Indická Tata Motors získala obří zakázku na elektrobusy do Dillí
Elektrický autobus Tata STARBUS 12 m. Foto Tata Motors

Tata Motors získala dosud největší zakázku na elektrické autobusy od společnosti Delhi Transport Corporation. Největší indický výrobce užitkových vozidel dodá, bude provozovat a zajistí servis pro 1 500 elektrických sólo autobusů Tata Starbus.
Tata Motors získala dosud největší zakázku na elektrické autobusy od společnosti Delhi Transport Corporation. Největší indický výrobce užitkových vozidel dodá, bude provozovat a zajistí servis pro 1 500 elektrických sólo autobusů Tata Starbus.
Kontrakt na 1 500 elektrických autobusů od společnosti Delhi Transport Corporation (DTC) je uzavřena v rámci velkého výběrového řízení státní společnosti Convergence Energy Services Limited. Tata Motors bude dodávat, provozovat a zajišťovat servis pro klimatizované, nízkopodlažní, 12metrové elektrobusy podle smlouvy po dobu 12 let. "Elektrobusy Tata Starbus nabízejí nejmodernější technologii pro udržitelnou, ekologickou a ekonomickou veřejnou dopravu a jsou vybaveny moderními funkcemi, které cestujícím umožňují bezpečné, plynulé a pohodlné cestování," uvádí tisková zpráva.

Neeraj Semwal, IAS, MD – Delhi Transport Corporation, uvedl „ Jsme potěšeni, že můžeme potvrdit objednávku 1 500 elektrických autobusů společnosti Tata Motors. Zavedení autobusů šetrných k životnímu prostředí do značné míry pomůže snížit znečištění ovzduší a bude přínosem pro miliony občanů Dillí. DTC je i nadále odhodlána zavádět nové technologie ve prospěch cestujících a společnosti jako celku."

Mahua Acharya, MD & CEO Convergence Energy Services Limited (CESL) řekla: „Jsme nesmírně rádi, že DTC zadala svou největší objednávku na elektrické autobusy v rámci Grand Challenge vyhlašované CESL. Vláda v Dillí prokázala příkladné vedení při přechodu na elektrické autobusy. Máme to štěstí, že jsme z toho těžili, a jsme vděční Tata Motors za jejich velkorysou spolupráci."

Při významné příležitosti pan Rohit Srivastava, viceprezident produktové řady – autobusy, Tata Motors, řekl: „Jsme potěšeni, že jsme získali největší zakázku na elektrické autobusy od DTC. Dodávka těchto autobusů dále posílí naše partnerství s DTC a pomůže k ekologické hromadné dopravě pro město Dillí. Jsme odhodláni modernizovat veřejnou dopravu v Indii a udržovat udržitelnost jako důležitou část při navrhování futuristických vozidel.“

Státem vlastněná CESL je v rámci indických plánů na dekarbonizaci veřejné dopravy "Národního programu elektrických autoubusů" hlavním gestorem pro pořízení a nasazení do provozu 50 tisíc elektrických autobusů za 10 miliard dolarů do roku 2030. Indie chce snížit své celkové budoucí emise uhlíku o 1 mld. tun do roku 2030 a do roku 2070 má být veřejná doprava zcela s nulovými emisemi.

Tata Motors je v čele přivádění ekologické mobility v Indii. Jeho nejmodernější výzkumná a vývojová zařízení pracují na vývoji inovativních řešení pro technologie alternativních paliv, včetně bateriových elektrických, hybridních, CNG, LNG a vodíkových palivových článků. Do dnešního dne dodala více než 650 elektrických autobusů do různých měst v Indii, které dohromady ujely více než 39 milionů kilometrů.

Společnost je součástí skupiny Tata v hodnotě 109 miliard USD. Je předním světovým výrobcem automobilů, užitkových vozidel: dodávek, nákladních automobilů a autobusů. Je indickým lídrem na trhu užitkových vozidel a patří mezi tři nejlepší na trhu osobních vozidel.

S provozy v Indii, Velké Británii, Jižní Koreji, Thajsku, Jižní Africe a Indonésii jsou vozidla Tata Motors prodávána v Africe, na Středním východě, v jižní a jihovýchodní Asii, Austrálii, Jižní Americe, Rusku a dalších zemích. K 31. březnu 2022 zahrnovala činnost Tata Motors 86 konsolidovaných dceřiných společností, dva společné provozy, čtyři společné podniky a 10 přidružených společností.