Flotilu autobusů v MHD v Havířově posílí autobusy značky IVECO
IVECO STREETWAY na veletrhu Czechbus 2022. Pro Havířov budou v městském design manuálu - v modré barvě. ©Tomáš Ertl

Do výběrového řízení ČSAD Havířov na nákup 15 nízkopodlažních autobusů nabídlo Iveco přes svého dealera KAR Group městský typ autobusu IVECO STREETWAY, který vyrábí v Turecku.

 

Do výběrového řízení ČSAD Havířov na nákup 15 nízkopodlažních autobusů nabídlo Iveco přes svého dealera KAR Group městský typ autobusu IVECO STREETWAY, který vyrábí v Turecku.

 

ČSAD Havířov bude od roku 2024 provozovat dopravní obslužnost v Havířově na základě nové desetileté smlouvy. Podle podmínek města má být doprava zajišťována 48 vozidly. Podle dopravce jde však pouze o minimální počet, reálně bude vozidel potřeba výrazně více. "Systém městské dopravy v Havířově je velmi rozvětvený a s několika požadovanými kategoriemi vozidel a je nutné mít zároveň provozní zálohu ve všech těchto kategoriích. Platí však podmínka nízkoemisních vozidel," uvedl Jakub Vyvial, ředitel divize osobní dopravy dopravní skupiny 3ČSAD. "Náš stávající moderní vozový park vykryje v prvních letech zakázky převážnou část potřebných vozidel. Proto jsme nyní soutěžili "jen" 15 ks 12metrových vozidel. Tato ještě doplníme o nový kloubový vůz. V průběhu zakázky pak budeme průběžně obnovovat vozidla ve všech kategoriích tak, abychom dodrželi podmínky průměrného stáří."

Do výběrového řízení na městské nízkopodlažní (LF) autobusy se přihlásily kromě KAR group také SOR Libchavy, Scania Czech Republic a BusPlan Import (který byl vyloučen). Nízkoemisní autobusy STREETWAY budou jezdit na bioCNG. "BioCNG pohon máme garantován od našeho dodavatele zemního plynu, přičemž jde o % příměs bio složky k běžnému zemnímu plynu. Plnění pak bude probíhat na našem zařízení v rámci areálu ČSAD Havířov a.s.," doplnil Jakub Vyvial.
 
Většina nových vozů by měla být dodána letos, dva kusy v pololetí příštího roku.

Tři nové autobusy STREETWAY jsou nově v provozu také v Krnově.