Hamburk: dalších 32 e-busů, od Irizar, MAN a Volvo
Hamburský dopravce VHH obnovuje v souladu s požadavky města vozový park za bezemisní. Nakupuje bateriové autobusy. Foto VHH

Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH letos ztrojnásobí počet svých elektrických autobusů. Do roku 2030 všech téměř 700 vozů vymění za bezemisní.

Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH letos ztrojnásobí počet svých elektrických autobusů. Do roku 2030 všech téměř 700 vozů vymění za bezemisní.

Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH (VHH) oznámila dokončení výběrového řízení na dalších 32 elektrických autobusů, smlouvy uzavřela s Irizar, MAN a Volvo. Dodávky nových vozidel by  měly začít na konci roku 2021. Jedná se o deset sólo a deset kloubových autobusů od MAN (Lion’s City 12E a Lion’s City 18E), osm sólo autobusů od Irizar (ie Bus 12) a čtyři kloubové autobusy od Volvo (7900EA).

VHH s souladu s požadavky města Hamburk na dosažení klimatických cílů nakupuje od roku 2020 pouze bateriové autobusy. Do roku 2030 má být vozový park autobusů z velké části bezemisní.

V současné době má VHH 22 autobusů sólo, většina v běžném provozu používá depo Bergedorf. V průběhu první poloviny roku uvede do provozu 17 dalších. Druhá největší přepravní společnost v severním Německu spoléhá na vozidla od výrobců EvoBus (eCitaro) a MAN (Lion’s City 12E). Kromě toho bude v příštích několika měsících postupně uvedeno do provozu prvních 16 kloubových autobusů eCitaro. Postupně má být obnoveno všech 700 vozidel.

Přechod na elektrickou mobilitu vyžaduje zcela jinou formu provozu, při které musí být každý proces zkontrolován. Inovativní vozidla jsou důležitým stavebním kamenem, proto velmi intenzivně spolupracujeme se všemi výrobci, kteří nám dodávají. Můžeme věnovat pozornost problémům jako je dostupnost a dojezd a společně se posunovat vpřed,“ říká výkonný ředitel VHH Toralf Müller.

Pořízení nových autobusů je spojeno také se zvýšeným komfortem pro cestující. Kromě pohodlných sedadel a nabíjecích zásuvek USB zahrnuje vybavení také dřevěné podlahy a koncept osvětlení, který lze použít k vytvoření různých nálad v interiéru.