mezinárodní dopravy. Nové plánovací a optimalizační ICT řešení je připraveno nabídnout dopravcům a výrobním společnostem finanční a časové úspory současně s lepším vytížením vozidel.
Reklama
mezinárodní dopravy. Nové plánovací a optimalizační ICT řešení je připraveno nabídnout dopravcům a výrobním společnostem finanční a časové úspory současně s lepším vytížením vozidel.
Institut pro dopravu a logistiku (ITL) spolu se sedmi partnery ze zemí střední Evropy - v rámci projektu KASSETTS - zahájil iniciativu k vytvoření evropské ICT sítě pro optimalizaci vnitrostátní a mezinárodní přepravy zboží. Tento projekt je realizován prostřednictví programu CENTRAL EUROPE s využitím spolufinancování z Evropského regionálního rozvojového fondu. Projekt tvoří stabilní evropskou ICT síť logistických brokerů, v rámci níž každý broker spolupracuje s malými a středními podniky (MSP). Od těchto společností broker denně shromažďuje přepravní objednávky prostřednictvím IT rozhraní, agreguje je (kritické množství) a optimalizuje přepravní požadavky prostřednictvím plánování tras vozidel na regionální a nadnárodní úrovni a ve spolupráci s ostatními brokery sítě KASSETTS. Pro jednotlivé skupiny MSP plánuje optimální národní a mezinárodní logistické řetězce na základě destinací, množství, načasování. Následně předává optimalizované přepravní požadavky logistickým operátorům.

Alberto Preti, ITL, italský koordinátor projektu KASSETTS, informuje: „Chceme vyvinout nástroj a službu, která pomůže výrobním společnostem i dopravcům zvýšit efektivitu. KASSETTS si klade za cíl nezůstat pouze ve fázi výzkumného projektu, ale stát se také iniciativou pro zlepšení logistických služeb v obchodní sféře. V předchozí fázi pracovní skupina vyvíjela ICT nástroj, který je nyní dostupný a připravený k použití. Chceme hodnotit úspěšnost projektu podle ušetřené kapacity manažerských potřeb a spokojenosti uživatelů. Toto je hlavní cíl každého partnera a základní předpoklad, který zajistí udržitelnost služeb po skončení financování projektu Evropskou unií. Koncepční řešení projektu vzniklo v kraji Emilia-Romagna a následovalo připojení dalších partnerů KASSETTS“.

Úroveň implementace ICT řešení v logistice je v jednotlivých zemích střední Evropy na různém stupni vývoje. Proto bylo třeba během projektu řešení přizpůsobit a zajistit snadnou implementaci ve všech aspektech. S ohledem na stav ICT logistických řešení můžeme nalézt rozdílné zkušenosti s různou úrovní komplexnosti, od jednoduchých nástrojů umožňujících vyhledávání v databázi logistických služeb (základní informace o profilu logistických operátorů) k GPS mobilním sledovacím systémům pro snazší sdílení přepravních nabídek a požadavků, které kalkulují a organizují přepravy.

Přestože některé společnosti, především MSP, jsou stále skeptické v oblasti využívání ICT řešení pro logistický management, komplexní řešení nabízející projekt KASSETTS je příležitost ke zlepšení jejich každodenních obchodních záležitostí.

Manažer pro kontakt se zájemci o projekt Piotr Marcin – ILIM upřesňuje: „V zásadě je možné shrnout, že většina potenciálních uživatelů služeb brokera se velice zajímá o výsledky a rádi by byli informováni o všech akcích projektu. Nejvíce jsou oceňovány mezinárodní dimenze a inovativnost projektu. Budoucí spolupráce s klastry a veřejnými orgány ve všech zemích se zdá příslibem v oblasti šíření informací o projektu. Veřejný sektor sleduje tuto koncepci především s nadějí, že může optimalizovat provoz v okolí industrializovaných oblastí s intenzivní dopravou. Mnoho společností předběžně souhlasilo s účastí na testování softwaru v rámci projektu. Mohu říci, že společná jednání s potenciálními uživateli probíhají jako aktivní diskuze zástupců firem a regionálních partnerů s návrhy na další hlubší spolupráci a podporu využití nástroje KASSETTS“.

Myšlenky projektu KASSETTS byly také prezentovány na mezinárodním 26. německém logistickém kongresu za účasti expertů z oblasti výzkumu, akademické půdy, obchodu a vlády. Cílem prezentace bylo informovat průmyslový a logistický svět o možnostech logistického brokera a o výhodách této sítě. Více informací naleznete na stránkách http://www.bvl.de.

V regionu Emilia Romagna se KASSETTS stává stále zajímavější a populárnější. V Parmě je největší místní firemní sdružení (Unione Parmense Indusriali – UPI) připraveno propagovat služby KASSETTS mezi svými členy. Vzhledem k tomu, že zkušenosti mohou být významnou přidanou hodnotou pro celou oblast a pokud jsou ICT nástroje použity pro řešení některých místních přepravních a logistických problémů, zlepší se konkurenceschopnost společností.

Stefano Dondi, projektový manažer, říká: „Jsme stále připraveni spolupracovat s jakýmkoliv zájemcem, který bude chtít propagovat nástroje KASSETTS a jsme rovněž připraveni nabídnout služby tohoto projektu uživatelům“.

Více informací o konceptu logistického brokera a výsledcích projektu je uveřejněno na oficiálních webových stránkách projektu: www.kassetts.eu
Jiřina Veselá, Národní koordinátor pro Českou republiku
Centrum dopravního výzkumu, v.v.i.