CaetanoBus dodá autobusy pro německý Leverkusen

CaetanoBus vyhrál mezinárodní tendr na dodávku 10 elektrických autobusů na vodíkový pohon pro Wupsi GmbH (Leverkusen).

Reklama

CaetanoBus vyhrál mezinárodní tendr na dodávku 10 elektrických autobusů na vodíkový pohon pro Wupsi GmbH (Leverkusen).

Vozidla budou nejnovější verzí modelu H2.City Gold, který bude jezdit s novou generací sady palivových článků Toyota. 


CaetanoBus, který má jen v Německu prodáno již více než 90 vodíkových elektrických autobusů, má nyní v portfoliu další město, které se rozhodlo pro vodíkovou mobilitu a vybralo si CaetanoBus pro dodávku autobusů s vodíkovými palivovými články. Tyto autobusy, které jsou prvními vodíkovými autobusy wupsi GmbH, budou vybaveny druhou generací palivových článků Toyota a jejich dodávka je naplánována do poloviny roku 2025.


H2.City Gold, pod společnou značkou Toyota, je standardní nízkopodlažní lehký autobus s hliníkovou karoserií, který bude od roku 2024 vybaven novou generací palivových článků Toyota s nominálním výkonem 70 kW. Druhá generace systému palivových článků Toyota je kompaktnější, lehčí, ještě efektivnější a poskytuje vyšší hustotu výkonu než předchozí generace.


Portugalský inženýrský tým OEM také inovuje implementací systému rekuperace tepla, který přenáší teplo uvolněné palivovým článkem během provozu do interiéru vozidla, čímž zlepšuje topný výkon během zimy. Má to zásadní vliv na snížení spotřeby energie. Tato novinka přímo sníží spotřebu vodíku a zlepší TCO (Total Cost of Ownership) vodíkové flotily Caetano.
Tato objednávka umocňuje dobrý rok CaetanoBusu z hlediska prodeje modelu H2.City Gold, který již byl prodán do Německa, Francie, Španělska, Portugalska, Itálie a Dánska. Navíc posiluje pozici Caetanobusu v Německu, které je v současnosti lídrem v přechodu na bezemisní mobilitu, a to prostřednictvím využívání vodíku. 
Začátkem roku získal portugalský OEM velký kontrakt v Německu, jelikož byl vybrán na dodávku vodíkových elektrických autobusů pro Deutsch Bahn, jako součást dosud největší rámcové smlouvy tohoto typu v Evropě.


Nuno Lago de Carvalho, obchodní ředitel CaetanoBus, zdůrazňuje: „Německo je pro CaetanoBus strategickým trhem a jsme rádi, že můžeme dodávat první elektrické autobusy poháněné vodíkem do města Leverkusen a tak důležitému dopravci, jakým je Wupsi GmbH. Vodíková mobilita je klíčem ke splnění cílů dekarbonizace velkých vozových parků a je důležitou alternativou pro rozšíření těžkých užitkových vozidel s nulovými emisemi a pro boj proti změně klimatu udržitelným způsobem."

busportal.sk a caetanobus.pt