Dvojice nových knih odhalí trolejbusová tajemství

Společnost pro veřejnou dopravu, z. s. představuje dvojici nových trolejbusových knih, "s nimiž budete trolejbusům rozumět." V prodeji budou od 2.října 2021.
Společnost pro veřejnou dopravu, z. s. představuje dvojici nových trolejbusových knih, "s nimiž budete trolejbusům rozumět." V prodeji budou od 2.října 2021.
Trolejbusy v Plzni si v letošním roce připomínají 80 let od zahájení provozu. Ještě o 5 let dříve byla v západočeské metropoli zahájena výroba trolejbusů Škoda. Oslavy obou těchto významných jubileí jsou připraveny sobotu 2. října. Hlavními organizátory oslav jsou Plzeňské městské dopravní podniky a Škoda Electric. Podrobnější program události je zveřejněn na webových stránkách PMDP, návštěvníci se mohou těšit na velmi oblíbené denní i noční jízdy historických trolejbusů, projížďky areálem depa Karlov, výstavu provozních vozů v areálu bývalé vozovny Cukrovarská (DEPO2015), ale i přednášky na zajímavá témata. Jízdy historických trolejbusů budou pokračovat i v neděli 3. října 2021. V rámci doprovodného programu je v mázhausu plzeňské radnice připravena výstava Plzeňské trolejbusy očima britských fotografů (v rámci oslav je připravována také komentovaná prohlídka výstavy s autory snímků). K doprovodnému programu se připojuje i ŠKODA-BUS klub, který v pátek 1. října v expozici Muzeum dopravy uspořádá trolejbusový podvečer. Trolejbusové historii se u příležitosti jubilea ve speciálním seriálu věnuje také Český rozhlas Plzeň (ten z oslav 2. října zajistí i živé vysílání).

Pomyslným zlatým hřebem oslav bude představení dvou nových trolejbusových publikací – 80 let Plzeň trolejbusová a 85 let výroby trolejbusů Škoda. Obě nové publikace jsou výsledkem pětiletého bádání autorského kolektivu sdruženého při Společnosti pro veřejnou dopravu, z.s. v rámci projektu Trolejbusy 2021. Křest proběhne v sobotu 2. října ve 12:30 v areálu DEPO2015. Pouze o víkendu 2. a 3. října budou knihy prodávány za limitovanou akční cenu – v sobotu v areálu DEPO2015, v neděli v trolejbusové zastávce Hlavní nádraží (během jízd historických vozidel). Od 2. října bude možné knihy zakoupit i na dalších místech, a také online. Prodejní místa budou v nejbližší době zveřejněna na stránce projektu Trolejbusy 2021.

Každá z knih popisuje unikátní příběh trolejbusů a jejich vypořádávání s nástrahami doby. Symbiózu trolejbusů a města Plzně, resp. výrobu trolejbusů s okřídleným šípem ve znaku v Plzni a Ostrově. Prožijte tyto fascinující příběhy spolu s autory. Kromě mnoha kvalitních fotografií či náhledů do projektové dokumentace autoři nashromáždili řadu vzpomínek od odborníků a pamětníků, kteří trolejbusům zasvětili část svého života.

Kniha 80 let Plzeň trolejbusová je vůbec první monografií o plzeňských trolejbusech a odhaluje množství dosud nepublikovaných informací i kvalitních fotografií. Jak uvádí její hlavní tvůrce, Jiří Kohout: „Kniha dokumentuje fascinující příběh symbiózy města s trolejbusy. Nejen milovníci dopravních prostředků, ale i všichni zájemci o novodobou historii západočeské metropole díky knize poznají své město z nové perspektivy.“

Kniha 85 let výroby trolejbusů Škoda vypráví příběh vzniku vozidel s okřídleným šípem ve znaku. Od prvních neobratných vozidel přes zpívající trolejbusy až po dnešní moderní stroje prošpikované pokročilou elektronikou. Hlavní autor publikace, Jiří Šplíchal, doplňuje: „Na cestě historií slavné české značky čtenáře knihy doprovodí vzpomínky škodováků a dosud neznámé fotografie z blízkých i exotických zemí. Naší pozornosti neunikly ani typy trolejbusů, které se do ulic měst nedostaly.“

Podrobnosti o projektu i obou publikacích na webové stránce trolejbusy2021.spvd.cz

Společnost pro veřejnou dopravu, z.s.


Dvojice nových knih odhalí trolejbusová tajemství
Dvojice nových knih odhalí trolejbusová tajemství
Součástí oslav budou i oblíbené jízdy historických vozidel. Chybět nebude ani trolejbusový konvoj.