Flotila CTS Strasbourg letos získá 100% bezemisní autobusy Irizar

Prvních deset sólo autobusů Irizar ie bus je ve Štrasburku týden v provozu. Do května získá dopravce všech 49 objednaných vozů.
Prvních deset sólo autobusů Irizar ie bus je ve Štrasburku týden v provozu. Do května získá dopravce všech 49 objednaných vozů.
V pondělí 11. ledna bylo ve Štrasburku na lince č. 10 uvedeno do provozu deset autobusů Irizar ie bus. Dalších patnáct se připojí do sítě  Eurometropolitan v únoru a dvacet čtyři vozidel tohoto modelu bude dodáno v květnu. Smlouvu na dodání elektrických autobusů podepsala Compagnie des Transports Strasourgeois - CTS Strasbourg - se španělským výrobcem loni na podzim. Prvních deset vozů dorazilo poměrně rychle.

Dvanáctimetrová třídvéřová vozidla, mají 23 sedadel a 2 místa pro invalidní vozíky se vstupem po elektrické rampě, celková kapacita je 76 osob.

Autobusy jsou poháněny elektromotorem o výkonu 180 kW od společnosti Siemens s maximálním točivým momentem 1 500 Nm. Elektřina potřebná pro jízdu je uložena v lithium-iontových bateriích s celkovou kapacitou 350 kWh umístěných na střeše. Výrobce slibuje dojezd 220-250 kilometrů v závislosti na provozních podmínkách, vozidla se nabíjejí v noci. Smlouva zahrnuje také instalaci nabíjecí infrastruktury potřebné k provozu, tj. 49 nabíjecích modulů CCS Combo 2 s 50 kW. V souladu s předpisem EHK OSN č. 138 pro elektrická silniční vozidla jsou  autobusy vybaveny akustickým výstražným systémem vozidla AVAS (vozidla vydávají zvuk při jízdě rychlostí 20 km/h pro ochranu chodců.

Z technického hlediska většina elektroniky v nových elektrických autobusech pochází od Irizar Group.