Elektrobusy přijíždí na Sicílii
Na konci letošního roku bude v provozu v historickém městě Catania na Sicílii 18 elektrických autobusů Solaris Urbino. Příští rok je doplní dalších 42, tentokrát i 10 kloubových. Foto město Catania

Dopravce AMTS Catania objednal 42 elektrických sólo i kloubových autobusů Solaris Urbino. V historickém přístavním městě ležícím pod Etnou vyjedou příští rok. V plánu jsou další nákupy.

Dopravce AMTS Catania objednal 42 elektrických sólo i kloubových autobusů Solaris Urbino. V historickém přístavním městě ležícím pod Etnou vyjedou příští rok. V plánu jsou další nákupy.

Druhé největší město na Sicílii investuje díky Národnímu plánu obnovy a odolnosti (PNRR) do udržitelné veřejné dopravy. Dopravce Azienda Metropolitana Trasporti e Sosta (AMTS) podepsal se společností Solaris smlouvu na dodávku 42 bateriových autobusů. Objednávka byla zadána jako součást rámcové smlouvy podepsané v roce 2022 s italským centrálním nákupním orgánem Consip, který sdružuje společnosti veřejné dopravy v Itálii. Dodávka bude zahrnovat 32 ks 12metrových Urbino 12 a 10 kloubových Urbino 18 electric a bude probíhat v letech 2024-2025. Dosud přepravovalo cestující po městě 7 autobusů Urbino 12 electric dodaných na začátku roku a přijíždí dalších 11.

V září 2023 město představilo nových 18 plně elektrických autobusů (Solaris Urbino 12 a Karsan e-ATAK), tyto stávají vozidla jsou nabíjena během noci v depu AMTS, pro nové elektrické autobusy se připravují nabíjecí pantografové stanice na konečných zastávkách pro zajištění větší autonomie. V současnosti má s 36 elektrobusy Catania největší vozový park eBusů na Sicílii a jeden z největších v Itálii. Do roku 2026 přibude dalších 130 vozidel.  

Solaris Urbina, která mají vyjet do sicilských ulic, budou vybavena elektrickým centrálním trakčním motorem poháněným bateriemi Solaris High Energy. Autobusy Urbino 12 budou vybaveny bateriemi o celkové kapacitě 350 kWh, Urbino 18 bateriemi o kapacitě 400 kWh. Vozidla budou nabíjena pomocí pantografů a v autobusovém depu pomocí standardního konektoru.


Elektrobusy přijíždí na Sicílii
26. září oficiálně představili v Catanii 18 bateriových autobusů, kromě Solaris také e-ATAK 8m od Karsan. Oficiální část se odehrála blízko původně královského hradu Ursino. Foto město Catania