Co přinese změna jízdních řádů v Ústeckém kraji

Od 12. prosince nedojde k výrazným změnám spojení, ale vyjedou noví dopravci. Od ledna se rozšíří o další funkce mobilní DÚKapka. Zdraží jízdné v Mostě a Litvínově.
Od 12. prosince nedojde k výrazným změnám spojení, ale vyjedou noví dopravci. Od ledna se rozšíří o další funkce mobilní DÚKapka. Zdraží jízdné v Mostě a Litvínově.
Nové celostátní jízdní řády vstoupí v platnost v neděli 12. prosince 2021. Ústecký kraj představil změny 30. listopadu na online tiskové konferenci za účasti krajského radního pro dopravu Marka Hrabáče.

U linkové dopravy dochází ke změnám dopravců a k drobným časovým změnám v jízdních řádech. Ústecka se týká několik časových posunů pro zlepšení návaznosti spojů. Z důvodu přeplnění linky 452 v létě mezi Ústím a Tisou bude od dubna 2022 zavedena nová turistická linka 461 Ústí – Libouchec - Sněžník v rozsahu pěti párů spojů, bude jezdit o víkendech od dubna do října a umožněna bude i přeprava kol. Na Děčínsku bude rozšířena přeprava jízdních kol na odpoledním páru linky 434. Na Chomutovsku dojde k časovým posunům u víkendových spojů autobusové linky 561 Chomutov – Hora sv. Kateřiny z důvodu zachování návaznosti na linku 521 Litvínov - Olbernhau (směr Olbernhau) budou upraveny časy odjezdů. Na Litvínovsku na autobusových linkách 521 Litvínov – Olbernhau a lince 523 Litvínov – Český Jiřetín z důvodu zlepšení návazností v Litvínově na vlakovou linku U3 směr Ústí nad Labem. Na autobusové lince 526 Litvínov – Dlouhá Louka dojde k drobným časovým posunům v jízdním řádů a zavedení trvalého provozu cyklobusů na této lince. Na Podbořansku bude na lince 745 Žatec – Ležky obsluhována nová zastávka Lubenec, u dálnice. Litoměřicka a Dolního Poohří se dotkne také několik drobných změn. Dojde k posílení přeplněných školních spojů do Litoměřic a Roudnice (linky 684 a 635). Dále bude přečíslována linka 655 Lovosice – Libochovice na linku 652, jízdní řád na lince zůstane stejný. Na Teplicku bude zavedena nová noční linka 804 Teplice – Krupka, která nahradí zkrácenou linku 802, dále bude v oblasti zaveden nový pár spojů linky 493 Teplice – Moldava. Na Šluknovsku bude vzhledem k ukončení komerční linky Rumburk – Varnsdorf – Praha (Quick Bus, a.s.) doplňováno spojení na lince 400 (spolupráce s Libereckým krajem).

Na železnici je podoba jízdního řádu zachována prakticky v podobném rozsahu jako v roce 2021. Čeká se výrazné omezení provozu u linek U28 a RE20 v důsledku stavebních prací v úseku Dolní Žleb – Bad Schandau. Od úterý do neděle bude v celém úseku jednokolejný provoz a v pondělí úplná výluka, kdy budou vlaky v úseku Děčín – Bad Schandau nahrazovány náhradní autobusovou dopravou (dotkne se i Ex5). Novinkou roku 2022 bude zavedení nové turistické linky T11 Děčín – Telnice. Na tzv. Kozí dráze pojedou čtyři páry vlaků o víkendech a svátcích v režimu turistické linky od dubna do října.

Na Teplicku zaznamenají cestující změny už 1. prosince. Rozsah dopravy zůstává téměř stejný, přichází však nový dopravce ČSAD Slaný a nové zelené, nízkopodlažní, klimatizované autobusy značky SETRA, které budou vybaveny kamerovým systémem a automatickým systémem pro sčítání osob. Odbavení bude možné kromě papírového jízdného, mobilní aplikace DÚKapka, také pomocí bankovních karet.  V rámci autobusové dopravy na Vejprtsku bude od 1. 5. 2022 platná nová desetiletá smlouva, dopravu zde zajistí Autobusy Karlovy Vary a  rozsah dopravy bude navýšen o cca 10 %.

Na vlakové lince L4 Mladá Boleslav – Česká Lípa – Rumburk dojde od 12. prosince 2021 ke změně dopravce z Českých drah na Die Länderbahn CZ a Ministerstvo dopravy mění pro vlakovou linku R23 Ústí nad Labem – Kolín dopravce. České dráhy nahradí nově RegioJet.

V rámci změn v tarifu a odbavení budou od 12. prosince na lince L7 (dopravce Die Länderbahn) uznávány i vydávány jízdní doklady DÚK v papírové podobě, uznáváno bude i jízdné v aplikaci DÚKapka i v rámci bezkontaktní čipové karty DÚK. Dopravce bude dále vydávat i uznávat tarif trilex. V prosinci je také plánováno rozšíření funkcionalit mobilní aplikace DÚKapka, kdy se nákup jízdenek rozšíří o možnost časových nezlevněných kupónů. DÚKapku si od března 2021 stáhlo už téměř 15 tisíc uživatelů.

Od 1. ledna 2022 dojde k navýšení cen v tarifních zónách Most a Litvínov a mezi těmito městy. Dále bude na všech linkách Libereckého kraje částečná integrace tarifu DÚK (uznávání jízdenek v papírové podobě).

Aktualizované jízdní řády DÚK ZDE.