E-WAY pro Monacké knížectví
Bezemisní E-WAY 9,5 m v červené a bílé barvě Monackého knížectví. Foto Iveco Group

První 100 % elektrické autobusy ve flotile Compagnie des Autobus de Monaco jsou od Iveco Bus. Přivítal je kníže Albert.
První 100 % elektrické autobusy ve flotile Compagnie des Autobus de Monaco jsou od Iveco Bus. Přivítal je kníže Albert.
Deset midibůsu E-WAY přispěje k dekarbonizaci flotily, ke zlepšení ovzduší a snižování hlukové zátěže v Monaku, uvedla Compagnie des Autobus de Monaco (CAM), provozovatel veřejné dopravy. Od 4. dubna je budou využívat cestující na lince 3, kapacita sedadel bude navýšena o 20 % a proti současné frekvenci 20 minut pojedou každých 15 minut. Na podzim bude plně elektrifikována další linka, číslo 5. Poté začne testování i větších elektrických autobusů.

Bezemisní E-WAY 9,5 m v červené a bílé barvě zvenku i v interiéru čalouněním sedadel připomínají státní vlajku. Uspořádání na palubě kombinuje udržitelnost a elegantní design v "rostlinné kůži", ekologičtější alternativě kůže, kterou si provozovatel vybral pro potahy sedadel z důvodu dalšího snížení uhlíkové stopy svých vozidel.

Midibusy jsou pro více než 60 cestujících, včetně 16 sedících. Ke standardní výbavě patří klimatizace, informační obrazovky a USB porty. Kompaktní rozměry E-WAY (pouze 2,33 m na šířku), přinášejí výhody pro obtížně přístupné trasy, podobně jako je tomu v Monaku. CAM se také rozhodla vybavit svá vozidla kamerou místo tradičního vnějšího zpětného zrcátka.

E-WAY 9,5 m byl navržen a vyroben v centru excelence elektromobility IVECO BUS se sídlem v Rorthais ve Francii.  Je vybaven 160kW elektromotorem a lithium-iontovými bateriemi umístěnými na střeše a v zadním prostoru. Nabíjí se v noci v depu.

Compagnie des Autobus de Monaco provozuje síť veřejné dopravy v Monackém knížectví od roku 1939. Autobusy na 6 denních a 2 nočních linkách najedou 1,3 milionu kilometrů a přepraví 7 milionů cestujících ročně. Před příjezdem 10 elektrických E-WAY zajišťovalo provoz 45 autobusů, z toho 22 hybridních. Třetina linek bude do konce roku elektrifikována. Všechny do roku 2025.

E-WAY pro Monacké knížectví
Slavnostní inaugurace 28. března se zúčastnil Kníže Albert II. (uprostřed) a další vysoce postavení představitelé úřadů Monaka. © Direction de la Communication - Gouvernement Monaco / Michael Alesi
E-WAY pro Monacké knížectví
E-WAY pro Monacké knížectví
E-WAY pro Monacké knížectví
Interiér E-WAY pro Monako. Foto Iveco Group