Britská Mellor hlásí dobrý start pro své nové ebusy
Mellor Sigma je k dispozici v šesti délkových variantách. Foto Mellor

Zcela nová řada bateriových autobusů Sigma je k dispozici zákazníkům v šesti různých modelech a 20 verzích. Zájem mají i velké evropské autobusové společnosti.
Zcela nová řada bateriových autobusů Sigma je k dispozici zákazníkům v šesti různých modelech a 20 verzích. Zájem mají i velké evropské autobusové společnosti.
Mellor, výrobce autobusů se sídlem v Rochdale ve Velké Británii, hlásí silnou poptávku po své nové řadě elektrických autobusů Sigma, kterou představil vloni v prosinci. Podle Mellor má na celou škálu modelů zajištěny objednávky od domácích britských i evropských autobusových společností, dvě blíže neuvedené údajně známé společnosti objednaly 47 těchto elektrických autobusů.

Společnost Mellor existuje již 60 let, svou výrobu založila na minibusech ve spolupráci s Iveco nebo Renault. Později postavila vlastní podvozky. I v řadě minibusů má brzy představit novinky. Nyní však uvádí svou novou vlastní modelovou elektrickou řadu Sigma.

Řada Sigma se skládá ze šesti nízkopodlažních modelů s délkou od 7 do 12 metrů s kapacitou 30 - 80 cestujících, se specifikacemi pro městský i regionální provoz a širokou škálou možností specifikací, které rozšiřují řadu na více než 20 variant. Mellor se zaměřil na kontrukci vozu, která je s použitím kompozitních materiálů lehká, přestože karoserie jsou vyrobeny z nerezové oceli. Podle společnosti se podařilo navrhnout autobus, který je podstatně lehčí než odpovídající velikosti konkurentů. Hmotnost podle modelu se pohybuje od 8 do 19 tun.Kapacita baterie dimenzována na dojezd přibližně 250 kilometrů. Baterie pocházejí od CATL a jejich kapacita se liší podle verze vozu. Na nejmenší, Sigmě 7, je to 113 kWh, na Sigmě 10 211 kWh a na dvanáctimetrovém autobusu 420 kWh. Mellor spolupracoval na této řadě s dalšími známými subdodavateli jako jsou ZF, Dana, Webasto, Actia nebo Ventura.

Kromě britského trhu se Mellor zaměří i na další evropské země. Před pár dny oznámila spolupráci s německou společností Jebsen & Jessen Industrial Solutions, která se staal jejím distributorem bateriových elektrických modelů v Německu a Rakousku. V rámci partnerství bude Jebsen & Jessen dohlížet na prodej a servis autobusů Mellor Sigma a malých elektrických autobusů pro přibližně 15 cestujíích Orion-E.

Britská Mellor hlásí dobrý start pro své nové ebusy
Plně elektrický nízkopodlažní malý autobus Mellor Orion E kombinuje flexibilní, lehkou konstrukci s dojezdem 160 km. Měl by být k dispozici s i palivovými články. Foto Mellor