Dopravní podnik hlavního města chystá nové uniformy pro zaměstnance
Kompletní uniforma řidiček a řidičů autobusů a tramvají, strojvedoucích metra, dozorčích stanic, dispečerů a dalších profesí čítá celkem 47 položek. Ilustrační foto DPP

Základ šatníku 6 500 zaměstnanců pražského dopravního podniku pochází z roku 1995. Nových se dočkají po roce 2025.
Reklama
Základ šatníku 6 500 zaměstnanců pražského dopravního podniku pochází z roku 1995. Nových se dočkají po roce 2025.
Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje v následujících letech výměnu stávajících stejnokrojů za nové, z moderních funkčních materiálů. Na design uniforem DPP vyhlásil veřejnou soutěž, která bude mít tři kola. Je otevřena všem zájemcům, jak odborníkům z řad profesionálních kostýmových návrhářů, ale také např. studentům uměleckoprůmyslových škol. Vítěz by měl být znám do konce letošního roku, za svůj návrh si může odnést celkovou odměnu až 610 tisíc korun.

Úkolem prvního kola je do 7. června 2022 předložit grafický návrh včetně doporučení použitých materiálů. Návrhy bude hodnotit porota, v jejíž odborné části zasednou např. Theodor Pištěk, uznávaný kostýmní výtvarník, scénograf, malíř, autor uniforem Hradní stráže a držitel Oscara za kostýmy k filmu Amadeus nebo Josef Ťapťuch, oděvní a textilní designér, návrhář a pedagog Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (UMPRUM).

Úspěšní účastníci budou mít za úkol v druhém kole nechat podle předloženého designu ušít jednu kompletní dámskou i pánskou uniformu, bez bot, pásků a dalších doplňků, které nejsou součástí soutěže. Kromě toho budou mít návrháři za úkol předložit střihovou dokumentaci ke všem součástkám stejnokroje, které jsou předmětem soutěže. Na realizaci vzorových uniforem a přípravu střihové dokumentace budou mít návrháři tři měsíce, porota bude ušité stejnokroje posuzovat na začátku letošního října.

DPP plánuje mít vybraný vítězný design nových uniforem do konce letošního roku. Na základě střihové dokumentace, definovaných materiálů a jejich barevnosti následně vysoutěží výrobu 50 zkušebních sad nových stejnokrojů. Ty následně budou po dobu jednoho roku, tj. během všech čtyř ročních období, testovat vybraní zaměstnanci DPP ve spolupráci se zástupci sociálních partnerů. Zahájení testování DPP předpokládá na podzim roku 2023. Vítěz soutěže bude mít v této fázi za úkol poskytovat součinnost při zpracování kompletní technické dokumentace jednotlivých stejnokrojových součástí, při jejich výrobě a testovaní. Po skončení testování autor vítězného návrhu zrealizuje jeho úpravy na základě výsledků a zkušeností z ročního testování a připraví finální střihovou a technickou dokumentaci, které budou součástí smlouvy mezi návrhářem a DPP. Za to bude autorovi náležet odměna ve výši 250 tisíc korun. DPP bude vlastníkem licence i celého díla. Na základě finální střihové a technické specifikace DPP následně připraví veřejnou zakázku na nákup nových uniforem pro své zaměstnance. Předpoklad jejího vyhlášení je v průběhu roku 2025.

Základní výbavu dámského i pánského stejnokroje tvoří patnáct položek: oblekové kalhoty, košile s krátkým a dlouhým rukávem, pulover bez výložek s dlouhým rukávem a bez rukávu – oba s kapsičkou na tužku a bloček, kravata, spona, sako, univerzální nepromokavá bunda s vložkou, pod kterou lze nosit i sako, polobotky, zimní boty s funkční membránou, letní a zimní stejnokrojová čepice, silné a tenké vysoké ponožky a šála. Dámskou uniformu kromě toho doplňuje ještě halenka s krátkým a dlouhým rukávem a šátek. Součástí uniformy jsou také výběrové položky určené pro speciální skupiny zaměstnanců, jako např. košile, halenka, pulover či bunda s nárameníky a výložkami (např. pro dispečery), nebo pro konkrétní činnost či roční období, např. letní a zimní pracovní kalhoty, a to jak krátké, tak dlouhé, nebo obleková sukně pro dámy. Kompletní uniforma zaměstnance DPP čítá celkem 47 položek.   

"Stejnokroje při výkonu svého zaměstnání dennodenně používá zhruba 6 500 zaměstnanců DPP – řidiči autobusů a tramvají, strojvedoucí metra, dozorčí stanic, dispečeři a další profese. Základ našich stávajících uniforem pochází z roku 1995. Tento vzor se s menšími či většímu úpravami používá dodnes a svým designem ani materiály už vůbec neodpovídá současné době. Ve vedení DPP jsme přesvědčeni, že si naši zaměstnanci po téměř třiceti letech zaslouží nové elegantní stejnokroje z funkčních, moderních materiálů, které se budou příjemně nosit a budou mít požadované vlastnosti odpovídající 21. století. Stejnokroj totiž není jenom pracovní oděv, ale také významná součást reprezentace firmy, uniforma odráží její identitu a s novými uniformami chceme posílit dobré jméno a značku DPP,“ řekl Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

Nové stejnokroje mají od loňského roku také zaměstnanci Dopravního podniku města Brna.