Elektrické VDL Citea ujely 200 milionů kilometrů
Letiště Schiphol je jedním z největších uzlů v systému nizozemské veřejné dopravy, oběma směry jezdí každý den tisíce cestujících a zaměstnanců. Už na konci roku 2017 s přípravou nové smlouvy na veřejnou dopravu na letiště a v jeho okolí Amsterdam Transport Authority a letiště rozhodly, že jedním z kritérií pro uchazeče bude provoz bezemisních autobusů. Zakázku získala společnost Connexxion, patřící pod Transdev, a dnes provozuje více než 210 elektrických autobusů. Z toho je polovina od VDL. Foto Schiphol

Za jeden a půl roku se počet kilometrů ujetých elektrickými autobusy VDL Citea v Evropě zdvojnásobil. Největší trh má VDL v domácím Nizozemsku, pokrok zaznamenala v Německu a důležité zákazníky má také ve Skandinávii.
Za jeden a půl roku se počet kilometrů ujetých elektrickými autobusy VDL Citea v Evropě zdvojnásobil. Největší trh má VDL v domácím Nizozemsku, pokrok zaznamenala v Německu a důležité zákazníky má také ve Skandinávii.
V únoru loňského roku měly za sebou elektrické autobusy VDL Citea 100 milionů kilometrů, nyní byla překonána hranice 200 milionů elektrických kilometrů. „Milník, na který jsme velmi hrdí,“ říká Paul van Vuuren, generální ředitel VDL Bus & Coach.

V uplynulém desetiletí, po představení první Citea SLF-120 Electric v roce 2013, získala VDL Bus & Coach na evropském trhu elektrické veřejné dopravy vedoucí postavení. V únoru 2020 slavila 50 milionů ujetých elektrických kilometrů, v polovině září 2020 bylo na počítadle 75 milionů a v únoru 2021 následovalo 100 milionů. V současné době urazí 1 300 elektrických VDL Citea každý den více než 240 000 kilometrů v 11 evropských zemích  77 městech a regionech. 200 milionů kilometrů představuje úsporu téměř 28 milionů kilogramů emisí CO2.

Během deseti let se nám v dalším vývoji našich autobusů Citea vždy podařilo pro požadavky, potřeby a přání evropského trhu, najít řešení,“ uvedl Paul van Vuuren. "S novou generací Citea jsme vyvinuli všestrannou platformu mobility, která naplňuje ambice našich zákazníků v oblasti udržitelnosti. Tímto způsobem zůstáváme v popředí trhu veřejné dopravy, kde z nás naše zkušenosti dělají lídra v Evropě. V uplynulém desetiletí jsme prokázali, že jsme silným, spolehlivým a zkušeným partnerem, a proto zadavatelé a provozovatelé veřejné dopravy nadále investují do našich elektrobusů. Jsme na to velmi hrdí. Budeme i nadále pracovat na neustálém zlepšování."

Nizozemsko, průkopník v elektrifikaci, má nejvíce elektrických autobusů VDL, proto také urazí nejvíce elektrických kilometrů: téměř 165 milionů. Ve 35 městech je v provozu přibližně 650 elektrobusů. Součástí veřejné dopravy a ulic se staly v Amsterdamu, Rotterdamu, Haagu, Maastrichtu nebo Eindhovenu. Stále více elektrických autobusů VDL jezdí také v menších městech a regionální dopravě. V hlavním městě Nizozemska a metropolitní oblasti zajišťuje veřejnou dopravu společnost GVB. Už za tři roky by v Amsterdamu měly jezdit všechny autoubusy bez emisí. Od konce roku 2019 do konce letošního se bude skládat flotila GVB z 75 vozidel, sólo i kloubových, všechny značky VDL. Dalších 30 kloubových VDL Citea typu LF-181 a 54 VDL Citea LF-122 je v plánu příští rok. A pravděpodobně bude následovat dalších 130 vozů.

Pokud jde o počet ujetých elektrických kilometrů, dělá VDL Bus & Coach rychlý pokrok také v Německu. V únoru 2021 ujelo 88 autobusů v 6 městech dohromady 4,5 milionu elektrických kilometrů. Letos v létě tato čísla vzrostou na více než 12 milionů kilometrů, 358 elektrických Citea a 15 měst.

Skandinávie také zůstává jedním z nejdůležitějších trhů pro VDL Bus & Coach. V Norsku, Švédsku, Finsku a Dánsku ujelo 250 VDL Citea přibližně 25 milionů elektrických kilometrů.

Alex de Jong, obchodní ředitel pro veřejnou dopravu ve VDL Bus & Coach: "Do budoucna vidíme také další velké rostoucí trhy v Evropě. Pro VDL Bus & Coach se to týká hlavně Francie a Itálie, kde již máme v zakázkách první úspěchy. Naším cílem je vybudovat si v těchto zemích stabilní pozici na trhu.“

V roce 2021 představila společnost VDL Bus & Coach novou generaci plně elektrických Citea. Autobus má baterie zabudované v podlaze, jednodílnou kompozitní boční stěnu, chytrý energetický management, propracovaný systém klimatizace a ergonomické pracoviště řidiče. S těmito pěti důležitými inovacemi prezentuje VDL Bus & Coach novou generaci produktové řady Citea, která se skládá ze čtyř délkových variant a pěti typů.

V červnu vyhrál výrobce cenu EBUS, toto významné německé ocenění za ochranu životního prostředí pro sektor veřejné dopravy se uděluje každé dva roky společnostem, které významně přispívají k rozvoji elektrické veřejné dopravy v Německu. VDL zvítězila podruhé v řadě (také v roce 2019). V roce 2021 byl ceremoniál zrušen kvůli koronaviru.

Za design nové generace Citea obdržela VDL Bus & Coach letos na jaře dvě významná ocenění: Red Dot Award a iF Design Award. Atraktivní design by měl přesvědčit ještě více lidí, aby zvolili ke svým cestám MHD. Nová Citea se již prodala v několika zemích, od letošního roku bude nasazena v Nizozemsku (Amsterdam a Eindhoven), Finsku (Kotka a Lahti), Belgii (všechny Flandry), Německu (Oberhausen a Braunschweig) a Francii (Bordeaux).

Elektrické VDL Citea ujely 200 milionů kilometrů
V roce 2013 představila společnost VDL Bus & Coach první elektrickou Citea. V polovině roku 2022 registruje 1 300 standardních i kloubových Citea v 77 evropských městech a 200 milionů ujetých kilometrů. Zdroj VDL