostech a výrobních možnostech Škodovky. Tato návštěva vyjadřuje úsilí Škoda Group budovat mezinárodní partnerství a přispívat k růstu a inovacím v indickém dopravním sektoru.

„Rád bych poděkoval váženému panu ministrovi Gadkarimu za to, že si našel čas a navštívil naše areály zde v Plzni. Indický trh má velký potenciál s vysoce kvalifikovanou pracovní silou, což je v souladu se strategií naší skupiny. Letos v létě jsme podepsali memorandum o porozumění se společností TATA Autocomp Systems. Tato strategická dohoda tvoří základ společného podniku zaměřeného na výrobu komponentů pro rostoucí indický železniční trh a rozvoj veřejné mobility,“ komentoval Petr Novotný, President Business Units ve Škoda Group.

"Absolvoval jsem testovací jízdu 24m dlouhým nejdelším elektrickým trolejbusem na světě, který vyvinula Škoda a nyní prochází zkušebními jízdami. Po úspěšném provozu by se mohl stát velmi cenově výhodnou alternativou k vysoce kapitálově náročným systémům metra, zejména na úsecích Bus Rapid Transit (BRT), kde by vyhrazené linky pro tento autobus, podobně jako metro nebo železnice, zlepšily infrastrukturu veřejné dopravy," uvedl Nitin Gadkari na svém facebooku.

 


Indický ministr silniční dopravy a dálnic ve Škoda Group v Plzni
V Praze vyzkoušel indický ministr silniční dopravy a dálnic vodíkový autobus Škoda H'CITY. Foto Nitin Gadkari