Historický trolejbus ve Zlíně
Trolejbus Škoda 9 TrHT 26

Prázdninové neděle budou opět patřit historickému trolejbusu.
Reklama
Prázdninové neděle budou opět patřit historickému trolejbusu.

Lidé, kteří o prázdninách navštíví Zlín, ale i místní milovníci technických památek, budou mít příjemnou atrakci. Každou neděli od 10. července 2016 až do konce srpna bude jezdit ve Zlíně – v centru, na Jižních Svazích i v Malenovicích – historický trolejbus Škoda 9 Tr.

Dopravní společnost Zlín – Otrokovice obohacuje prázdninovou atmosféru Zlína jízdou historického trolejbusu již několik let. Letos vyjede červený trolejbus Škoda 9 Tr poprvé v neděli 10. července. Bude nasazen v odpolední době jako přidaný spoj střídavě na linkách 9 (Baťova nemocnice – Jižní Svahy-Středová) a 10 (Jižní Svahy-Středová – Malenovice-Centro). Jízdní řády budou vyvěšeny na zastávkách. Cestující zaplatí za svezení jízdné podle tarifu jako v jiných spojích MHD.

„Letos začínáme s pravidelnými prázdninovými historickými jízdami až o druhé červencové neděli, protože během prvního víkendu a též ve dnech státních svátků na začátku července budou silničáři rekonstruovat křižovatku u Městského divadla a tímto místem budou moci projíždět pouze trolejbusy s dieselagregátem, tedy nikoli historický vůz,“ vysvětlil vedoucí dopravního úseku DSZO Pavel Nosálek.

Zlínský historický trolejbus Škoda 9 TrHT 26 byl vyroben v roce 1979 v závodě Škoda Ostrov s výrobním číslem 7227. Vozidlo má pohotovostní hmotnost 8 920 kilogramů, celková hmotnost i s cestujícími činí 16 tun. Vůz je 11 metrů dlouhý a 2,5 metru široký. Výška se staženými sběrači dosahuje 3,24 metru. Maximální povolená rychlost je 60 km/hod. V DSZO byl rekonstruován včetně nátěrů a některých detailů v interiéru do podoby, jak vypadala MHD ve Zlíně a Otrokovicích v osmdesátých letech minulého století. Vozidla MHD byla tehdy opatřena červeným lakem. V DSZO je tento rekonstruovaný trolejbus v provozu od roku 2004. V současné době již tento typ vozu nejezdí v běžném provozu u žádného českého dopravního podniku.

Zdroj: Dopravní společnost Zlín-Otrokovice, s. r. o.


Historický trolejbus ve Zlíně
Trolejbus Škoda 9 TrHT 26