E-busy v rakouské alpské oblasti se osvědčily

Čtyři elektrické autobusy Heuliez byly uvedeny do provozu ve spolkové zemi Vorarlbersko v únoru 2020 a staly se nedílnou součástí krajiny v údolí Horního Rýna.
Čtyři elektrické autobusy Heuliez byly uvedeny do provozu ve spolkové zemi Vorarlbersko v únoru 2020 a staly se nedílnou součástí krajiny v údolí Horního Rýna.
Stát Vorarlberg (rozkládá se na západě Rakouska u hranic s Německem, Švýcarskem a Lichtenštejnskem) a dopravní sdružení Verkehrsverbund Vorarlberg (VVG) spolu s ÖBB-Postbus prosazují využívání elektrických autobusů na pravidelných meziměstských linkách. První čtyři dvanáctimetrové e-busy Heuliez byly uvedeny do provozu v únoru 2020. V horských lokalitách, s vytápěním v zimě a klimatizací v létě měly prokázat, zda bude možné využít tuto technologii pohonu pro další elektrifikaci místní hromadné dopravy. "Během více než jednoho roku na silnicích v údolí Horního Rýna mezi městy Bludenz, Feldkirch a Götzis urazí e-busy každý den mezi 3:30 a půlnocí až 400 kilometrů. Náš závěr je více než pozitivní: naše očekávání byla splněna. Zpočátku bylo málo empirických údajů, dnes víme, že ani zvýšená spotřeba energie díky klimatizaci nemá téměř vliv na stav nabití baterie a dojezd autobusů. Na rozdíl od dieselových modelů motor e-busů neprodukuje žádné odpadní teplo. To znamená, že je potřeba menší chladicí výkon. V zimě je situace trochu jiná, k dosažení obvyklých dojezdů je nutné dobití," uvádí ÖBB-Postbus.

Spotřebu elektřiny může ovlivnit nejen počasí. Důležitý je také způsob jízdy a hustota provozu. Proto je třeba vyškolit řidiče. A pokud jde o zážitek z jízdy, ten se nedá srovnávat s autobusem se spalovacím motorem. "U elektricky poháněného autobusu je slyšet pouze valivý hluk pneumatik. V každém případě jsou naši řidiči i cestující nadšeni. Někteří řidiči byli zpočátku trochu skeptičtí, kdo ale usedl za volant e-busu, je o jeho výhodách přesvědčen."

V příštím roce vyjedou ve Vorarlbergu další tři e-busy šetrné k životnímu prostředí.

E-busy v rakouské alpské oblasti se osvědčily