Elektrické autobusy SOR pro Drobeta-Turnu Severin
První dva elektrické autobusy dorazily z Čech do Drobeta-Turnu Severin 9. května. Foto informatiadeseverin.eu, SOR

SOR Libchavy pokračuje v dodávkách elektrických autobusů na svůj největší trh s elektrobusy -  do Rumunska.

SOR Libchavy pokračuje v dodávkách elektrických autobusů na svůj největší trh s elektrobusy -  do Rumunska.

Prvním městem v Rumunsku, kde vyjely autobusy na baterie vyrobené v Libchavách, byla Turda. Na konci roku 2019 začalo vozit cestující celkem 20 autobusů SOR EBN 9,5 a EBN 11 a pro město v župě Kluž s ani ne 50 tisíci obyvateli to znamenalo plně elektrifikovanou veřejnou dopravu. Následovala Zalau (EBN 9,5 a ENS 12), Brašov (ENS 12 a EBN 8) Ploiesti, Alba Iulia a Slatina (ENS 12), Bistrita (EBN 9,5) a Rovinari (EBN 8). Se 60 elektrickými autobusy SOR je největším provozovatelem těchto vozidel v Rumunsku RATBV-RA v Brašově.

V srpnu 2022 získala SOR Libchavy prostřednictvím Anadolu Automobil Rom zakázku na šest elektrických SOR EBN 11 do Drobeta-Turnu Severin. První dva dorazily do asi stotisícového města na začátku května a do konce června mají přijet zbývající čtyři.

Kromě autobusů zajistí Anadolu nabíjecí stanice s pomalým plug-in pro depo a autobusové nádraží a rychlá dobíjecí stanice bude umístěna v blízkosti přírodního parku Crihala.

Autobusy SOR EBN 11 mají dojezd až 200 kilometrů, přepraví 81 cestujících, jsou vybaveny klimatizací, WiFi nebo systémem monitorování prostoru pro cestující.

Elektrické autobusy zakoupila radnice Turnu Severin z evropských fondů, v rámci dvou projektů získá celkem 9 elektrobusů a v létě plánuje další projekt s nákupem dalších 6 autobusů s nulovými emisemi.

V létě podáváme další projekt na dalších šest autobusů, celkem letos očekáváme 15 elektrických autobusů, polovinu současného vozového parku v Turnu-Severin. S novými autobusy získáme moderní, tichý, celoelektrický autobus s řadou vybavení, snažíme se občanům nabídnout atraktivní podmínky cestování a zároveň se jako radnice snažíme dodržovat vše, co po nás Evropská unie žádá, ekologickou dopravu, s menším hlukem a zároveň s nižší spotřebou paliva. Je to pro nás radost a zároveň úspěch," řekl starosta Drobeta-Turnu Severin Marius Screciu.