Do Debrecenu přijely elektrobusy
12 nových bateriových elektrických autobusů eCitaro je v provozu na všech linkách v Debrecenu od 31. srpna 2022. Foto DKV

Od 31. srpna vozí cestující v maďarském Debrecenu dvanáct nových Mercedes-Benz eCitaro.
Od 31. srpna vozí cestující v maďarském Debrecenu dvanáct nových Mercedes-Benz eCitaro.
Po 30 sólo a 10 kloubových nových elektrických autobusech Citaro, které byly uvedeny do provozu v Debrecenu na začátku roku 2022, převzal dopravní podnik DKV Debreceni Közlekedési Zrt. (DKV) 30. srpna dalších 12 sólo vozidel.  

Poprvé testovala společnosti DKV Zrt. eCitaro v rámci programu Zöld Busz v září 2020. V úterý 30. srpna převzala 12 nových eCitaro podle smlouvy uzavřené s Omnibus Hungária Kft., maďarským zástupcem Daimler Buses, a jejím partnerem v konsorciu Traction Electrics Kft.. Zakázku v hodnotě 2,16 miliardy HUF, částkou 800 milionů podpořila vláda formou dotace v rámci programu Zöld Busz.  V rámci programu "Zelený autobus" bylo také instalováno 14 dobíjecích zařízení ve třech lokalitách.

Třídveřová vozidla o délce 12 metrů ujedou na jedno nabití až 315 km. Potřebnou energii dodávají lithium-nikl-mangan-kobalt-oxid baterie druhé generace (NMC 2) s celkovou kapacitou 330 kWh. Z deseti modulů je šest umístěno na střeše a čtyři ve spodní části motorové věže.

Autobusy jsou nízkopodlažní, klimatizované a přepraví 51 stojících a 26 sedících cestujících. Mají vnitřní i vnější akustický informační systém pro cestující a veškerou komfortní a bezpečnostní výbavu, prostor pro cestující v autobusech byl také vybaven kamerou, uvádí DKV. Tichá vozidla do rychlosti 20 km/h vydávají zvukový signál.

Provozem 12 elektrobusů s nájezdem 600 tisíc km lze podle DKV ročně ušetřit více než 710 tun emisí CO2 v ovzduší ročně.

Do Debrecenu přijely elektrobusy
Kromě sólo elektrických eCitaro jezdí od jara 2022 v Debrecenu také deset kloubových. Foto DKV
Do Debrecenu přijely elektrobusy