Automatizovaný elektrobus jako budoucí řešení veřejné dopravy?
Autonomní Lion's City E by měl na lince 144 v Mnichově vyjet v roce 2025. Foto MAN

V rámci výzkumného projektu MINGA bude MAN v Mnichově testovat v reálném provozu automatizovaný elektrický městský autobus. Důvodem pro automatizovanou dopravu jsou především zvýšení nabídky veřejné dopravy, nedostatek řidičů a vysoké úspory TCO.

V rámci výzkumného projektu MINGA bude MAN v Mnichově testovat v reálném provozu automatizovaný elektrický městský autobus. Důvodem pro automatizovanou dopravu jsou především zvýšení nabídky veřejné dopravy, nedostatek řidičů a vysoké úspory TCO.

V projektu MINGA spolupracuje MAN s Městem Mnichov, dopravní společností Münchner Verkehrsgesellschaft (MVG), dopravní asociací Münchner VerkehrsVerbund (MVV) a také s podniky a výzkumnými ústavy. Pilotní provoz autonomního autobusu MAN je plánovaný od roku 2025.

Počet obyvatel v Mnichově a sousedních okresech v posledních letech výrazně vzrostl a tím i objem dopravy ve městě. Pro zajištění mobility jsou zapotřebí nové nabídky veřejné dopravy – kromě klasických spojů také služby „na vyžádání“. Rozšíření služeb veřejné dopravy je však z důvodů rostoucích nákladů obtížně financovatelné. Navýšení spojů navíc omezuje celostátní nedostatek řidičů. Způsobem, jak vyřešit oba problémy jsou automatizované městské autobusy. Inteligentní technologie nejenže snižuje potřebu personálu, ale lze až o 50 procent snížit náklady na vlastnictví (TCO).

MAN Truck & Bus sleduje tuto možnost a již léta intenzivně pracuje na automatizaci svých autobusů. Za tímto účelem jsou vybaveny inteligentním systémem automatického řízení (ADS) s vysoce vyvinutou senzorovou technologií. MAN již úspěšně otestoval automatizovaný nájezd na autobusové zastávky v projektu „@CITY“.

Podobný cíl sleduje i MINGA (Mnichovská automatizovaná místní doprava s Ridepooling, Solobus a Bus-Platoons). Partneři projektu chtějí otestovat fungování vysoce automatizovaných druhů dopravy v systému městské a regionální hromadné dopravy. Za tímto účelem bude zřízeno zkušení zařízení se třemi až pěti automatizovanými vozidly pro provoz na vyžádání a počítá se i s plánovaným provozem automatizovaného sólo autobusu.

Automatizovaný Lion's City E na autobusové trase v Mnichově

MAN je partnerem pro užitkové vozy dopravní společnosti Stadtwerke München (SWM) a poskytuje automatizovaný a plně elektrický MAN Lion's City E. Bude nasazen na autobusové trase 144 přes olympijský park, kde tráví obyvatelé volný čas. Piůotní provoz tohoto prvního automatizovaného městského autobusu od MAN v doprovodu řidiče, jako bezpečnostního dohledu, je plánován na rok 2025.

Do projektu je zapojena přibližně desítka partnerů z oblasti veřejné správy, výzkumu, obchodu a průmyslu. Za celý projekt je zodpovědné Město Mnichov jako vedoucí konsorcia. Kromě MAN jsou dalšími spolupracujícími subjekty Univerzita ve Stuttgartu, Karlsruhe Institute of Technology, Výzkumné centrum pro informační technologie (FZI) a také ioki GmbH, Ebusco Deutschland GmbH, Benz + Walter GmbH a Fryce GmbH Partner. Přidruženými partnery jsou Nadace Pfennigparade, Asociace německých dopravních podniků (VDV), Yunex Traffic a okres Mnichov.

V šesti pracovních balíčcích se zabývají mimo jiné integrací automatizovaných vozidel do stávajícího ekosystému mobility, službami na vyžádání, automatizovaným provozem autobusových linek a simulací automatizované veřejné dopravy. Projekt byl zahájen a potrvá do konce roku 2025. Financuje ho Spolkové ministerstvo pro digitál a dopravu (BMDV) částkou přibližně 13 milionů eur v rámci směrnice o financování „Autonomní a propojené řízení ve veřejné dopravě".