FlixBus spojuje Prahu s Hamburkem
Spojení Prahy s Hamburkem bude pro FlixBus zajišťovat dvěma autobusy AlvaTour. Foto FlixBus

FlixBus oznamuje další novinku. Od 27. dubna prodlouží spojení z Prahy přes Chomutov do Lipska až do námořního přístavu Hamburk. Nabídne také spojení Liberce přes Horní Lužici do Berlína.

FlixBus oznamuje další novinku. Od 27. dubna prodlouží spojení z Prahy přes Chomutov do Lipska až do námořního přístavu Hamburk. Nabídne také spojení Liberce přes Horní Lužici do Berlína.

Již v loňském roce se velmi populárním stalo spojení Prahy s Lipskem linkou 182 přes severočeský Chomutov. Linku provozoval s jedním autobusem dopravní partner FlixBusu, společnost Gumdrop. Ta se nyní přesouvá na linku N168 Praha-Štrasburk. Spojení Prahy s Hamburkem bude pro FlixBus zajišťovat dvěma autobusy společnost AlvaTour.

Z Prahy Florence bude autobus odjíždět každodenně v 10:40, v Česku zastavuje ještě v Praze na Hradčanské (10:55) a v Chomutově (12:10), v Sasku jsou další zastávky: Marienberg (12:50), Zschopau (13:10), Chemnitz (13:35) a Lipsko (14:50), dalšími stanicemi jsou Halle (15:45), Magdeburk (17:00), Brunšvik (18:26), Celle (19:25), Bergen (20:00), Soltau Süd (20:20) a přijíždí do Hamburku ZOB v 21:15. Opačným směrem bude vyjíždět druhý autobus z Hamburku v 9:45, dalšími zastávkami budou: Soltau Süd (10:40), Bergen (10:55), Celle (11:20), Brunšvik (12:30), Magdeburk (13:40), Halle (15:00), Lipsko (15:50), Chemnitz (17:10), Zschopau (17:40), Marienberg (18:00), Chomutov (18:35), Praha na Hradčanské (19:55) a konečně zastavuje v Praze
na Florenci ve 20:15.

Linka českým cestujícím zpřístupní atraktivní místa na německé straně Krušných hor, Marienberg, bývalé horní městečko, známé aquaparkem Aquamarien, vánočními trhy, či jako východisko turistických tras do Krušnohoří a Zschopau, s renesančním loveckým zámkem Wildeck. Místo opět nabízí skvělý výchozí bod pro turistiku. Zschopau také proslulo jako místo výroby motockylů DKW, naleznete zde muzeum soutěžních motocyklů, dodnes se v místě konají závody v MS enduro motocyklů. .

Saská Kamenice (německy Chemnitz) se chystá k převzetí titulu Evropského hlavního města kultury roku 2025 a již nyní nabízí velmi bohatý program. Chemnitz je známá svojí industriální historií, ve městě sídlí několik muzeí. Město shromáždilo v Muzeum Gunzenhauser pozoruhodnou sbírku moderního umění. Za zmínku stojí Hutfestival – událost, která se koná 19.-24.května – pouliční festival divadla, hudby a akrobacie.

Českému cestujícímu jsou nejspíš neznámé také zastávky Celle, Bergen a Soltau. Celle je malebné dolnosaské historické městečko na řece Aller. Zachovalé historické centrum a renesanční zámek vypovídají o životě v této části Německa a jsou skvělou kulisou pro umělecké a historické slavnosti. Celle je také považováno za pro nás nejbližší výchozí bod pro turistiku na Lüneburger Heide.

Bergen je menší malebné městečko, pověstné svoji původní architekturou, skanzenem Römstedthaus a památníkem v místě bývalého koncentračního tábora Bergen-Belsenu. Vycházky v okolí předvedou u nás nevídanou přírodu nížinných blat a vřesovišť.

Městečko Soltau je známé především díky zábavnímu resortu Heide-Park. Místní zábavní park je vyhlášený po celkém severním Německu. K nalezení jsou zde horské dráhy, klasické atrakce, pro nejmenší pak Svět prasátka Peppy. Soltau je město v srdci Lünebruger Heide. Pro ty, kteří chtějí vidět jedny z nejrozsáhlejších vřesovišť v Evropě, je Soltau nutnou zastávkou.

Od 27. dubna připravil FlixBus propojení Severních Čech s Německem posílí linka Liberec s Berlínem, směřující přes města v Horní Lužici. Spojení bude pro FlixBus zajišťovat místní dopravce, společnost UMSE.