Dopravce ČSAD AUTOBUSY od dubna 2025 vyjede na Jihlavsku
Nové autobusy Busem na Jihlavsku vyjedou v zelenomodrém polepu. Ilustrační foto Busem

Veřejnou autobusovou dopravu na Jihlavsku zajistí od dubna 2025 na dalších deset let dopravní společnost ČSAD AUTOBUSY České Budějovice, která uspěla ve veřejné zakázce Kraje Vysočina. Se svou nabídkou porazila ICOM transport a BORS.

Veřejnou autobusovou dopravu na Jihlavsku zajistí od dubna 2025 na dalších deset let dopravní společnost ČSAD AUTOBUSY České Budějovice, která uspěla ve veřejné zakázce Kraje Vysočina. Se svou nabídkou porazila ICOM transport a BORS.

Ve veřejné zakázce jsme uspěli díky nejvýhodnější ceně. Při zpracování nabídky jsme využili náš ekonomický model, s nímž jsme před časem uspěli v Jihočeském kraji, kde máme kontrakt do roku 2032,“ uvedl Karel Coufal, ekonomický ředitel ČSAD AUTOBUSY.

Do výběrového řízení na oblast 4. se přihlásily kromě ČSAD AUTOBUSY ještě BORS (BORS VYSOČINA 4, BORS BUS a BORS Břeclav) a ICOM transport. Právě ICOM transport, který má v Jihlavě své sídlo, dosud na Jihlavsku dopravní obslužnost zajišťoval.

Podle uzavřené smlouvy ČSAD AUTOBUSY na Jihlavsku ročně obslouží přes 3,3 milionu kilometrů (cena dopravního výkonu dle smlouvy 37,67 Kč bez DPH/km), do provozu nasadí 55 nových nízkopodlažních autobusů ve třech kapacitních kategoriích a také přímo v Jihlavě vybuduje provozní a servisní zázemí. V Jihlavě a v Telči pak zřídí informační a předprodejní kanceláře.

Navazujeme na náš obchodní úspěch z Jižních Čech z předloňska, kde zajišťujeme veřejnou autobusovou dopravu v pěti okresech ze sedmi. Naše zkušenosti z tohoto regionu samozřejmě využijeme“ uvedl Vladimír Homola, generální ředitel a místopředseda představenstva.

Do regionu jihočeský dopravce, používající obchodní značku Busem, už zajíždí, například do Telče, Jemnice, Nové a Staré Říše či Želetavy. Děje se tak od 12. června 2022 v rámci závazku veřejné služby pro Jihočeský kraj.

Dopravní společnost ČSAD AUTOBUSY České Budějovice byla založena v roce 2003 jako nástupnická společnost ČSAD České Budějovice, jejíž historie sahá až do první poloviny 20. století. V současné době je ve vlastnictví rakouského národního dopravce Österreichische Postbus AG. V jižních Čechách je dnes nejsilnějším autobusovým dopravcem, ročně zde ujede přes 15 milionů kilometrů v provozních oblastech Jindřichův Hradec, Český Krumlov, Prachatice, Písek a Strakonice. Firma má více než 500 zaměstnanců, především řidičů, a provozuje na 300 autobusů. V Písku, Českém Krumlově, Milevsku, Vimperku a Prachaticích zajišťuje rovněž městskou hromadnou dopravu.

 S využitím TZ ČSAD AUTOBUSY České Budějovice