eBusy BYD opět v Dánsku
13metrové LE eBusy jsou v provozu na linkách Movia v Kodani. Foto BYD

BYD splnila další zakázku do Dánska. Autobusovému dopravci Anchersen A/S v Kodani předala 21 LE eBusů nové generace o délce 13 metrů.
BYD splnila další zakázku do Dánska. Autobusovému dopravci Anchersen A/S v Kodani předala 21 LE eBusů nové generace o délce 13 metrů.
Jde o druhou zakázku čínské BYD pro společnost Anchersen do Kodaně, poprvé dodala 12metrové autobusy BYD K9 s kapacitou baterie 348 kWh pro dojezd 250 km v prosinci 2019. Šlo o první krok ve výměně dieselových autobusů v Kodani. Dopravce je nasadil na linku 18 mezi Emdrup Torv a nádražím Lergravsparken. Spolupráci s BYD si Anchersen pochvaluje a objednal další vozy. Nová dodávka se týká 13metrových low-entry eBusů (takto své elektrické autobusy BYD označuje). Jsou již v provozu na několika trasách systému Movia, instituce pro veřejnou dopravu v metropolitní oblasti v dánském hlavním městě. Anchersen zajišťuje pravidelné linky na více než 15 trasách. 

EBusy mají kapacitu pro 70 cestujících a jsou vybaveny železofosfátovými bateriemi BYD, které mají zajišťovat dojezd až 300 km.

Severský region se stal pro BYD významným trhem. V provozu nebo objednáno je více než 600 eBusů. Společně ujely 40 milionů kilometrů a ušetřily, podle BYD, 44 tisíc tun CO2.

Od společnosti Anchersen A/S získal zakázku také MAN. Od poloviny února 2022 jsou na lince 7A místo naftových vozů nasazovány jeho elektrobusy. 

Postupné obnovování naftových autobusů za alternativní má být v Kodani dokončeno do roku 2025.