Elektrické vany Rivian a Mercedes-Benz
Mercedes-Benz bude od roku 2025 vyrábět Sprinter pouze s elektrickým pohonem. Foto Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Vans a Rivian podepsaly memorandum o porozumění pro strategické partnerství při výrobě elektrických dodávek. Dva různé modely plánují vyrábět na společné výrobní lince v Polsku, Maďarsku nebo Rumunsku.   

Mercedes-Benz Vans a Rivian podepsaly memorandum o porozumění pro strategické partnerství při výrobě elektrických dodávek. Dva různé modely plánují vyrábět na společné výrobní lince v Polsku, Maďarsku nebo Rumunsku.   

Po získání povolení úřadů a uzavření závazných dohod hodlají mimo jiné investovat do společného podniku, využijí přitom stávající závod Mercedes-Benz ve střední nebo východní Evropě. První velké elektrické dodávky Merdedes-Benz a Rivian mají sjet z výrobní linky za pár let.

Společnosti mají v úmyslu vyrábět vozidla s optimalizovanou konstrukcí pro efektivní produkci na běžných montážních linkách. V rámci spolupráce mají vzniknout dva modely. Jeden s logem třícípé hvězdy postavený na připravované platformě Mercedes-Benz s názvem VAN.EA (MB Vans Electric Architecture) a druhý založený na druhé generaci elektrické dodávky Rivian Light Van (RLV). Uvažuje se také o možnostech větší synergie.

Podle tiskové zprávy odráží společný podnik stejné cíle Mercedes Benz Vans a Rivian: sdílením investic a technologií urychlit elektrifikaci vanů, zvýšit nákladovou efektivitu a nabídnout tak zákazníkům dostupnější elektrická vozidla.

Portfolio elektrických dodávek Mercedes-Benz:


S vozem Vito E-CELL byl Mercedes-Benz Vans v roce 2010 průkopníkem na poli lokálně bezemisních transportérů. Investice plánuje také do ostatních výrobních závodů. I přes rostoucí náklady v důsledku přechodu na e-mobilitu bude pokračovat ve výrobě velkých dodávek také v Německu. Největším výrobním závodem Mercedes-Benz Vans je továrna v Düsseldorfu.
Zákazníci si dnes mohou vybrat ze čtyř dodávek s elektrickým pohonem: eVito Panel Van, eSprinter, eVito Tourer a EQV. S novým eCitanem a nadcházejícím EQT bude portfolio dodávek brzy kompletně elektrifikováno. Příští generace eSprinteru bude uvedena na trh v roce 2023. Od poloviny dekády implementuje Mercedes-Benz Vans další fázi své elektrifikační strategie s VAN.EA. Od roku 2025 budou všechny střední a velké dodávky založené na nové modulární architektuře pouze elektrické.

Vany od Rivian:

Dodávky pro využití na poslední míli R1T, R1S a Electric Delivery Van („EDV“) jsou prvními vozidly Rivianu na komerčním trhu. R1T a R1S jsou vlajkové produkty. EDV navrhl a zkonstruoval Rivian ve spolupráci s Amazonem. První vozy vyjely do ulic v červenci, Amazon má objednáno 100 tisíc kusů.
V minulosti měla americká automobilka Rivian podobnou dohodu jako nyní s neměckou značkou také s Fordem. K výrobě elektrických pickupů ale nedošlo. Rivian začal uvádět na trh vlastní vany a Ford se rozhodl vyrábět také vlastní vozy. Pro Rivian tak jde o důležité spojení a o první závod v Evropě.

Elektrické vany Rivian a Mercedes-Benz
Elektrická dodávka Amazonu od automobilky Rivian je určená pro Spojené státy. Ve spojení s Mercedes expanduje Rivian do Evropy. Foto: Amazon